Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Verloren Paradijs
Een door pijn en verlangen gedreven zoektocht buiten de gebaande paden

Auteur

Jeroen Sluijter

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (5 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De verteller komt in zijn jeugd, door traumatisch verlies van zijn Paradijs en het terug verlangen ernaar, vast te zitten in zijn pijn. Om deze ondraaglijke pijn te verzachten, stelt hij zich tot doel de top te bereiken van een fictief Imperium, metafoor voor de hedendaagse prestatiemaatschappij. Zich afzettend tegen gevestigde orde en gebaande paden, bereikt hij de top, maar de pijn en het verlangen blijven. Dan wordt hij door ziekte overvallen en enkele openbaringen brengen hem tot inkeer. Hij besluit zich in te gaan zetten voor lijdende onderdanen in het Imperium. Maar of die daarop zitten te wachten en of hij daarmee zijn Paradijs terugvindt, is nog maar de vraag.

Over de auteur

Jeroen Sluijter (1970) is geboren en getogen in het Limburgse Weert. Hij werkte, na zijn studie Electrotechniek aan de TU/e, 25 jaar in high-tech bedrijven. Sinds 2020 is hij zelfstandig coach/mentor op het gebied van leiderschap en persoonlijke groei. Door afstand te nemen van het hektische leven en te vertragen, daar waar zovelen zich verliezen in versnellende versnelling, heeft hij eindelijk tijd gevonden om al zijn maatschappijkritische reflecties in een verhaal te gieten. En bovendien om de spirituele dimensie, tegenwoordig grootschalig verwaarloosd en angstvallig genegeerd, daarin een centrale rol te geven.

Productinformatie

ISBN
9789464682786 / 978-94-646-8278-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-12-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
166
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

En ik koos voor vertraging, waar de rest in de hele wereld versnelde. Dat bleek overigens eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het stuitte overal op volkomen onbegrip. Niet druk zijn was synoniem voor niet succesvol zijn. Mensen snapten het niet dat ik tijdens kantooruren boodschappen deed, dat ik nooit in files stond en geen snelheidsovertredingen beging, dat ik niet altijd kon vertellen wat ik de volgende dag ging doen, dat ik bewerkelijk en gezond eten bereidde, dat ik sportte zonder prestatiemetingen te doen, dat ik als klant geen haast had met de levertijd, dat ik sociale media nauwelijks volgde en, indien nodig, heel traag reageerde. Ik merkte dat door te vertragen ik al gauw door niemand meer als urgentie gezien werd en daarmee richting periferie bewoog, als een verbannen en verlaten paria. Iedereen in het Imperium raasde natuurlijk gewoon door, met z’n allen tegelijk naar het werk en terug naar huis, tegelijk elkaar na het avondeten dol mailend en append, tegelijk de supermarkt in, tegelijk winkelend in het weekend, tegelijk het restaurant in, tegelijk wandelend in het bos, tegelijk op vakantie, tegelijk het terras op, tegelijk naar het pretpark, tegelijk het strand op. Overal en altijd dringend, voorkruipend, in de rij staand, geïrriteerd door al die andere mensen, die maar steeds in de weg liepen en stonden. Overal en altijd overprikkeld rakend, te weinig ruimte hebbend, overal en altijd in het lawaai. Chronisch schaarste ervarend aan ruimte en stilte, aan rust. Hoe meer ik vertraagde, hoe meer ik de dwaasheid om me heen ging zien en die wilde ontvluchten.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Ronald van Andel op 02-12-2022
Een boek dat vele inzichten gaat bieden over hoe het kan werken in het werkzame leven en in het maken van keuzes op het gebied van dit thema, deze thema's. Een verassend maar realistisch einde waar ik niet over zal uitweiden. Meer dan het lezen waard.
door Erwin Smeets op 17-12-2022
Geen standaard boek, maar wel een heel mooi boek! Ontegenzeggelijk een verhaal waarin vele lezers zich gaan herkennen en wat uiteindelijk iedereen aan het denken zet.
Carpe diem…....iedere dag weer! Een absolute aanrader.
door Math Schroën op 30-12-2022
Een zeer interessant boek over de hedendaagse prestatiemaatschappij, het gevecht om daarin te slagen en persoonlijke doelvervaging.
De schrijver creëert in een aantrekkelijke afwisseling van verhalen en gedichten perspectiefverbreding en -verdieping. Een veelbelovend debuut!
door Rob Sluijter op 07-01-2023
Een boeiende en leerzame beschouwing van het eigentijdse dilemma tussen enerzijds het verlangen naar rust en voldoening en anderzijds de beklemmende prestatiedwang. Jeroen gebruikt onverwachte metaforen voor zijn spirituele beschrijving van individuele ervaringen in een omgeving van de hedendaagse bedrijfscultuur, zoals 'Het Imperium' voor de de bedrijfsleiding en 'De Citadel' waarin deze schier onbereikbaar gehuisvest is. Het verhaal wordt afgewisseld met samenvattende gedichten, beide gesteld in fascinerend taalgebruik. Prachtig!
door S op 14-07-2023
Mooie zoektocht of is het een ontdekkingstocht naar jezelf. Je 'hoort' de verteller het verhaal vertellen, waarbij zijn gevoelsmatigheid je meeneemt in het verhaal. Zeker de moeite waard.