Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ik ben omdat wij zijn
De odyssee van een hedendaagse Nederlandse sjamaan ingewijd in een Afrikaanse natuurreligie

Auteur

Marijn Louis Willems / Omo Osa Meji

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (5 reviews )
Prijs
23 ,00
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ingebed in een cultuurhistorische context verhaalt Marijn op openhartige wijze over zijn weg en wording als sjamaan in de Afro-Cubaanse tak van een Afrikaanse natuurreligie: de orishatraditie. Goden, godinnen, geesten en gene zijde. En zijn taak om samen met hen dolende zielen te begeleiden naar lichtere oorden en de wereld aan deze zijde bij te staan in de odyssee van het bestaan. Dit alles ademt groei en transformatie én een Ubuntu oerverbondenheid met alles wat leeft, waarbij de scheidslijnen tussen de werelden vervagen. Dit verhaal geeft een unieke inkijk in de dagelijkse realiteit van een sjamaan als zo genoemde 'gewonde genezer'. En by the way geeft het ook inzicht in de belevingswereld van artiesten zoals Gloria Estefan, Beyoncé, Angelique Kidjo die hiermee een link hebben. Een waar avontuur. Met kleurrijke illustraties.

'Vanuit een levende mythische erfenis van het grootse Afrikaanse continent brengt dit verhaal de betovering terug in onze moderne en onttoverde wereld. Moge de Yoruba goden en het licht van gene zijde de lezer zegenen!' - Drs. Ko Vos, Ph.D. – Verbonden aan diverse opleidingen op het gebied van dieptepsychologie. Gespecialiseerd in C.G. Jung en Afrikaanse filosofie.

'In een bijzonder mooie schrijfstijl weet dit verhaal de oerwijsheid van Afrika tot leven te brengen; dat wij veilig en vrij zijn in verbondenheid met de oorsprong van onze natuur.' - Kossilate, hogepriester/babalao – African Healing, Nederland/Benin

Over de auteur

Marijn Louis Willems, MEd. (1968) ofwel Omo Osa Meji, Master of Education in Arts, werd in 2003 als witte native Nederlander ingewijd als natuurgodenpriester/sjamaan in de Afro-Cubaanse tak van de West-Afrikaanse orishatraditie. In 2020 schreef hij zijn eerste boek Omarm het leven; de titanenstrijd van een als leerling seksueel misbruikte man. Het boek werd lovend ontvangen. Ik ben omdat wij zijn is zijn tweede boek

