Student in de jaren zeventig
Utrechtse en buitenlandse omzwervingen, op zoek naar vrijheid en verbondenheid
- Prijs
- € 20 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
Als student te Utrecht wilde Pim vrij zijn en zich tegelijkertijd verbonden voelen, deel van het geheel. Vrij van betutteling, van al te knellende (familie)banden, van hospita's en (huis)bazen. Vrij om de wereld te ontdekken via het vehikel van een andere taal. Niet het wiens brood men eet, diens woord men spreekt. De vrijheid om zich met een ander te verbinden en zich als persoon te onderscheiden, uiteindelijk de liefde van zijn leven te vinden in Utrecht, met haar de wereld van haar Javaanse ouders te verkennen en ten slotte samen met haar vader terug te keren naar zijn land van herkomst. Gedrieën dragen zij elk op eigen wijze de koloniale geschiedenis met zich mee.
Over de auteur
Herman van der Meer (Hilversum 1948) werkte als leraar Engels aan twee journalistiekopleidingen. Voor zijn studie Amerikaanse literatuur verbleef hij twee jaar in de VS. Zijn reizen naar Italië stimuleerden hem die taal ook ter plaatse te leren aan een klein schooltje. Daarvoor nam hij tweemaal onbetaald verlof van zijn werk in Utrecht. Sinds zijn pensionering, schrijft hij (zie het boek Mokkeltjes over de tweeling), jogt en zwemt in steeds trager tempo, en reist met zijn geliefde. Hij tekent graag portretten en al wat hij zoal op reis en in de natuur tegenkomt.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464683042 / 978-94-646-8304-2
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 09-12-2022
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Romans
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 150
- Formaat
- A5
- Illustraties
- Ja
Inkijk
De tijd aan de Concordiastraat vloog voorbij. Op zoek naar een andere kamer vond Pim een pijpenlade aan de Monseigneur van de Weteringstraat ter hoogte van de Badstraat. Toen hij aanbelde, keek hij onderaan een steile trap omhoog langs de prachtige benen van een jonge vrouw in minirok. Het jonge echtpaar dat verhuurde had ook een dwaze kat. Pims kamer was een pijpenlade waar slechts ruimte was voor het bed in de lengte en zeker geen ruimte voor de kat. Dat zinde het beest niet. Vanaf het andere eind van de gang nam hij een aanloop, beukte met zijn kop als stormram Pims gebrekkig sluitende kamerdeur open en tuimelde naar binnen. Dat voorspelde niet veel goeds.
Het echtpaar verhuurde nog een grotere kamer aan een tweedejaars wiskundestudent met wie Pim af en toe in de keuken een praatje maakte. Hij voelde daarbij lichte jaloezie jegens een student die een dergelijke exacte studie met flair aanging, terwijl hij zelf vertwijfeld achter zijn bureau tegenover het raam aan de straatkant verwoede pogingen deed zich voor de rechtenstudie te motiveren. Dat viel niet mee met colleges in de grote zaal van Tivoli aan de Oude Gracht te midden van een man/vrouw of vierhonderd en werkgroepen waar hij zich nogal dwangmatig geroepen voelde alles letterlijk te noteren zonder dat het Romeins recht hem het gevoel kon geven dat hij met de door hem zo vurig verlangde maatschappijgerichte studie op weg was naar de uitgang van de praktische uitvoering.
Reviews
Vers voor mij gedrukt, dus een kleinere eco fotoprint! En dan ook nog prima op tijd afgeleverd!
In de media
Herman was student in de jaren 70 en schreef daarover een boek
Interview met Trajectums Rachel Kloek over 'Student in de jaren zeventig'. Foto's van Kees Rutten.
Lees meer op: Trajectum
Een avontuurlijke boekenreis
DUB, recensie in het Universiteitsblad van de Utrechtse Universiteit
Lees meer op: DUB