Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Van niets naar iets
Een autobiografie over een jongen met autisme die streeft naar een grotere acceptatie voor mensen met autisme

Auteur

Déwa Janssen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (25 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Van niets naar iets is een autobiografie van een jongen die streeft naar een grotere acceptatie voor mensen met autisme.

Over de auteur

Déwa is nog maar een paar weken oud als hij wordt gescheiden van zijn tweelingbroertje en wordt opgevoed door zijn oom en tante. Al snel blijkt dat Déwa anders is dan andere kinderen. En wanneer hij zes jaar oud is wordt hij gediagnosticeerd met autisme, iets wat de rest van zijn leven zal gaan bepalen. Zijn omgeving geeft hem al snel de indruk dat hij dom is en nooit iets zal gaan bereiken. Telkens weer wordt er getwijfeld aan zijn capaciteiten. Maar gelukkig komen er ook mensen op zijn pad die wél in hem geloven: ‘Laat je nooit door andere mensen naar beneden halen en blijf altijd in jezelf geloven!’ In deze autobiografie laat hij ondanks zijn autisme zien hoe hij van niets naar iets is gekomen.

Productinformatie

ISBN
9789464685916 / 978-94-646-8591-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
31-03-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
246
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

“Vanaf april 2004 begon de ellende binnen onze familie. Op 19 april werd mijn moeder door mijn school gebeld naar aanleiding van een telefoongesprek tussen Theo en de school. In het telefoongesprek zei Theo dat hij graag contact wilde hebben met zijn ‘kind’. Hij zei tegen de school dat hij geen contact met mij kon krijgen, omdat volgens hem mijn (pleeg)moeder dat tegenhield. Toen mijn moeder dit hoorde werd ze erg boos, aangezien Theo in mijn zesenhalf jaar dat ik op de wereld was, nog nooit naar mij had omgekeken. Daarnaast had hij ook nooit aan mijn moeder gevraagd hoe hij mij het beste kon benaderen. Theo zei vaak tegen mijn moeder dat ik een verwend kind was dat goed aangepakt moest worden. Hij was ervan overtuigd dat alleen zo mijn autisme genezen kon worden. Volgens mijn moeder was de echte reden dat Theo gebeld had, omdat Liana een paar dagen geleden samen met mijn moeder en Martha naar de advocaat was geweest om de scheiding aan te vragen. Een dag na de aanvraag van de scheiding zei Liana dat ze de scheiding wilde annuleren, omdat ze zei dat ze alle verhalen over Theo van de afgelopen vijf jaar gelogen had. Waarschijnlijk heeft Theo tegen Liana gezegd dat hij mij ging terughalen als Liana niet van hem zou gaan scheiden. Tijdens een telefoongesprek tussen mijn moeder en Theo zei hij dat hij vond dat mijn moeder mij opgestookt had en dat hij daardoor geen contact met mij kon maken. Na het telefoongesprek tussen mijn moeder en Theo, schreef Theo in een brief dat de ruzie binnen de familie veroorzaakt werd door mijn moeder en dat hij alle instanties had ingelicht over mijn thuissituatie. Deze brief werd neergelegd bij mijn oma van mijn vaderskant, zodat iedereen de brief kon lezen. Twee dagen later was de situatie met wat praten binnen de familie Janssen tijdelijk weer bijgelegd.”

Reviews (25)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Bianca op 03-09-2023
Dankjewel Déwa dat je ons hebt meegenomen in jouw levensverhaal. Met vallen en opstaan en mede door de liefde en steun van je ouders heb je alle tegenslagen overwonnen. Ik heb een diepe bewondering voor jouw doorzettingsvermogen, moed, daadkracht, liefde en vergevingsgezindheid.
Je bent een mooi mens!

door Ingrid wintjes op 15-07-2023
Heb met bewondering jou boek gelezen. Knap hoe je je leven verwoord hebt!
Het is een prachtig boek geworden.
door Relinda Wintjes op 15-07-2023
Beste Déwa, wat knap dat je dit zo goed onder woorden hebt gebracht in een prachtig boek.
door Tal op 15-07-2023
Wat een ontzettend ontroerend boek om te lezen! Je ziet alle dingen die Dewa leert, van de succeservaringen en van de dingen die misgaan of niet lukken, en je ziet hoe hij toch keer op keer zich op dingen stort en het probeert. Een mooi verhaal over doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslagen en leren over jezelf. Ik heb het boek gelijk doorgegeven aan mijn broertje! Wat ontzettend mooi ook voor mensen met ASS om dit verhaal te kunnen lezen en er lessen uit te halen en hoop te zien voor hun eigen toekomst. Ook zeker een goed boek om te lezen als je meer wil weten over leven met ASS. Kortom, een heel goed boek!
door Martijn op 11-07-2023
Prachtig boek.
Een mooie inspiratie voor mensen met een beperking.
door Marc op 11-07-2023
Een leerzaam boek voor iedereen. Voor Déwa, maar vooral ook voor mensen die Déwa tegenkomt; hoe ze openstaan voor mens of voor het stickertje. Je hebt je goed door de tegenslagen geworsteld. Wees trots op jezelf Déwa en op je nabije familie.
door Linda op 07-07-2023
Mooi boek om te lezen en te ondervinden hoe hardleers de wereld is als je een beperking hebt. Hoe belangrijk het is dat je vanuit thuis, ouders hebt die jouw ten alle tijden steunen. Samen met jouw wilskracht heeft dit jouw nu al tot hier gebracht en je gaat vast nog veel verder komen. Ondanks alle vervelende dingen die je hebt meegemaakt, lees je in dit boek ook leuke verhalen over wat déwa heeft meegemaakt. Je mag trots op jezelf zijn!!

