De Kleine wereld van '89 - Over de hond, de papegaai en de wil

Krøger

Category: Biographies
  • (2)

€ 23,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Voorjaar 1989. Onder het motto ‘have a good day everyday’ trekt een groep hechte vrienden samen op. Op school en van kroeg naar feest. De dagen zijn vol van zichzelf. Vriendschap als geluk. Onder hen is Jonas, optimist en dromer, worstelend met gevoelens en levensvragen, op zoek naar grenzen en zijn eigen geluk. Maar het leven verandert. Klein en groot. In drie weken, onbedoeld. Het idee dat zij allen en samen min of meer hetzelfde doormaken moeten ze loslaten. Dat was het idee. Vanuit de naïeve gedachte dat het leven luchtig is, dat verdriet voorbijgaat en dat alles draagbaar is, wat hoort bij jonge jongens. Maar die niet opgaat, omdat voor één van hen de dag te zwaar is, de morgen te ver weg.From the book

De telefoon ging. Ik was direct terug, want altijd wanneer de telefoon in het klaslokaal ging draaiden de andere leerlingen uit een soort van automatisme hun hoofden in onze richting. Wij draaiden dan bij wijze van grap ook maar mee. Clowntje Pavlov. Weer zouden ze het bij het rechte eind hebben, de massa. De leerkracht nam de naast de lessenaar hangende grijze telefoon van de haak en drukte hard tegen zijn oor. Na een korte boodschap, de leerkracht zelf had buiten zijn naam niets ingebracht, keek hij over de ingehouden kopjes naar achter. Met de hoofden mee.
“Jonas, of je je onmiddellijk wilt melden bij Thijsbaert. Je bent weer lekker bezig, jongen.”
“Mijn moeder is heel erg ziek” antwoordde ik zonder na te denken en trok daarbij een verslagen gezicht. Ogen groot. Zijn gelaat betrok en Polle lachte in stilte.
“O, eh sorry, sterkte.”
‘Sterkte’ herhaalde Polle in de geluidloze ruimte en hij tikte me bemoedigend op mijn rug. Ik pakte mijn spullen bij elkaar en sjokte onverstoord de klas uit. Terwijl ik de gang van de noodbouw doorliep zag ik in verschillende lokalen vrienden van me zitten die toen ze me voorbij zagen lopen triomfantelijk zwaaiden.

About the author

Krøger (1971) is getrouwd en heeft drie kinderen die hij dagelijks geluk mee wil geven, het belang van vriendschap en de durf om te dromen. Ze reizen graag en genieten van hun thuis. ‘Krøger’ is bestuurskundige, creatieve geest, dichter, schrijver, ondernemer en dagelijks lerende. Hij kijkt met verwondering naar de wereld en met liefde en bewondering naar zijn vrienden die van kleine rupsjes prachtige vlinders zijn geworden.

Reviews

2020-07-29 10:10:21 | By: Fleur | Rating:
Dit boek heeft op mij zeer veel indruk gemaakt omdat ik in die tijd de groep kende, zijdelings betrokken was bij sommige verhalen. Ik zat op dezelfde school en was 2 jaar jonger dan deze groep. Het verhaal begint luchtig en gaat vooral over school en uitgaan, maar krijgt een serieuze wending door trieste gebeurtenissen. Heel openhartig geschreven. Eerlijk en oprecht. Ook als je de groep niet kent het is voor iedereen herkenbaar die in die periode (toen werd er nog gerookt en bier gedronken in de kantine ) op de middelbare school heeft gezeten.

2020-07-15 16:08:44 | By: Jochem | Rating:
Het boek is geschreven door de ogen van een 17/18 jarige jongen die leeft, zoals de titel al doet vermoeden, in een kleine wereld, letterlijk. Een leven dat bestaat uit voetbal, drank, populariteit en meisjes. Geen zorgen over morgen laat staan over volgend jaar. School als noodzakelijk kwaad maar evenzeer als veilige haven vanuit waar plannen gesmeed en vriendschappen uitgebouwd kunnen worden. De eerste hoofdstukken zijn licht en lezen makkelijk weg, de verdieping van enkele karakters lijkt zonder doel. De herkenning is er, de herinnering aan die tijd brengt een glimlach bij deze lezer. Sommige lezers zullen minder glimlachen en minder herkennen. Echter, ik raad deze lezer aan door te lezen, de verdieping is niet lukraak gekozen en de hoofdpersoon ontwikkelt zich ondanks zijn bubbel en redelijke zelfingenomenheid. Het boek is niet uitsluitend luchtig, het is wat mij betreft een mooie beschrijving van de belevingswereld van een jongen van 17, zijn emotionele groei maar ook zijn emotionele onvermogens. Soms veroordelend, niet verontschuldigend, soms beschuldigend maar altijd gewoon hoe het was en waarschijnlijk nog steeds gaat bij veel jongens. Het verhaal blijft hangen, je kunt het op jezelf, je zoon/dochter of een vriend plakken en plaatsen in het heden.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Kleine wereld van '89 - Over de hond, de papegaai en de wil

Author:

Krøger

Category:

Biographies

Number of pages:

342

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

03-07-2020

ISBN:

978-94-640-3336-6 / 9789464033366

Price:

€ 23,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)