Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hoe een Joodse onderduiker in de Gordel van Smaragd belandde
Het levensverhaal van Ad Beek

Auteur

Paul Beek

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (4 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Hoe een Nederlandse kantoorbediende, een Jood, ontsnapt aan deportatie door de Duitsers door onder te duiken in de padvinderij in België en daarna verzeild raakt in een jungleoorlog in Nederlands-Indië als verpleger in Bataljon Zeeland.

Over de auteur

Paul Beek (66) is gepensioneerd inkoper. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter, beiden volwassen.
De familiestamboom die al meer dan twintig jaar wordt bijgehouden, is zijn inspiratiebron.
Eerder verschenen bij Boekscout zijn oorlogsverhaal over zijn nichtje Edith, die op negenjarige leeftijd alleen naar Auschwitz werd afgevoerd en het levensverhaal van zijn neef Leon Beek, een militair die vanwege verzetswerk in 1944 werd gefusilleerd.
Schrijven deed hij al op school. Hij trad daarmee in de voetsporen van familielid Cissy van Marxveldt (vrouw van Leon) en neef Ron Basart, een bekend dichter.
Paul is vrijwilliger bij het Nationaal Monument Oranjehotel.

Productinformatie

ISBN
9789464687095 / 978-94-646-8709-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-05-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
198
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Op een dag, in alle vroegte, hoort Ad het gestamp van laarzen, de typische geluiden van de met ijzer beslagen zolen van Duitsers. Gegil van de aanwezige kinderen. Ads toekomst wordt al meteen getest, als de Gestapo in hun kamp de identiteitspapieren komt controleren. Mogelijk waren ze getipt door een verklikker. Al het burgerpersoneel en de padvinders met hun leiding moeten zich snel verzamelen. Achter een tafel zitten een Gestapoman en een tolk. Ad, dus zonder groene ID-kaart, loopt gehaast naar de zaal. Op zijn pantoffels, want hij had geen tijd om schoenen aan te trekken. Omdat hij bij de leiding hoort, komt hij als een van de laatsten aan de beurt.
”Schnell, schnell!” raast de Gestapoman, want zoals altijd moet alles in hun tempo. Zo jaagden ze ook de gedeporteerden de trein uit. De gaskamers in ging juist langzaam, want er mocht geen paniek uitbreken. Paniek was er misschien wel bij Ad, die alleen zijn gele pas had, de pas voor vreemdelingen. De Duitser kijkt hem wantrouwend aan, kijkt naar zijn pas en weer naar hem. Of hij Frans spreekt, wat hij ontkent. Het wordt weer in het Duits vertaald.
“Bist du Jude?“ vraagt hij hem herhaaldelijk. Ben je een Jood, zijn je ouders Joods, je grootouders? Wat doe je als Nederlander hier in België? Ad blijft het Joodzijn ontkennen en gelukkig kijkt de man ook niet onder de tafel, want op zijn pantoffels staand voor die tafel, is dat misschien een erg vreemd beeld.

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Isabel op 01-02-2024
Intrigerend verhaal over de oorlog. Lees graag oorlogsboeken van de eerste en tweede wereldoorlog
door Andreas Visser op 02-02-2024
Een herinnering om te eren.
Goed om het levensverhaal te delen.
En zo zijn naam niet te vergeten m
door Dave Schram op 02-02-2024
In deze tijd waarin Universiteiten de verschrikkingen van de Holocaust niet eens meer vrij kunnen benadrukken slaagt Paul Beek erin een breed publiek te informeren tot in detail. Vanuit een ander perspectief een boek van groot belang. De kennis van Paul helpt ons met al zijn feitelijke kennis - na Sonny Boy - weer een film over de oorlog te maken. Wat ons betreft als filmmakers mag er een standbeeld voor Paul Beek komen.
door Olga Minkema op 19-02-2024
Ik hoorde eens zeggen dat veel levens van mensen zonder plot zijn. Dit geldt beslist niet voor de hoofdpersoon van dit boek. Wat fijn dat zijn zoon het verhaal nu aan ons verder vertelt. Hulde!