Gisteren is een herinnering

Frits Tromp

Category: Stories
  • (2)

€ 15,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op 9/11 veranderde de wereld van Frits Tromp. Niet alleen vanwege de aanslagen op het World Trade Center, maar ook omdat op dezelfde dag een nieuw album verscheen van muzikant Bob Dylan. "Love & Theft" heette dat album en betekende het begin van de fascinatie die Tromp kreeg voor de Amerikaanse zanger. Er is een heel decennium voorbijgegaan sinds dat ene moment. In Gisteren is een herinnering vertelt Tromp wat Bob Dylan hem heeft opgeleverd. En geeft Tromp bij een aantal liedjes een geheel eigen interpretatie. Bob Dylan is still on the road. Frits Tromp reist mee.

From the book

11 september 2001 veranderde de wereld. Aan het begin van de ochtend in New York, boorden zich twee vliegtuigen in het World Trade Center. Een ander vliegtuig stortte neer op het Pentagon. Het vierde en laatste vliegtuig kwam neer in de staat Pennsylvania. De moslims van Osama bin Laden bonden de strijd aan tegen het kapitalistische Amerika. In datzelfde Amerika verscheen op dezelfde dag het album "Love & Theft" van Bob Dylan. Het betekende voor mij het einde van het begin. Ik kende Dylan, omdat het een vanzelfsprekende aanwezigheid was. Toen vier jaar eerder Dylan's album "Time Out of Mind" verscheen, hoorde ik mijn broers zeggen: 'Misschien verschijnt het album op elpee, en is die goedkoper dan de cd-versie.' Ik vond het hoog tijd om kennis te maken met de muziek van de Amerikaan. "Love & Theft" leek me een mooi moment om in te stappen. Met mijn eerste zelfgekochte Dylan-cd sloot ik me dagen op in mijn kamer. Ik wilde de teksten verstaan en begrijpen. Het betekende het einde van mijn Dylan-loze leven. Ik kon een periode in mijn leven afsluiten. Dat betekende het einde van het begin. Na 9/11 nam mijn leven een muzikale wending, die zijn weerga in mijn leven niet kende.

About the author

"Ik ben geboren in 1986 in Heerenveen. In mijn dagelijks leven ben ik journalist en publicist. Sinds 2006 lever ik bijdragen voor verschillende blogs. Ik schrijf dagelijks op mijn persoonlijke blog Modern Times. In 2009 studeerde ik af aan de Christelijke Hogeschool Windesheim als journalist. Gisteren is een herinnering is mijn tweede boek."

Reviews

2013-07-04 10:47:37 | By: Danny van der Linden (.com) | Rating:
Ik ben geen Bob Dylan kenner en daar schaamde ik me nooit voor. Natuurlijk kende ik zijn verhaal zijdelings en ook een aantal van zijn liedjes kon ik meezingen danwel neurieën. Maar een kenner? Nee. Ik wist van oude hippie-achtige figuren die in de sixties geïnspireerd waren geraakt en Dylan waren blijven volgen. Ik wist zijdelings van Bob Dylan-interesse van enkele jongeren. Maar het verhaal van journalist Frits Tromp kende ik nog niet. Tromp (Heerenveen 1986) is voor mij een schrijvende generatiegenoot die jaren geleden al werd aangestoken met het Bob Dylan-fanschap. De Friese journalist vond het hoog tijd eens te schrijven over zijn passie, maar vertikte het een kopie te maken van de al bestaande werken over Bob Dylan. Frits Tromp koos zijn eigen leefwereld als perspectief voor zijn verhaal over de artiest Dylan. Het werd zo een bijzonder en persoonlijk document waar je ook als niet fan van Dylan gemakkelijk en met plezier in kunt lezen. De invloed van Dylan op het leven van Tromp is groot, bijzonder groot. Al moet gezegd worden dat je met een beetje fantasie heel veel liedteksten kunt toepassen op verschillende thema’s in een mensenleven. De manier waarop Tromp dit echter doet, spreekt echter zeer aan! Een ander puntwaar ik niet omheen kan is de godsdienstbeleving van de auteur die eerder in 2011 de bundel “Uit Zeeland Zeeuwse Laarzen” schreef. Bij veel van zijn avonturen (en dus ook tijdens zijn Dylan-avonturen) speelt godsdienst een grote rol. Een naar mijn smaak te grote rol, al is dat natuurlijk een persoonlijke beleving. En juist dat persoonlijke maakt het boek van Frits Tromp zo bijzonder. Tromp heeft met dit boek een ode gebracht aan zijn liefde voor Dylan, maar meer nog aan zijn leven en de invloed die hij Dylan daar in toe dicht. Ik ben geen groot Bob Dylan-kenner en daar schaamde ik me nooit voor. Inmiddels begint die schaamte te komen.

2011-12-09 23:45:30 | By: Wietse Bouma
Het is toch weergaloos dat hier de jongste schrijver over His Bobness aan het woord is. Dat de Keizer van de Singer-songwriters, de Pele van de Popmuziek , ook jongeren raakt, spreekt vanzelf!Een teder boekwerkje waar de liefde voor goede popmuziek van afspat.Ik zou de schrijver met een glas champagne willen feliciteren zoals in die scene op Brooklyn Bridge in de film Sophie's choice.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Gisteren is een herinnering

Author:

Frits Tromp

Category:

Stories

Number of pages:

88

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

01-12-2011

ISBN:

978-94-617-6639-7 / 9789461766397

Price:

€ 15,45

Language

Dutch

Rating:

  • (2)