door Mevr.Wintjes -Rosmalen op 04-07-2023
Déwa wat een prachtig boek heb je geschreven.
Af en toe een traantje gelaten .
Ik wilde het boek in een keer uitlezen.
Ondanks alle tegenslagen ging je toch weer door.
Echt respect voor je.
En ik hoop dat je het nog ver gaat brengen want dat verdien je.
Veel mensen met autisme zullen kracht krijgen door wat je schrijft.
door Jari Derksen op 03-07-2023
Het is een erg mooi en meelevend verhaal. Je neemt de lezer echt mee in het leven met autisme en de valkuilen hiervan!! Na het gelezen te hebben heeft het mij echt inzichten gegeven!
door Margot op 03-07-2023
Een geweldig indrukwekkend verhaal. Wat een doorzettingsvermogen en vergevingsgezindheid!
En ook de niet aflatende liefde en betrokkenheid van je (pleeg) ouders die je terecht gewoon je ouders noemt. Deze mensen hebben jou een veilig thuis geboden ondanks de tegenwerking van diverse instanties. Petje af voor jou en je familie!
door Wilma op 01-07-2023
Na het lezen van het boek van Déwa was ik emotioneel,trots,verbaasd en kreeg ik kippenvel.
En hoe hij met zijn levensverhaal anderen wil helpen.
Maar ook dat hij ondanks alle tegenslagen doorgaat.
Kortom een boek aan te raden om te lezen en natuurlijk 5 sterren.xx
door Dané op 01-07-2023
een goed boek om andere mensen te helpen!
door Patricia Janssen op 01-07-2023
Wat een mooi en motiverend verhaal. Het laat zien dat je niet met de pakken neer moet gaan zitten , maar juist moet doorgaan om je doelen te bereiken! En dat laat déwa hier mooi zien.ik zag het als een film aan mij voorbij gaan...wat zal je nu trots op jezelf zijn, en terecht! Ik hoop dat nog vele dit mooie verhaal gaan lezen.
door Piet Groenen op 01-07-2023
Beste Dëwa,
mijn vrouw en ik hebben het boek met belangstelling gelezen.
Het boek geeft inhoudelijk de gevoelens weer wat autisme betekent in de samenleving.
Dat mensen snel.een oordeel vormen van over jou functioneren maar zich niet verdiepen wat er in jouw hoofd omgaat.
Het boek heeft ons duidelijk gemaakt hoe complex autisme is maar ook met de juiste begeleiding een normaal leven mogelijk is.
Piet en Ria.
door Derk Buchmeijer op 13-02-2024
De schrijver is in staat om in een heel persoonlijk verhaal, in een eigen stijl, duidelijk en invoelbaar te maken waar hij in zijn leven en in het onderwijs tegen aan liep als mens met autisme. En uiteindelijk zijn weg heeft gevonden.
door Nellie Lamers op 06-02-2024
Dewa heeft een heel goed boek geschreven want het is helemaal zoals het in werkelijkheid gaat.
Kortom een aanrader.
door Daniël van Kessel op 05-02-2024
Zeer indrukwekken dat Dewa dit boek geschreven heeft, ben daar zeer trots op!
door Henri Strik op 04-02-2024
Beschrijft mooi het proces van Dewa, hoe hij zich ontwikkelt. Prettig geschreven en dito te lezen.
door Colbert James op 04-02-2024
Ten eerste het boek is authentiek, ten tweede de schrijver met zijn niet-biologische moeder, hebben ondanks veel tegengas van de gevestigde instellingen, een ware prestatie geleverd die als aanmoediging kan dienen voor anderen in een vergelijkbare situatie.
door Marie Janssen op 04-02-2024
Omdat iemand durft te schrijven. Hoe mensen beoordeeld worden. En er zo naast kunnen zitten.
door Daniel Fanego op 04-02-2024
Indrukwekkend mooie hartelijke boek en zorgelijk om te lezen hoe hard sommige mensen kunnen zijn naar alles wat “ander” is. Een aanrader!
door Christine Steeghs op 03-02-2024
Zeer goed boek waarin omschreven staat wat het betekent om te ‘moeten’ leven met een aangeboren beperking waarin hij een weg zoek naar balans in een maatschappij waarin alles vanzelf sprekend is.
En mensen wil laten voelen waarin hij nu staat!!
Knap gedaan!!
door Daphne Reuser op 03-02-2024
Op een heldere eerlijke manier geeft hij de actualiteit omtrent zijn leven weer.
door Monique Loen op 03-02-2024
Het boek is erg stimulerend voor mensen met autisme dat je dus wel alles kan bereiken waar je dromen liggen . Zo puur geschreven dat het een feest is om het te lezen .
door Janssen op 03-02-2024
Het is gewoon een mooi verhaal. En dat je ook op een andere manier naar bepaalde dingen gaat kijken.
Echt een aanrader.