Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Bamboe Gila
Verhalen uit de KNIL-tijd

Auteur

Hendrik Antoine Nuse (Henkie Knil)

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De in dit boek beschreven verhalen geven een tijdsbeeld van hoe het eraan toeging binnen de organisatie van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en in de maatschappij erbuiten. Dit is een bundel van persoonlijke verhalen en belevenissen van een KNIL militair in de periode 1920-1940 in Nederlands-Indië, geschreven in de jaren ’60-‘70 van de vorige eeuw, samengesteld en voorzien van een inleiding geschreven door zijn zoon.
Vakjurywinnaar
non-fictie
boek●goud 2022

Over de auteur

Hendrik Antoine Nuse (roepnaam Henk) werd in 1906 geboren te Muntok, op het eiland Bangka in Nederlands-Indië. Op zeventienjarige leeftijd trad hij als aspirant-onderofficier in dienst van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) en doorliep een afwisselende carrière. Nadat hij zich in 1942 onderscheidde voor zijn optreden in de Tjiaterstelling bracht hij een aantal afschuwelijke jaren in verschillende krijgsgevangenenkampen door, daarbij werkend aan de Pakan-Baroe spoorweg op Sumatra. Bij de opheffing van het KNIL in 1950 repatrieerde hij als 2e Luitenant-titulair naar Nederland. Daarna volgde een tweede loopbaan in Amsterdam bij de Nederlandsche Handelsmaatschappij (NHM), de latere Algemene Bank Nederland (ABN).Na zijn pensionering in 1971 verhuisde hij naar Bergen op Zoom, alwaar hij in 1986 overleed.

Adriaan Evert Nuse (roepnaam André), werd in 1950 geboren te Medan in Nederlands-Indië. Op zeventienjarige leeftijd trad hij als adelborst in dienst van de Koninklijke marine (KM) en doorliep in 36 jaar een volledige en gevarieerde loopbaan. Hij verliet de Marine als kapitein-ter-zee van de elektrotechnische dienst en vestigde zich tenslotte in Westendorp in de Achterhoek. Daar richtte hij zich op de ontsluiting van de KNIL-verhalen van zijn vader.

Productinformatie

ISBN
9789464507652 / 978-94-645-0765-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-07-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
188
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Ik zal u er een vertellen uit mijn prille jeugd. In 1911, ik was toen een jongen van een jaar of zes, bracht ik een tijdje door op mijn ooms koffieplantage. Deze plantage was gelegen in de buurt van het plaatsje Kalibaroe, in Java’s uithoek. Alles was toen in die tijd nog rimboe, de beschaving was er nauwelijks nog doorgedrongen. Mijn oom, destijds nog ongehuwd, exploiteerde in die tijd een koffielandje van ongeveer vijfenzeventig hectare. Hij woonde in een ruime bamboewoning, alles even primitief, de vloer bijvoorbeeld bestond uit aangestampte aarde. Vlak om het huis op een meter of tien afstand begon al de rimboe met veel alang-alang, dit is hoog opgeschoten gras. Op een dag, ik was thuis gebleven, speelde ik op het erf wat met knikkers. Tijdens het spel stuiterde een knikker wat verder weg in de richting van de alang-alang. Ik de knikker achterna. Aan de rand van de alang-alang gekomen, plotseling een hevig en ‘oorverdovend’ gebrul van een tijger, wat gekraak van takken en niets meer. Ik met een gil naar de bijgebouwen van het huis waar de bedienden bezig waren. Een algemene consternatie. Ik trilde over mijn hele lichaam en werd met moeite ‘zoet’ gehouden. Bij thuiskomst van mijn oom werd een en ander onderzocht. Wat bleek het geval te zijn?

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek