Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Kwaliteit van Data
Het leven van data: verzamelen, valideren, beheren, analyseren, presenteren en betekenis geven

Auteur

Kees de Vaal

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
28 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

We leven in het tijdperk van het dataïsme: alles lijkt in data gevangen te kunnen worden. Hebben we wel voldoende begrip van en inzicht in ‘het leven van data’? Dit boek, samengesteld door leden van de sectie Data en Kwaliteit van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK), beoogt een holistisch beeld te geven.Het boek start met een beschrijving van het veranderende ecosysteem. Vervolgens beschrijven we het leven van data. Van data verzamelen en beheren, via analyseren met statistische methoden en analyseren met kunstmatige intelligentie tot het presenteren van en betekenis geven aan data.Het boek is bedoeld voor (kwaliteits)professionals, studenten, managers en iedereen die zich in begrijpelijke taal over deze onderwerpen willen laten informeren. Figuren, schema's, tabellen en actuele voorbeelden illustreren de teksten.


Over de auteur

Dit boek is tot stand gekomen door de inzet van de leden van de sectie Data en Kwaliteit van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK). De hoofdlijnen van het boek werden uitgezet door Arend Oosterhoorn en Kees de Vaal. Arend werkte met name enkele hoofdstukken van deel 3 (data analyseren met statistische methoden) uit, Kees was verantwoordelijk voor de overige delen en de eindredactie. Ook andere sectieleden hebben bijgedragen aan enkele paragrafen en vooral aan het verzamelen van het bronmateriaal en het reviewen van hoofdstukken.

Productinformatie

ISBN
9789464683721 / 978-94-646-8372-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
06-01-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
306
Formaat
A4
Illustraties
Ja

Inkijk

“De data waardeketen begint met het beschikbaar krijgen en verzamelen van data. Dan volgt de fase van het analyseren van de data en betekenis geven aan de data. Dat leidt tot informatie. Zo geeft het analyseren van procesparameters ons informatie over de mate waarin het proces binnen zijn regelgrenzen opereert en kunnen klantwaarderingsdata ons iets vertellen over de ervaringen van klanten met onze producten.” “Data vormen de grondstof voor AI en juist de beschikbaarheid, de kwaliteit en de bruikbaarheid van die data laat vaak te wensen over. Het werken met algoritmes in de context van AI is een vrij nieuw gebied waar nog veel ontwikkelingen mogelijk zijn. Zo ontbreekt vaak de domeinkennis bij de algoritme-expert, we zagen dat ook al bij de kennisgebaseerde systemen. We spreken over machine learning alsof de computer echt kan leren maar eigenlijk gaat het over een vorm van verbeteren door oefenen. Een AI-systeem kan correlaties ontdekken maar geen causale verbanden leggen, dat vraagt kennis op een ander niveau: domeinkennis en inzicht in oorzaak-gevolgrelaties.”

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Ouke Pijl op 20-01-2023
Fantastisch dat kwaliteitsmanagement en data op deze manier bij elkaar zijn gebracht!
door Hugo Van Der Horst op 10-07-2023
Als hoofdredacteur van Kwaliteit in Bedrijf zie ik dagelijks (hoe het benutten van) data het werkveld van de kwaliteitsprofessional heel breed en blijvend gaat veranderen. Voor hen is dit een volstrekt onmisbaar boek.