Cover voorkant
Stress, het endocrien systeem en osteopathie
Stress, het endocrien systeem en osteopathie

Stress, het endocrien systeem en osteopathie

Patrick Rodrigus


€ 24,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Bij stress draait het om hormonen. Zodra er stress ervaren wordt maakt het lichaam onmiddellijk stresshormonen aan via de HPA-as in combinatie met het autonoom zenuwsysteem en het brein. De reactie op stress is een samenspel tussen het musculoskeletaal systeem, het immuunsysteem en het gehele endocriene systeem met als doel de homeostase veilig te stellen. Chronische stress en de emotionele reacties op stress geven klachten waarmee patiënten de osteopathiepraktijk bezoeken. In dit boek wordt het begrip ‘stress’ uitgebreid beschreven en de impact ervan doorheen de verschillende hormonale systemen. Naast de theorie vindt de lezer er ook een flink aantal osteopathie technieken.

From the book

De term ‘hormonaal’ is synoniem geworden van ‘humeurig’ en van ‘spanning’. Hormonen beïnvloeden meer dan alleen de stemming in het lichaam. Deze vitale eiwitten maken dagelijkse lichaamsfuncties, voortplanting, beweging en aanpassing van het intern milieu als reactie op de omgeving, mogelijk. “Think of them as the body’s internal WiFi,” staat in het boek van Randi Hutter Epstein. Ze dragen berichten van de klieren waar ze worden geproduceerd naar cellen in verschillende delen van het lichaam. Deze chemische boodschappers helpen om cellulaire processen die eetlust, groei, stress, bloedsuikerspiegel, water en elektrolytenbalans, slaapcycli en bioritme, metabolisme, (sociaal) gedrag, cardiorespiratoir evenwicht, stemmingswisselingen, het immuunsysteem, vecht-of -vlucht- reacties, geslachtsdrift en seksuele functie te beheersen en ‘aan’ of ‘uit’ te schakelen. De reacties op stress zoals een versnelling van het hartritme, oppervlakkige ademhaling, en zweten worden voornamelijk geregeld door hormonale reacties via hormonen die functioneren als neurotransmitters voor de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam . Omdat hormonen belangrijk zijn voor een optimaal functioneren, kunnen kleine problemen met de hormoonbalans ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar het diagnosticeren van een hormoonprobleem kan ingewikkeld zijn, en behandeling omvat meestal meer dan alleen meer of minder van een bepaald hormoon krijgen. Het endocriene systeem is een complex web van interacties niet alleen onderling, maar ook met vrijwel alle systemen in het lichaam waaronder het immuunsysteem en het brein.

About the author

Patrick Rodrigus is afgestudeerd als arts aan de universiteit van Antwerpen (België). Hij specialiseerde zich in radiotherapie-oncologie. Tijdens zijn medische loopbaan studeerde hij osteopathie aan de International School of Osteopathy in Gent. In 2005 startte hij een fulltime eigen osteopathiepraktijk in Tilburg, Nederland.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Stress, het endocrien systeem en osteopathie

Author:

Patrick Rodrigus

Category:

Popular Science

Number of pages:

192

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

17-06-2022

ISBN:

978-94-645-0634-1 / 9789464506341

Price:

€ 24,50

Language

Dutch