Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Kulit
Onder de huid

Auteur

John van der Wal

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De auteur groeide op met oorlogstrauma’s van diens Nederlandse vader, langdurige ziekte van zijn Indische moeder en huidproblemen van hemzelf. Hierdoor ontstonden gevoelens van angst, eenzaamheid, minderwaardigheid en ( soms vermeende) discriminatie. Gedurende een lange periode in zijn leven probeert hij zich hieraan te ontworstelen en uiteindelijk lukt dat door verantwoordelijkheid te nemen en zich gelijkwaardig te gedragen. Hierdoor ondervindt hij respect van anderen, maar bovenal van zichzelf. Hij beziet daarmee de maatschappelijke discussies over (vaak vermeende) discriminatie vanuit een iets andere optiek. Kulit is het Indische woord voor ‘afpellen’ en andersom betekent afpellen in het Indisch ‘huid’. De auteur heeft hiermee dus een poging gedaan om zijn leven af te pellen; een leven dat hem flink onder de huid is gaan zitten.

Over de auteur

John van der Wal, geboren 12 februari 1953 te Ede. Hij groeide voornamelijk op in Breda. Na de lagere school volgde hij de HBS. De sociologie studie aan de Hogeschool te Tilburg bleek na enige jaren te theoretisch en na een periode als barkeeper te hebben gewerkt switchte hij naar een meer praktische HBO-opleiding arbeidsmarktpolitiek/ personeelsbeleid. Deze studie rondde hij met succes af. De post-HBO-opleiding tot arbeidsdeskundige volgde daarna tijdens een dienstverband bij de Gemeenschappelijke Medische Dienst. Hij vervulde een breed scala aan functies, zoals administratief medewerker, centerdraaier, barkeeper, assistent bedrijfsleider, personeelfunctionaris, hoofd P&O, arbeidsdeskundige en later staf-arbeidsdeskundige en adviseur arbeidsdeskundige, laatst bij het UWV. Hij ging in juni 2019 op een leeftijd van 66 jaar en 4 maanden met pensioen. Na pensionering ontpopte hij zich als kunstschilder en schreef deze autobiografie.

Productinformatie

ISBN
9789464506211 / 978-94-645-0621-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-06-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
174
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Vaak viel Ma uit verveling ook in slaap en dan werd het stil in huis … beangstigend stil. Ik kreeg dan vaak een wat draaierig, bijna hallucinerend en angstig gevoel van eenzaamheid, dat mij in een greep hield.
Ik concentreerde mij dan op een stilleven aan de muur van een paarsblauwe bloem in een grijze vaas en een roodfluwelen gordijn langs de linkerzijde, of op het andere schilderij van een typisch Indisch tafereeltje met zeilscheepjes op het water en aan de horizon een ondergaande zon, geflankeerd door een palmboom aan de ene zijde en een soort treurwilg aan de andere. Dit laatste soort schilderijen kwam je eigenlijk wel in elk Indisch huishouden tegen.
Die angstige stilte maakte een inwendige paniek in mij los, maar ik wilde geen geluid maken, want Ma sliep…
…klingelingeling, zo werd die stilte plots doorbroken.
De deurbel was nog een echte koperen bel met een koperen klepel die in de gang vlak onder het plafond hing achter de voordeur en met een ijzeren draad was verbonden met een trekmechanisme aan de buitenkant van de deurpost.
Moeder schrok wakker en ik ontwaakte uit mijn angstige gedachten en op het teken van mijn moeder, die uit het raam kon zien wie er aan de deur was, rende ik, blij dat die angstige stilte werd doorbroken, naar de voordeur om die te openen. Dat ging voor een twee- à driejarige nog niet zo gemakkelijk, want de deur klemde en ik riep dan naar degene die voor de deur stond: “Duwen, duwen!”

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek