Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ik ben niet wie jij wilt dat ik ben
Over opgroeien in de sekte van Jehovah’s Getuigen en leren leven na uitsluiting in de wereld waar je nooit onderdeel van mocht zijn

Auteur

Natasja Klein Nulent - van Otterloo

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (10 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wie kent ze niet, Jehovah’s Getuigen. Je weet wel, die mensen die met de Bijbel langs de deur gaan. Maar wie weet hoe het er daar achter gesloten deuren echt aan toe gaat.

Ik groeide op in de organisatie van Jehovah’s Getuigen met indoctrinaties en manipulaties. Mij werd geleerd dat er maar één waarheid is, hun waarheid.
Alles buiten die organisatie wordt “de wereld” genoemd, die onder leiding staat van de duivel, slecht is en spoedig vernietigd zal worden door God.

Na twijfels over de organisatie en mijn uitsluiting, moest ik zien te leven in de wereld die ik geleerd had te wantrouwen. Ik voelde me als een vreemdeling die de gebruiken van en het leven in de wereld opnieuw moest leren kennen.

Over de auteur

Natasja Klein Nulent - van Otterloo (51) is getrouwd en moeder van drie zonen. Ze werkt als gastouder in de kinderopvang en is in het weekend molenaar. In haar autobiografie vertelt zij hoe het is op te groeien bij de Jehovah's Getuigen die zij ziet als een sekte, en daarnaast in een gezin met een psychisch zieke moeder. Als jong volwassene kreeg zij twijfels over de leer en de organisatie en werd uitgesloten, waardoor zij al haar familie en vrienden die Jehovah's Getuigen waren kwijtraakte. Zij beschrijft hoe ze de wereld buiten de organisatie opnieuw moest leren kennen en hoe ze in die wereld leerde leven, maar nu in alle vrijheid.

Productinformatie

ISBN
9789464686487 / 978-94-646-8648-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-04-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
212
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Inkijk pagina 121
Inkijk pagina 122
Inkijk pagina 123

Reviews (10)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ ☆ ☆ door Oom Arend op 22-05-2023
Korte samenvatting van de reactie aan de auteur zelf: l'histoire se répète
door Anoniem op 31-05-2023
Heel interessant om als 'werelds-mens' een inkijk te mogen krijgen in de wereld van het opgroeien als Jehova getuigen. Voor mij ook leerzaam en verhelderend. Het beantwoord veel vragen en maakt veel dingen duidelijk en helder.
En o jeetje, wat heftig allemaal!!
Boek in een ruk uitgelezen.
door Arie Kraak op 19-06-2023
Dit boek is een persoonlijk verhaal dat schrijnend en hoopgevend is. Haar schrijfstijl is lekker direct, daar houd ik van en het leest daardoor ook lekker makkelijk weg. Het geeft een mooie, of eigenlijk verontrustend lelijke inkijk in de wereld van de Jehova's Getuigen. Natuurlijk reflecteert dit het persoonlijke verhaal van de schrijfster, maar de oprechtheid straalt er van af. Hopelijk wordt dit boek ook in die kringen (stiekem) gelezen!
door Saskia op 15-07-2023
Het boek is niet door een professional geschreven en dat is in dit geval de kracht van het boek. Je krijgt een inkijk in het leven van iemand die van heel ver gekomen is om te zijn waar ze nu is. Die ondanks een beschadigende “opvoeding” van thuis en door de Jehova’s getuigen zich een weg worstelde naar een zinvol leven. Wat ze met zich mee blijft dragen en waar ze zich van heeft weten te bevrijden wordt goed beschreven. Ik begreep nu pas hoe het was en is om in deze sekte op te groeien en hoe sterk de hersenspoeling is die je van jongs af aan meekrijgt. Ik ken meer personen die nog in deze sekte zitten en anderen die eruit zijn gestapt en zie nogal wat overeenkomsten met wat in het boek wordt beschreven. Dat de schrijfster hieruit is gekomen is en er een goed boek over heeft kunnen schrijven is, denk ik, te danken aan intelligentie, het vermogen te reflecteren op het eigen handelen en een zeer positieve levenshouding. Maar dat het van tijd tot tijd nog even worstelen is, ja dat begrijp je helemaal na dit boek.
door WimTim op 22-07-2023
Knap dat je de moed kunt opbrengen om dit verhaal op te schrijven. Zeer indrukwekkend. En waardevol voor al diegene die hetzelfde ondergaan hebben en hierdoor hun situatie helpt te begrijpen.
En ja, afschuwelijk dat mensen dit elkaar aan doen. Als God liefde is dan wordt dat kennelijk door de JH aanhangers heel anders uitgelegd dan dat ik het begrepen heb. Châpeau Natasja.
door Leonore te Bokkel op 21-08-2023
Ik kom zelden een boek tegen dat ik niet weg kan leggen. Maar dit is er zo een!
In dit boek vertelt Natasja over haar jeugd bij JG en de impact daarvan op haar leven en relaties met anderen. Ondanks de vele uitdagingen die ze heeft moeten overwinnen, slaagt ze erin om haar leven om te toveren tot iets moois.
Haar verhaal, de positieve houding en hoe zij in het algemeen in het leven staat vind ik bijzonder inspirerend en knap. Petje af!
door Astrid Moes op 25-08-2023
Zeer indrukwekkend en goed geschreven boek, wat een moed en doorzettingsvermogen van Natasja! Door dit boek krijg je een goede kijk op het "functioneren" (ja, inderdaad tussen aanhalingstekens, vreselijk!) van de JH en hierdoor begrip voor iemand die "uittreedt". Lekker vlot geschreven, moeilijk om weg te leggen. Je bent een topper Natasja!
door Juliën Plomp op 02-02-2024
Het biografische en het universele onderwerp, de opbouw van het verhaal, van kind naar volwassenheid, het blootleggen van misstanden, de beschrijving die mij meevoert van de jaren 70 tot en met nu.
door Belia op 02-02-2024
Prachtig geschreven, gelezen met een traan. Een kijkje in de vreemde wereld van Jehovah’s Getuigen.
door Raoul Roelofen op 02-02-2024
Mooi boek wat de keiharde waarheid vertelt over dat geen wat wij niet mogen weten