Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Mijn oma was een slavin
Een persoonlijk verhaal over de zoektocht naar het geheim van een Surinaamse familie

Auteur

Bert Kalle

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (20 reviews )
Prijs
25 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

“Had ik het maar eerder geweten”

Ontdek de onthullende waarheid van een familiegeschiedenis in ‘Mijn oma was een slavin’.
Een autobiografisch verhaal waarin de schrijver, een witte Nederlander, op zoek gaat naar zijn roots. Zijn zoektocht verandert al snel in een confronterende reis vol onthullingen en de waarheid over zijn Surinaamse voorouders.
Met zijn DNA-test als startpunt en de steeds meer toegankelijk geworden archieven van het Nationaal Archief Suriname ontvouwt de geschiedenis zich parallel aan de zoektocht naar zijn afkomst en de taboe over een zwart voorouderschap..
Met dit verhaal 150 jaar na de afschaffing van de Nederlandse slavernij, werpt de schrijver een nieuw licht op het Nederlandse slavernijverleden en laat zien dat het een gedeeld verleden is dat zowel zwarte als witte Nederlanders raakt.

Genrewinnaar
boek●goud 2023

Over de auteur

Bert Kalle is in 1955 geboren in Suriname als zoon van een TRIS militair en een Surinaamse moeder. Met de naderende onafhankelijkheid keert het gezin in 1972 terug naar Nederland waar Bert Kalle in de grafische wereld zal belanden. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. In 2018 start hij een zoektocht naar zijn Surinaamse voorouders en komt tot de ontdekking dat hij in tegenstelling tot wat hij eerder dacht nu meer Surinamer is met een Bakra achtergrond.

Productinformatie

ISBN
9789464891720 / 978-94-648-9172-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-09-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
276
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Inkijk pagina 22

Reviews (20)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Robert Haubrich op 31-08-2023
Een persoonlijk boek dat mij inkijk gaf over de slavernij in Suriname en de impact daarvan die het nog steeds heeft op de huidige generatie Surinamers. De zoektocht naar zijn voorouders; wie is mijn vader, wie is mijn moeder, is mooi en persoonlijk beschreven met een aantal verrassende gebeurtenissen. Met veel speurwerk is Bert Kalle erin geslaagd terug te gaan naar zijn eerste bekende roots in Suriname. Zijn ‘verborgen verleden’ Ontluisterend is dat deze zoektocht nooit verder terug in de tijd kan gaan dan wat hij heeft gevonden. Het boek, mijn oma was een slavin, smaakt naar een vervolg. Wie zijn de mensen die in het boek worden beschreven, hoe zagen hun levens eruit, waar hadden zij mee te maken. En zouden er misschien nog meer familieleden te vinden zijn? Ik kan niet wachten.
door Anita Langeveld op 01-09-2023
Een interessant boek over de zoektocht van auteur Bert Kalle naar zijn Surinaamse voorouders. Het is heel bijzonder en leuk om te lezen hoe enorm veel Bert te weten is gekomen over zijn Surinaamse roots in zijn jarenlange onderzoek en hoe hij de diverse puzzelstukjes heeft weten samen te voegen tot een mooi verhaal (dat nog niet geheel afgerond is overigens...). Het boek geeft behalve het persoonlijke verhaal en de stamboom van de auteur ook een inkijkje in een stukje geschiedenis van Suriname, met name het slavernijverleden en de afschaffing hiervan, aan de hand van digitale en fysieke archieven, krantenartikelen en -publicaties. Het is ongelooflijk wat er allemaal bewaard is gebleven aan gegevens uit die tijd via deze bronnen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Suriname en de koloniale geschiedenis aldaar!

PS Ik moest trouwens tijdens het lezen van het boek telkens denken aan de titel van het bekende boek van Arthur Japin: "De zwarte met het witte hart', maar dan nét andersom, dus "De witte met het zwarte hart". Dit sluit ook volledig aan bij zijn eigen conclusie dat hij zichzelf altijd beschouwde als een Bakra met een Surinaamse achtergrond, maar zichzelf nu een Surinamer voelt met een Bakra achtergrond. (Bakra is een aanduiding voor een blanke persoon. In het Sranantongo verwijst het in het bijzonder naar een witte Nederlander of Hollander.)
door Gerold Kent op 01-09-2023
Suriname, a jewel in the heart of South America, its beauty, concealed a dark history—one of colonization and enslavement. The book takes you deep into a history classroom, illuminating the shadows of the past, filling in the blanks of unanswered questions about the time of enslavement in Suriname.

Bert Kalle, a dedicated historian whose passion for uncovering hidden truths was matched only by his unwavering commitment to the descendants of one of Suriname enslaved family. He embarked on a journey to piece together the fragments of history, one family member at a time. A love story emerged that would change the course of one family's destiny. Young Dutch explorers with a heart as adventurous as the uncharted lands of Suriname, found themselves entangled in the rich tapestry of a nation in the making.

You'll embark on a deeply personal journey alongside Bert Kalle. His tireless research and relentless pursuit of knowledge unearth not only the history of Suriname but also the history of one remarkable family. It's a quest for identity, belonging, and healing.

With each page, you'll witness the family's story come alive. For me as a descendant, I feel an intimate connection to my ancestors. Their voices resonate with me, their struggles and triumphs has become my own, and their resilience inspires me.

As the narrative unfolds, I hope with this reading you'll find yourself on the same quest, honoring your own family's history in a profound way. The past will no longer be a distant memory but a living, breathing part of your identity.

In the end, you'll emerge from this journey with a newfound sense of connection—to your family, to Suriname, and to the enduring spirit of humanity. I carry the memories of my ancestors with me, living in the present while paying tribute to the past.

Bert Kalle's dedication to history has not only bridged the gap between the past and the present but has also brought families like mine closer to their own remarkable stories.


door Marion Heyns op 02-02-2024
Dit boek geeft inzicht in hoe de zoektocht naar je roots je leidt naar je voorouders. Hoe je hierbij terecht kan komen in een verleden waaruit blijkt dat je voorouders zoveel onrecht is aangedaan, omdat ze tot slaaf waren gemaakt. Tegelijkertijd ontdek je, dat kijkend naar je huidskleur, je niet had kunnen bevroeden dat de kern van jou bestaan uit deze tot slaaf gemaakte voorouders komt. Dit boek komt ook uit in een jaar waarin het slavernij verleden meer dan anders openbaar en prominent bespreekbaar is geworden.
door Ron Bolink op 01-02-2024
Mooie zoektocht naar een identiteit en je voorouders. Dit boek geeft inzicht hoe je naar een verleden kan zoeken en dat in een jaar waarin een slavernij verleden openbaar en bespreekbaar is geworden. Het opent deuren en zet de deur op een kier als als je het gelezen hebt. Een aanrader als je zelf op zoek bent naar je afkomst.
door Karin Sevinga op 01-02-2024
Het gaat ook over MIJN oma!
Informatief en interessant boek. Het gaf mij veel inzicht over de tijd van mijn voorouders.
door Tim de Vogel op 01-02-2024
Inzichtelijk, goed onderzocht en goed leesbaar.
door Joke Van Sliedregt-Hoksbergen op 01-02-2024
Intrigerende zoektocht naar de roots van zijn bestaan met verrassende uitkomst
door Tara Oedayrajsingh Varma op 02-02-2024
Het is zo mooi geschreven en brengt je terug naar Suriname
door Patty op 02-02-2024
Het is een goed leesbaar boek,vlot geschreven. Veel bewijs in de vorm van krantenknipsels en foto's toegevoegd.
door Sylva Koemar op 02-02-2024
de band met Suriname en de zoektocht naar de voorouders die dan ook nog zwart blijken te zijn.
door G.M.Moerlie op 04-02-2024
Persoonlijk en emotioneel
door A. Vreden op 05-02-2024
Het is een deel van onze geschiedenis die verteld moet worden
door Roxy Stienstra op 07-02-2024
Prachtig geschreven, je word mee genomen in de tijd.
door Anton op 12-02-2024
Fantastisch verhaal over hoe een witte Surinamer op zoek gaat naar zijn roots, achter allemaal familie geheimen komt en uiteindelijk er achter komt dat zijn oma een slavin was. Mooi geschreven, mooie zoektocht. Je leest en voelt de emotie van de schrijver.
door Martijn de Jong op 20-02-2024
Geweldig boek vanuit het hart geschreven.
door Marijke Pauw-Pickering op 07-03-2024
Dat de voorheen tot slaafgemaakten zonder eigen naam tegenwoordig weer een gezicht krijgen door ze uit de vergetelheid te halen.
door Martin op 08-03-2024
Wat een prachtig levensverhaal langs en met een diep familieverleden dat je bindt en de puurheid van het leven laat beleven.
door Imelda Siem A Joe - Nash op 29-03-2024
Prima interessant boek. Je blijft lezen.
door G.Sheikkariem op 24-04-2024
Geeft een goede beleving vd post slavernij periode en de ingewikkelde manier van de registratie