Het historisch hart van Lelystad ligt op het Werkeiland

Ton Kolijn

Category: (Local) History

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek gaat over het ontstaan, de ontwikkeling, de huidige situatie en de toekomst van het Werkeiland Lelystad. In 1949 is midden in het IJsselmeer begonnen met de aanleg van het Werkeiland. Vanaf het Werkeiland zijn de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aangelegd. Het Werkeiland is de oorsprong van het latere Lelystad in de polder. Een groot gedeelte van de oude bebouwing staat er nog en het Werkeiland is daardoor eigenlijk het historisch hart van Lelystad. Voor dit boek zijn 90 mensen gesproken. Het gaat om oud-bewoners en bewoners van het Werkeiland, bestuurders van de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland, medewerkers van de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland, het waterschap Zuiderzeeland, de politie en het rijk en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen.

From the book

Eerst is er op het Werkeiland helemaal niets wat maar op een telefoon lijkt. Tot iemand zo ziek wordt dat snel hulp nodig is. De man heeft longontsteking. Het gebeurt bovendien in het weekeinde als er nauwelijks een bootverbinding is met het vasteland. Nadat dit geval is opgelost, besluit men dat er op de een of andere manier een communicatieverbinding met het oude land moet komen. Vanaf september 1952 is er een mobilofoon in het kantoor van Zuiderzeewerken. Na de installatie van die ene mobilofoon, komen de bewoners erachter dat ze de gesprekken op de ultrakorte golfband op de radio kunnen volgen. Dat is interessant! Mensen horen dingen van en over anderen die soms wel erg privé zijn. Ook bedrijven die leveren op het Werkeiland komen erachter. Als een eilandbewoner bij een bepaalde zaak iets bestelt, kan het gebeuren dat een concurrent dat opvangt. Die neemt onmiddellijk contact op met de bewoner en biedt hetzelfde tegen een lagere prijs aan. Met de installatie van een telefoon- en telegraafkantoor als afschermend tussenstation in het postkantoor van Willem Borst in oktober 1954 komt een einde aan deze vorm van oneigenlijk gebruik. Later komt er een centrale in een apart gebouw achter één van de Stenen Dienstwoningen. Op 30 september 1955 ligt er een telefoonkabel onder de Knardijk, waardoor gewoon telefoonverkeer tussen het Werkeiland en de rest van de wereld mogelijk is.

About the author

De schrijver van dit boek, Ton Kolijn, heeft als planoloog veel ervaring met onderzoek in stedenbouw en ruimtelijke ordening. Hij werkte voor de gemeente Amsterdam aan nieuwe woonwijken en de vernieuwing van de Bijlmermeer. Voor de gemeente Rotterdam werkte Ton mee aan de stedelijke vernieuwing van de woonwijk Hoogvliet. Bij het (toenmalige) ministerie van Verkeer en Waterstaat was hij betrokken bij de voorbereidingen voor de aanleg van de Polderbaan van Schiphol, waarvoor zo’n 300 vergunningen moesten worden aangevraagd en afgegeven. Nu heeft Ton Kolijn een eigen adviesbureau, waarmee hij zich aanbiedt als observator, onderzoeker en ruimtelijk ordenaar. In 2019 schreef Ton het boek Het leven is goed in Ommoord.

Reviews

2022-01-20 16:07:18 | By: Duijf-Flobbe
Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Het eerste deel gaat over "mijn wortels". De tweede helft was voor mij minder interessant, maar heb ik wel gelezen. Ik moet natuurlijk wel het vervolg weten.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het historisch hart van Lelystad ligt op het Werkeiland

Author:

Ton Kolijn

Category:

(Local) History

Number of pages:

198

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

07-01-2022

ISBN:

978-94-645-0231-2 / 9789464502312

Price:

€ 22,50

Language

Dutch