Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ton | Dit Ben Ik
Een fictieve biografie van een bijna gepensioneerde wiskundedocent

Auteur

Wilkeshuis en Bäumer, Luuk en Daan

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ton is saai, innemend, irritant, grappig, autistisch, sociaal ongemakkelijk, ontwapenend, maar toch vooral rustig, emotioneel, recht voor zijn raap, berekenend en conservatief. Het is lastig om deze man in een aantal beschrijvende woorden samen te vatten. Daarom is het ook een boek geworden. Zijn anekdotes over de relatie met zijn vrouw Gerda, de collega’s die hij dagelijks spreekt en zijn eigenzinnig uiteengezette wereldbeeld vormen de kern van een fictieve autobiografie waar je u tegen zegt. Het leven achter de docent werd nog nooit zo schaamteloos verzonnen. Dat was ook hard nodig, want de docent heeft het in deze tijd niet makkelijk. U moet het niet zien als een hart onder de riem, maar echt als een bijverdienste. Voor de schrijvers dan. Die moeten er ook van leven.

Over de auteur

Luuk Wilkeshuis (1999) en Daan Bäumer (1999) zijn elkaar tegen gekomen tijdens hun middelbareschooltijd en bleken beide bovengemiddeld geïnteresseerd in schrijven en taal. Hoewel ze allebei iets zijn gaan studeren wat hier helemaal niks mee te maken heeft, Luuk studeerde af in de sportwereld en Daan deed hetzelfde in de bedrijfseconomie, zijn ze doorgegaan met hetgeen ze als passie zien: het schrijven van een boek. Het idee voor Ton | Dit Ben Ik ontstond tijdens de eindeloze lessen op de middelbare school, waar Luuk en Daan structureel afgeleid raakten door hun fascinatie voor de levens achter de docenten. Wat doen deze mensen zodra het lokaal is leeggestroomd? Hoe brengen zij hun vrije uren door? In plaats van dit grondig te onderzoeken, besloten ze het zelf te verzinnen. Na een proces van meer dan vijf jaar komen al deze gedachten, ideeën en fantasieën bijeen in de fictieve autobiografie Ton | Dit Ben Ik.

Productinformatie

ISBN
9789464505375 / 978-94-645-0537-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-05-2022
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
200
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik bestel nog steeds steevast Fristi. Eén keer, tijdens mijn studententijd, had de barvrouw het niet goed verstaan en kreeg ik een Breezer ananas, maar dat terzijde. Ik had dit na drie slokken echter meteen door en besloot mijn vingers er verder niet aan te branden. Het was erg druk in de kroeg, dus het viel niemand op dat ik mijn drankje vervolgens leeggoot in de achterkant van de linkerschoen van een zichtbaar beschonken man naast mij. Deze man draaide zich om en begon Jan en alleman de schuld te geven van zijn inmiddels doorweekte sok en schoen. Zijn agressieve houding vertoonde sterke gelijkenissen met mijn eigen scheldpartij richting Gerda in het vliegtuig. Door al het overtollige testosteron in zijn kleine, dikke lichaam is het later die avond overigens nog uitgelopen op een steekpartij, maar gelukkig had hij de verkeerde te pakken en kwam ik dus met de schrik vrij. Of zoals ik het later verwoordde: hij tastte in het duister. Ik had toen echter geen vrienden, dus niemand had het grapje gehoord.
Roderick vertelde dat er tijdens een gemiddelde borrel wel tussen de tien en vijftien drankjes doorheen gingen. “Wat voor drankjes zijn dat dan?” vroeg ik uit pure interesse. Ik hield geen rekening met Fristi (zie de vorige alinea), maar wie niet wint die niet waagt.
“Naast bier, ook sterkere dranken, als je begrijpt wat ik bedoel,” reageerde Roderick dan. “Dubbelfris?” probeerde ik, maar dat bleek al snel niet het goede antwoord te zijn. Roderick las het bericht wel (dat zag ik aan de blauwe vinkjes), maar ging direct daarna offline.
Even later stuurde hij een foto van zichzelf met wat collegae, in de volksmond een selfie, met een aantal flessen met allerlei verschillende substanties erin. De variabele kleuren van de substanties lieten het bijna op een scheikundig laboratorium lijken. Ik bedacht al snel dat dat het nooit geweest kon zijn. Roderick had namelijk Organisatiewetenschappen gestudeerd en was helemaal niet slim genoeg voor dat soort intellectuele dingen. Ik besloot zijn moderne online communicatietechnieken toe te passen, door het bericht te openen en niet meer te reageren.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Barend op 30-05-2022
Erg leuk boek, gelezen met een lach op mijn gezicht. Zeker een aanrader!
door Julian op 20-05-2022
Buitengewoon, treffend, intrigerend en rigolo. Fantastisch om een inkijkje te krijgen in het leven door een andere bril met touwtjes. Meeslepend, doeltreffend… Afijn ik kan wel langer doorgaan met opsommen, maar daar is Ton al voor.