Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Mijn oorlogen
De oorlogen van familieleden door mijn ogen en waarom niet Cornelis Lely de Eerste Wateroorlog gewonnen heeft, maar Klaas Kornelis Kooij

Auteur

Piet Kooij

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een toevallige confrontatie met een bijna burgeroorlog in Pakistan wekt de interesse van Piet Kooij voor het fenomeen oorlogen. Zijn ouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en zijn vader ook de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Waarom praatten ze daar nooit over? Zijn familielid Klaas Kornelis Kooij heeft de stormvloed van 1825 als oorlog ervaren, ontwierp een plan om deze oorlog te winnen maar Cornelis Lely is met de eer gaan strijken. Piet herbeleeft al die oorlogen en vraagt zich af hoe hij als pacifist tankchauffeur kon worden tijdens de Koude Oorlog. Tenslotte kijkt hij vanuit dit perspectief naar de huidige en toekomstige oorlogen.

Over de auteur

Piet Kooij heeft een carrière in voornamelijk management functies in de ICT. Daarna is hij zich meer en meer gaan verdiepen in geschiedenis en is zich gaan bekwamen in het beschrijven daarvan. Dat resulteerde in zijn eerste boek, een literaire non-fictie roman.

Productinformatie

ISBN
9789464682892 / 978-94-646-8289-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-12-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
160
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

In het restaurant neem ik plaats bij Turlough aan tafel, sinds de ruim twee weken die ik nu in het hotel verblijf is hij er ook en hij is aangenaam gezelschap. Hij is een waterbouwkundig ingenieur die hier aan irrigatieprojecten werkt. Zoals gezegd is alles in dit land anders dan in Nederland, waar wij al eeuwenlang bezig zijn met onze strijd tegen het water. Hier is het gebrek aan water meestal een groter probleem. Op één of andere manier slagen ze er niet in om dit zelf structureel op te lossen, maar water tegenhouden is makkelijker dan water jouw kant op laten stromen. Turlough helpt ze hierbij en wordt betaald door de EU, hij is de zestig gepasseerd en heeft al op veel plekken in de wereld aan dit soort projecten gewerkt. Als ik aan hem vraag of hij heeft meegekregen wat er aan de hand is zegt hij enthousiast: ‘Coup d’etat, great fun man!’ Hij heeft er in zijn lange carrière al een paar meegemaakt in Afrika, en prijst mij gelukkig dat ik dat nu ook eens mag beleven. Ik weet niet of het genoegen ook aan mijn kant is, maar hij verzekert me dat men in dit soort gevallen de buitenlanders voorlopig even met rust laat omdat de strijdende partijen even genoeg aan elkaar hebben. Pas als er gevechten op straat uitbreken dan moet je zorgen dat je niet in de weg loopt en dat je op tijd gerepatrieerd wordt, mocht het echt uit de hand lopen. Maar voorlopig moet je even genieten van het feit dat je deel kunt uitmaken van geschiedenis. Ik laat deze gedachtegang op mij inwerken en vertrouw voor nu maar even op zijn ervaring en bestudeer de menukaart.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Ronald Israels op 28-01-2023
In Mijn oorlogen vertelt Piet Kooij het verhaal van zichzelf en zijn familie aan de hand van de verschillende oorlogen waarin zij de afgelopen 200 jaar terecht kwamen. Dit zijn natte (tegen het water), warme en koude oorlogen.
Piet vertelt in dit debuut op persoonlijke wijze met verschillende stijlen. Hij schrijft dialogen om ook voor hem historische figuren tot leven te laten komen. Hij schrijft beschouwend, zodat wij als lezer de situatie goed kunnen begrijpen. Piet is wellicht op zijn sterkst als hij ironisch schrijft. Veelal betreft het zijn eigen ervaringen over een demonstratie, verblijf in Pakistan tijdens een staatsgreep en het leven als tankbestuurder tijdens de Koude Oorlog. Wat mij betreft het hoogtepunt is de grap over Kooijstad (deze spoiler geef ik hier niet weg).
Piet kan ook zeer persoonlijk schrijven als hij verslag doet van zijn onderzoek naar het oorlogsverleden van zijn vader in Indonesië. Heeft deze al dan niet actief bijgedragen aan de geweldsexcessen? Vanzelfsprekend raakt het antwoord op deze vraag de schrijver zelf en het onderzoeksproces de relatie met zijn bejaarde vader. Ondertussen geeft Piet ook zijn visie op de huidige situatie in Oekraïne: is dit de start van de Derde Wereldoorlog en/of de Tweede Koude Oorlog?