Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Niet door-leven, maar béleven
Mijn verhaal als partner en mantelzorger van mijn bijzondere vriendin, 2017 - 2021

Auteur

Ben Hermans

Uitvoering
Paperback
Reviews
1 reviews
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Zijn vriendin krijgt de diagnose van een zeldzame vorm van longkanker. Ondanks alle pijn en verdriet wil zij doorleven en vooral béleven. Zij laat zich rijden, schakelt iedereen in en begint met het mozaïeken van een bankje op het plein samen met buurtbewoners. Dankzij kankerremmende pillen is er hoop en kwaliteit van leven, maar de onzekerheid blijft en zij overlijdt na vier intense jaren. Hij blikt terug. Herinneringen blijven. Wat maakt haar zo bijzonder dat zij zelfs bij haar einde mensen wil verbinden? Hij neemt waar en is gegroeid in zijn rol als mantelzorger. Met dit verhaal deelt hij zijn persoonlijke ontwikkeling.

Over de auteur

Ben Hermans (68, vogelaar en natuurliefhebber) heeft zijn partner in 1994 leren kennen. In 2017, kort nadat zij de diagnose van een zeldzame longkanker kreeg, is hij gestopt met werken en heeft hij continu aan haar zijde gestaan. Al langer hield hij een dagboek bij. Zij stierf in 2021, vier jaar later. In dit debuut trekt de auteur lessen uit die intense en soms moeilijke periode.

Productinformatie

ISBN
9789464681970 / 978-94-646-8197-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-10-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
134
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Na een paar weken al verdwijnen de vinkjes in de bucketlist. Astrid vindt ze niet zo belangrijk meer. Zij vindt het belangrijk om zoveel mogelijk uit haar leven te halen en dat te laten zien. “Niet doorleven, maar beleven,” zegt ze. Ik ben het er helemaal mee eens, maar doe het maar eens. In ieder geval houdt zij de regie over haar leven, onderneemt veel en ze sleurt mij daarin mee. Zij ontwikkelt zich in het schrijven van blogs en ik ben haar eindredacteur en vul haar aan. Sowieso doen we veel samen, in liefdevolle verbinding. We gaan naar theater en film en organiseren uitjes en vakanties. Zij maakt een reservering voor een vogelreis in het voorjaar van 2018 onder het motto ‘dit zal misschien mijn beste jaar zijn.’ Ik vind haar stoer. Aan het eind van de zomer gaan we ook weer de bergen in.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Geschreven door Hans Snoep op 18-11-2022
Zowel Ben als Astrid hebben hun gevoelens prachtig verwoord over deze moeilijke en tegelijk prachtige tijd van hun leven. De grenzeloze bewondering van Ben voor zijn Astrid, hoe zij haar lot zo dapper draagt en van het leven blijft genieten, is ontroerend om te lezen. Dit bewust blijven beleven van het leven, ondanks de pijn, het verdriet en het ongemak is leidraad in het boek. Het getuigt van een kracht en sterkte die we, denk ik, ons allemaal zouden willen eigen maken om voorbereid te zijn op de weg die we uiteindelijk allemaal in ons leven een keertje zullen afleggen. Een boek dat je aan het denken zet en tegelijk een mooi perspectief biedt over palliatief leven.