Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een vindingrijk man
Het Delft van Antoni van Leeuwenhoek

Auteur

Hennie Molenaar

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,4 / 5 (8 reviews )
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Antoni van Leeuwenhoek, de grondlegger van de microbiologie, werd geboren in Delft en bracht daar ook het grootste deel van zijn leven door. Deze historische roman gaat over de stad, de man en de wereld om hem heen. In 1654 vond er een grote ramp plaats, het Kruithuis ontplofte. Een derde van de stad werd verwoest en iedereen verloor wel een bekende. In de jaren die volgden had deze gebeurtenis nog een grote invloed. Ook op Van Leeuwenhoek en die andere bekende Delftse tijdgenoot, Johannes Vermeer. Hoe hun levens, en die van een moeder, een timmerman, een jonge dokter en een tekenaar verder gingen, is het onderwerp van deze roman.

Over de auteur

Hennie Molenaar is in 1963 geboren in Delft en studeerde geschiedenis in Amsterdam. Zij woont al meer dan dertig jaar in ’s-Hertogenbosch. Na een aantal jaren in bibliotheken te hebben gewerkt, besloot zij alleen nog maar te schrijven. Inmiddels heeft zij zes boeken gepubliceerd, waaronder twee historische romans. Dit is het tweede boek dat bij Boekscout verschijnt. Meer informatie over haar werk is te vinden op henniemolenaar.nl.

Productinformatie

ISBN
9789464683684 / 978-94-646-8368-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
06-01-2023
Taal
Nederlands

Genre
Romans
Kwalificaties
17e eeuw, ca. 1600 tot ca. 1699 Delft

Uitvoering
Paperback
Pagina's
276
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ze hoorden niets. Voorzichtig ruimden ze het puin opzij, steen voor steen, plank voor plank. Ze waren al een tijd bezig toen één van de mannen riep: ‘Stop!’ Iedereen stond stil. ‘Wat is er…?’ begon Klaas maar de man hield zijn vinger voor zijn mond. Toen hoorde hij het ook. ‘Help me,’ klonk er heel zacht. ‘Waar ben je?’ vroeg de man. ‘Kun je iets harder roepen?’ ‘Help me, hier,’ klonk het nu wat luider. ‘Daar,’ zei een van de anderen en wees naar een flinke berg aan zijn linkerkant. ‘We komen eraan,’ riep hij. ‘Ben je alleen?’ ‘Nee, mijn moeder is er ook. Maar die zegt niets.’ Klaas kreeg het benauwd en keek de man naast hem aan. Snel begonnen ze de stenen weg te halen. ‘Roep nog eens?’ vroeg Klaas. ‘Dan weten we welke kant we op moeten.’ ‘Er ligt iets op mijn buik,’ riep de stem. ‘Ik kan niet zo hard.’ Het was een kinderstem. ‘Het is prima zo,’ zei Klaas. Hij dacht aan zijn eigen jongens. ‘Ik zie een voet,’ riep Jannes, en ze haalden voorzichtig meer puin weg. Langzaam kwam er een vrouw tevoorschijn. Ze lag op haar buik en er zat bloed op haar hoofd. Met haar linkerhand hield ze een klein handje vast. ‘Beweeg je vingers eens,’ zei Klaas. ‘Ik wil mijn moeder niet loslaten,’ zei het stemmetje, nu van heel dichtbij. ‘Dat hoeft ook niet,’ zei Klaas. ‘We hebben je moeder gevonden en zijn bijna bij jou.’ De mannen werkten zo snel ze konden en even daarna werd het kind zichtbaar. Het was een meisje van een jaar of zeven. Er lag een zware balk over haar heen en toen ze die weggehaald hadden, probeerde ze overeind te komen. Maar ze zakte door haar armen en begon te huilen.

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door HannekedeFrel de Frel op 24-02-2023
Wat een fijn lezend boek en een mooi inkijkje in Delft. Ik zie de taferelen zo voor me, dat komt ook omdat ik zelf in Delft heb gewoond en alle genoemde straten ken.
De rauwe tijd en menselijke ervaringen worden goed omschreven. Fijn dat de hoofdstukken niet al te lang zijn.
door C Verdaasdonk. op 05-02-2024
't Boek leest als' n trein. Verhaal v.d. 'gewone man' in een voor mij interessante tijd. Met de wetenschap dat Hennie grondig onderzoek heeft gedaan. :)
door L.Postmes op 05-02-2024
prettige schrijfstijl. Boek geeft een goed sfeer- en tijdsbeeld
door Jeroen Prins op 05-02-2024
Interessant en ontroerend
door M, van Lith op 05-02-2024
Het boek leest makkelijk en geeft een goed tijdsbeeld. Ik genoot ook van de verhalen over Vermeer. Goed boek ook voor niet-historici en kunst-liefhebbers interessant.
door Wilbert Wouters op 07-02-2024
Mooi hoe geschiedenis en fictie verweven zijn!
door Math Somers op 19-02-2024
De auteur is erin geslaagd je mee te nemen naar een tijd die ver weg lijkt maar o zo herkenbaar actueel. Oorlog, chaos, liefde en de drang om de wereld te begrijpen .
Door te starten met de explosie van het Kruithuis trekt Molenaar de lezer meteen haar verhaal in.
Klasse!
door Cornelis Heystek op 28-02-2024
De bindende schrijfstijl en het beeldend taalgebruik over deze geschiedenisboek. Het neemt je me naar de 17e eeuw en het laat je niet meer los