Productinformatie

ISBN
9789464684759 / 978-94-646-8475-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-02-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
232
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De volle maan staat hoog aan de nachtelijke hemel. Trommels klinken in de tropennacht in symfonie met duizenden krekels en kikkers. In de verte zie ik een dorpje met lemen hutten met in het midden een soort plein. Het licht van de maan schijnt als een schijnwerper op een grote kring zwart Afrikaanse mannen en vrouwen. Ze dansen uitbundig. Ik word er als een magneet naar toe gezogen en sta plots oog in oog met hun glimmende half naakte lijven die net tot rust zijn gekomen. Ze zijn versierd met raffia, veren, schelpen, kralen en belletjes. Ik durf niet op te kijken echter ze wenken mij. Ik doe nog een stap dichterbij en kijk hen verlegen aan. Ze glimlachen hartelijk en wenken mij weer om mee te komen de kring in. Ze maken aanstalten om weer te gaan dansen. De grote houten trommels met strak gespannen huiden beginnen weer te dreunen. Metalen bellen schellen er doorheen. Met een schreeuw uit het niets komen de krachtige mannen- en vrouwenlijven weer als één in beweging. De hele kosmos beweegt om ons heen. Iemand steekt mij nog een hand toe. Echter ik sta als versteend. Ik kan er nog niet bij. Al weet ik wel: hier hoor ik thuis. Dan hoor ik plots een ruwe stem die mij uit mijn mooie dagdroom haalt: “die hele serie boeken voor vierentwintig gulden. Een koopje vent!” Shit, ik sta te dromen midden op de boekenmarkt in hartje Rotterdam. Ik keer mijn portemonneetje om en haal er vierentwintig gulden uit en geef het hem. Mijn laatste centen terwijl de maand nog lang niet af is. Maar ik weet, deze boekenserie moet ik meenemen. Volkeren en stammen uit Afrika. Ik smacht ernaar. Beter honger in mijn buik dan honger in mijn ziel.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Angèle K. op 21-02-2023
Wat een bijzonder mooi boek! Het heeft mij echt geraakt. De openhartigheid van Marijn. Zijn belevenissen en leerscholen in zijn wording tot en zijn leven als sjamaan. Zijn humor. De mooie illustraties. Zijn dieptepsychologische inzichten en ervaringen die zo natuurlijk verbonden zijn met die Afrikaanse natuurreligie en haar goden, godinnen en gene zijde. De betekenis van het leven en haar voorvallen. De betovering. Het gedragen worden. Het leest ook heerlijk weg en is een echt avontuur. En ondanks dat het zijn verhaal is, is alles zo universeel. Zijn persoonlijke verhaal wordt heel mooi ingeleid in een zeer interessante verkenning over de geschiedenis van mythologische cultuur en de wereld van vandaag en ook een kennismaking met zijn traditie. Zo kan je zijn persoonlijke verhaal goed plaatsen en geeft het direct ook inzicht als lezer in je eigen plek in deze moderne wereld en de vaart der volkeren.
door C van Baarle op 31-08-2023
Ik ben zelf geen aanhanger van enig geloof maar heb een grote intresse in zingeving, filosofie, religie en spriritualiteit. Door de persoonlijke , inleefbare en goed leesbare stijl en de aangeboden context, die een uniek inkijkje in een voor mij nog onbekende spiritule wereld geven kan ik als medemens die zich net als ieder tot leven, dood en een oneindig heelal moet verhouden ("ik geloof dat ik nergens in geloof,") mijn eigen wereldbeeld spiegelen aan dit exotische verhaal en er mijn voordeel mee doen. Mooie afbeeldingen trouwens.
door Ignace Frenay op 08-09-2023
Ook dit tweede boek van Marijn Louis Willems is zeer de moeite waard. Het is een vervolg op zijn persoonlijke verhaal over het misbruik in zijn jeugd, maar hier laat hij zien wat de spirituele bronnen zijn om de wonden van zijn jeugd te aanvaarden en te helen. Heel bijzonder dat hij zich als sjamaan zo verbonden heeft met de Afrikaanse spiritualiteit; zijn strijd met het kwaad doet denken aan de strijd die de oude woestijnmonniken voerden met hun ’demonen’.
door Esther op 20-10-2023
Net als in zijn vorige boek neemt Marijn Louis Willems je op een hele persoonlijke en openhartige wijze mee op zijn levenspad. Deze keer gaat het over de weg die hij heeft afgelegd naar het sjamaan worden en zijn leven als sjamaan ingewijd in een Afrikaanse natuurreligie. Ben dankbaar dat hij zijn ervaringen met ons heeft willen delen. Ik vind het een heel mooi boek en het heeft mij nieuwe inzichten gegeven.
Er is zoveel meer dan het leven hier op aarde....
door Mario Domen op 10-12-2023
Dit bijzondere boek geeft allerleerst een rijk beeld van de Afrikaanse godenwereld. Door de persoonlijke manier waarop Marijn deze beschrijft, zijn deze goden geen buitenaardse wezens, maar staan ze voor kwaliteiten die je in je eigen leven kunt ervaren. Deze beschrijving gaat daardoor bijna naadloos over in de ervaringen die Marijn in zijn werk als sjamaan met deze goden heeft opgedaan. Waar Marijn de lezer in zijn eerste boek 'Omarm het leven' meenam in de wereld van de ziel, schetst hij in 'Ik ben omdat wij zijn' een beeld van hoe ook de geestelijke wereld een concrete werkelijkheid kan worden. De worsteling om zich in vrijheid met deze goden uiteen te zetten, vond ik erg indrukwekkend.