Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

DBS bij depressie
Dé verandering in mijn leven

Auteur

Rian Luijkx

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (4 reviews )
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

In DBS bij depressie vertelt Rian openhartig welk effect de depressies en suïcidaliteit op haar leven hebben gehad en welke behandelingen ze heeft moeten doorlopen voordat ze uitkwam bij Deep Brain Stimulation (DBS). Rian was ernstig depressief en reageerde onvoldoende op beschikbare therapieën. DBS bood de uitkomst. Een dergelijke behandeling wordt nu alleen nog toegepast in onderzoeksverband.

Ze hoopt dat lezers die eenzelfde of vergelijkbare depressieve situatie (hebben) moeten doormaken, of dat nou bij henzelf of bij een vriend of familielid is, troost en herkenning vinden. Dat ze hen kan steunen door te vertellen hoe ernstig depressiviteit kan zijn en hoe moeilijk het is om erover te praten. En dat ze mensen perspectief kan bieden door te vertellen over haar DBS-ervaring.

Met een voorwoord van psychiater D.W. de Knijff.

Over de auteur

Rian Luijkx (57) is juriste arbeidsrecht. Ze is getrouwd en heeft twee lieve zoons, die veel voor haar betekenen. Ze is 29 jaar als ze haar eerste depressieve klachten krijgt. Er zijn periodes dat het goed gaat, maar ook vinden er meerdere opnames plaats. Vele behandelingen helpen niet, maar wel DBS. Sinds bijna een jaar heeft ze een totaal ander, fijn leven met haar gezin, familie, vrienden, hond en paard.

Productinformatie

ISBN
9789464684711 / 978-94-646-8471-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-02-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
106
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Eerst wilde de secretaresse een telefonische afspraak voor mij maken, in verband met corona, maar al snel had zij door dat dit niet voldoende was. Op vrijdag 8 oktober reed ik er met de auto zelf heen. Onderweg reed ik nog tegen een heel hoge stoeprand aan waarbij ik dacht een lekke band te hebben gereden. Maar dat viel mee. Overstuur kwam ik bij de psychiater aan en vertelde (eindelijk) eerlijk hoe ik me voelde en wat mijn plannen waren. Ze zei dat dit zo niet verder kon en dat ze graag wilde dat ik bleef. Dat had ik niet verwacht, ik had immers mezelf voorgenomen dat ik nooit meer opgenomen wilde zijn. Daarnaast gooide dit roet in het eten voor wat betreft mijn plan. Maar ze gaf aan dat als ik nu zelf niet zou blijven voor opname, zij de crisisdienst zou inschakelen. Ze stelde een opname voor op de locatie waar zij werkte, op de MPU (medisch psychiatrische unit). Hevig verdrietig stemde ik in en gingen we een verdieping lager, naar de kliniek waarvan ik dacht nooit meer te komen…

Ik nam plaats op een stoel in het buitenpleintje van de kliniek. Andere patiënten spraken mij vrij snel aan. Maar het huilen kon niet stoppen. Hoe kon dit nou? Wat zou Carlo er wel niet van zeggen? En de kinderen? Ik moest hier zo snel mogelijk weg. Toen een verpleegkundige mij aansprak dat mijn kamer (met camera) klaar was voor mij, wilde ik er niet heen. Carlo had ik gebeld, hij had wat spullen voor mij verzameld en was onderweg.

Samen met hem ging ik een nieuw gesprek met mijn psychiater aan waarin zij hem uitlegde hoe ernstig de situatie was. Ik kwam er vanwege het vele huilen niet toe om iets zinnigs over mijn situatie te zeggen.

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Lisette op 27-02-2023
Wat een mooi boek. Heb het boek in een keer uitgelezen met tranen in mijn ogen op het einde. Realiseer me nu pas wat een ontzettend moeilijke periode Rian en haar gezin hebben gehad. Respect voor het doorzettingsvermogen. Het is ze zo gegund. Ben super trots op Rian en het is fijn om haar nu, met DBS, te zien dat ze zich een stuk beter voelt.
door Lanke Broeders op 01-03-2023
Wat een prachtig boek. Het laat goed de zoektocht zien die Rian en haar man hebben verricht om haar depressie te verminderen. Mooi beschreven, helder en toch persoonlijk. Ik heb het in één ruk uitgelezen! Het is zeker een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar oplossingen voor hun depressie. Het geeft hoop en dat is een belangrijke ingrediënt om te kunnen genezen.
door Gwendoline op 07-03-2023
Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Ongelofelijk hoe zwaar het leven voor iemand kan zijn. En hoeveel impact dit heeft. Niet alleen op die persoon maar op het hele gezin. Daarom vind ik het ook mooi om het hoofdstuk van de partner te lezen want dat is het verhaal vanaf de andere kant. Ik vind het ontzettend dapper dat Rian zich zo kwetsbaar durft open te stellen om de zwaarste periode in haar leven te beschrijven in een boek. Het is ongelofelijk wat DBS voor iemand kan doen. En dat er vrij snel na de operatie al zo’n grote verandering plaatsvond. Dit boek is echt de moeite waard om te lezen en te zien wat depressie met iemand kan doen. En ook dat er nog hoop is.
door Marloes op 21-05-2023
Bijzonder mooi dat Rian middels dit boek haar verhaal met ons heeft willen delen. Door het lezen van haar boek krijg je meer inzicht en begrip wat het allemaal betekent voor haar en haar gezin als je kampt met depressie. Het is een aanrader voor mensen om dit boek te lezen om meer begrip te krijgen wat voor impact het heeft. Daarnaast is het fijn om te kunnen lezen over een mogelijke oplossing. Dat DBS werkt voor Rian en zij hierdoor weer kan genieten van de vogels die fluiten, het dagelijkse leven.