Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Proeflokaal
Een laboratoriumleven onder de loep

Auteur

Bert Barelds

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

Ver weg van het wereldnieuws, aan de rand van Nederland, werd ik geboren. Deze weggestopte plek op het platteland van gekerfde groeven en vaste patronen zou de schijn kunnen hebben van voorspelbaarheid. De werkelijkheid was een onrustige wereld...

In Proeflokaal ontmoeten we Bert die zijn laboratoriumleven tegen het licht houdt. Hij beschrijft hoe hij op zoek is naar zijn identiteit in de politieke en maatschappelijk turbulente wereld waarin hij vrij anoniem en heel lokaal zijn plek inneemt. Het verblijf van zijn vader in Nederlands-Indië, de turbulente jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en de opkomst van het neoliberalisme passeren de revue.

Over de auteur

Bert Barelds (1956) is opgegroeid in Drenthe en opgeleid als laboratoriummedewerker. Hij heeft in zijn werkzame leven verschillende laboratoriumfuncties vervuld in het bedrijfsleven, bij de overheid, het nutsbedrijf en in de zorg. In zijn werk stond de aandacht voor het milieu en de zorg voor de medemens voor hem op de eerste plek. Zijn laatste functie was laboratoriummanager van het Microbiologische laboratorium van een academisch ziekenhuis en stond daardoor dichtbij de beleidsontwikkeling tijdens de coronacrisis. Hij is actief lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt), is geïnteresseerd in de recente politieke geschiedenis, is getrouwd en woont al vele jaren in Amersfoort.

Productinformatie

ISBN
9789464683493 / 978-94-646-8349-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-12-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
200
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Net 21 jaar oud geworden had hij, afkomstig van de Drentse hoofdstad, via de parate troepen in de bossen op de Veluwe, zich gevestigd in de hoofdstad van Noord-Holland, Haarlem. Een stad met meer allure dan Bert gewend was. Dit was helaas slecht aan hem besteed. Onwennig zocht hij er zijn weg. Hij vond een kleine kamer met gedeeld gebruik van douche en toilet aan de Leidsevaart als uitvalsbasis voor zijn werk. Op een geneesmiddelenlaboratorium startte zijn kennismaking met het ‘dagelijks werk’. Met het controleren van medicijnen werd hij een radertje in een moderne bedrijfsvoering van een farmaceutische reus die een marketing hanteerde op Amerikaanse leest geschoeid. Het kwam imponerend op hem over. De grote, voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten zat in de Raad van Commissarissen van het bedrijf. Op een goede dag wenste die een bezoek te brengen aan de locatie Haarlem. Maanden van voorbereiden vroeg dit bezoek dat veel verder ging dan opruimen en schoonmaken. De gangen waar deze grootheid zijn voetstappen zou gaan zetten werd volledig voorzien van een nieuwe tegelvloer. Op het beslissende moment stond het voltallige personeel, weliswaar in een actieve werkhouding verdekt opgesteld, hem op te wachten en als hoogheid binnen te halen. Als de orders uit Amerika vereisten dat ‘gisteren’ een bepaald onderzoek moest zijn afgerond dan werd alles uit de kast gehaald om dat te bereiken al moesten daar de meest onmogelijke salto’s tot diep in de nacht voor worden uitgevoerd. Amerika was leidend, op het wereldtoneel en als het moest tot in de haarvaten van de bedrijfsvoering.
Het nieuwe leven van getrouwd zijn lokte. Bert en Els hadden al bijna drieënhalf jaar verkering gehad. Op 11 september in 1976, waren ze verloofd en daarmee hadden ze naar elkaar uitgesproken dat ze samen door het leven wilden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek