Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De handel, het dorp en de kerk
Een wonderlijke familiegeschiedenis in de nadagen van de pruikentijd

Auteur

Ad van Poppel

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,2 / 5 (5 reviews )
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De hoofdpersoon is Adriaan, mijn overgrootvader, die koopman was in de negentiende eeuw. Hij handelde in menselijk haar dat gebruikt werd om pruiken van te maken. Dat haar werd ingekocht op het platteland van Midden-Duitsland en na bewerking als halffabrikaat doorverkocht aan de pruikenmakers in de grote steden, aanvankelijk in steden als Frankfurt en Wenen, later in Londen en New York City. Hij was de vierde en laatste generatie van zijn familie, die vele handelsreizen maakte. Hoe reisden ze, wat beleefden ze, onder welke omstandigheden en wat kwam er allemaal bij kijken? Wat gebeurde er in de wereld om hen heen, hoe liep het af? Allemaal elementen die ruimschoots aandacht krijgen. Of je nou familie bent of niet, het is een interessant werk over een bijzonder stukje geschiedenis.

Over de auteur

Ad van Poppel studeerde economie, waarbij sociaal-economische geschiedenis een van zijn lievelingsvakken was. In zijn loopbaan als adviseur, manager en directeur, zowel bij overheden als in het bedrijfsleven, heeft hij redelijk veel stukken en rapportages geschreven en artikelen gepubliceerd. Dat ging hem tamelijk goed af en hij had daar zeker geen hekel aan, integendeel. Na zijn pensionering ontstond de gelegenheid om zich weer meer met geschiedenis bezig te houden. Het begon met stamboomonderzoek van de familie van moederszijde en mondde via een uitgebreid fotoboek uit in deze novelle.

Productinformatie

ISBN
9789464893373 / 978-94-648-9337-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-03-2024
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Leeftijdscategorie: vanaf 16 jaar

Uitvoering
Paperback
Pagina's
104
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Inkijk pagina 14
Inkijk pagina 54
Inkijk pagina 79

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Paul op 29-03-2024
Interessant en leest gemakkelijk. Ik vind het toch meer een uitgeschreven familiekroniek, mede geplaatst in de contekst van de toenmalige historie, wat leuk is om te lezen. Het vereist enige focus om de personen te kunnen blijven volgen. Kortom: goed zo!!
door Maarten op 02-04-2024
Echt een leuk boekje
door Annette op 04-04-2024
Mooi tijdsbeeld heb je neergezet van de jaren waarin je voorvader leefde.
door H. van Wagenberg op 19-03-2024
Leuk geschreven, over een interessante internationale familie, en wetenwaardig over de wijze waarop vroeger al handel werd gedreven.
door Els van Poppel op 04-04-2024
Een interessant en onontgonnen thama: de internationale pruiken handel en de invloed daarvan op het leven in een dorp van de 19e eeuw. De schrijver neemt de vrijheid om uitstapjes te maken naar allerhande feitjes in die tijd, wat de novelle tot een levendig geheel maakt. Vooral de hoofdpersoon, onze overgrootvader, leren we van dichterbij kennen met al zijn zorgen en emoties.