Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

HET KAMP FORT HONSWIJK 1945
1947 - Verhoor, bewaring en afvoer van spionnen, politieke delinquenten en oorlogsmisdadigers

Auteur

Hub Noteborn & Huub Gitz

Uitvoering
Paperback
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Kamp Fort Honswijk beschrijft voor het eerst de grimmige geschiedenis van een ondervragingscentrum, verafgelegen aan de Lek bij Schalkwijk. Het is een veelal onbekend verhaal, maar ook een ongemakkelijke waarheid. Aan de hand van bijzonder archiefmateriaal en illustraties ontrafelen de auteurs het verhoor en de bewaring van spionnen, politieke delinquenten en oorlogsmisdadigers in de periode 1945-1947. Op het fort waren onmenselijke omstandigheden en excessief geweld aan de orde van de dag: ‘liever een lijk dan naar Honswijk’. Het is ook een confronterend verslag omdat bewakers zich schuldig maakten aan diefstal, onzedelijk gedrag, oplichting, collaboratie en pesterij. Dit diepgaand onderzoek naar de vrijwel vergeten kampgeschiedenis is uitgevoerd als uitvloeisel van de statuten van de Stichting Honswijk-Everdingen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie als werelderfgoed.

Over de auteur

Hub Noteborn studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht. In 1986 promoveerde hij aan dezelfde universiteit.

Huub Gitz studeerde af in de civiele techniek aan de Technische Universiteit Delft. In 2015 behaalde hij de Master Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Beiden zijn betrokken bij de Stichting Honswijk-Everdingen, werkgroep Historisch Onderzoek. De grote belangstelling voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de liefde voor spannend onderzoek hebben hen aangezet tot het schrijven van cultuurhistorische publicaties. In 2018 schreef Huub een brochure over de militaire geschiedenis, flora en fauna van Fort Honswijk. In 2019 publiceerde Hub over de muurschilderingen in de forten Honswijk en Everdingen.

Productinformatie

ISBN
9789464892369 / 978-94-648-9236-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-09-2023
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Utrecht (provincie) Ca. 1940 tot ca. 1949

Uitvoering
Paperback
Pagina's
320
Formaat
17 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Inkijk pagina 5
Inkijk pagina 12
Inkijk pagina 34

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek