Cover voorkant
Breng het maar naar de veldwachter
Breng het maar naar de veldwachter

Breng het maar naar de veldwachter

Hans van der Wereld

Category: Biographies

€ 21,50

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Otto Cornelis van Hemessen (1854-1937) was niet ‘zomaar’ een dorpsveldwachter. De Woubruggenaar verwierf een eeuw geleden grote bekendheid in de Zuidhollandse Rijnstreek, omdat hij ­ als geboren Amsterdammer ­ een grote passie ontwikkelde voor de plaatselijke historie van de gemeente Woubrugge. Hij bracht in de loop der jaren een historische collectie bijeen die de basis werd van het later naar hem vernoemde Museum ‘Van Hemessen’ in Woubrugge. Verder schreef de veldwachter -­ een functie die hij vervulde van 1884 tot 1920 ­- verschillende boeken over ‘zijn’ Woubrugge.

From the book

De Woubrugse gemeenteveldwachter Otto Cornelis van Hemessen, die leefde van 1854 tot 1937, was geen gewone dienaar der wet, geen handhaver van de wet à la Bromsnor uit de fameuze televisieserie, Swiebertje’. Van Hemessen deed natuurlijk wel zijn werk, maar hij kreeg veel meer bekendheid door zijn enorme liefde voor de lokale historie van Woubrugge en het vroeger tot deze gemeente behorende Hoogmade. De geboren Amsterdammer, die na een loopbaan als onder andere beroepsmilitair, tenslotte in Woubrugge neerstreek, ontwikkelde niet lang na zijn vestiging in het Zuidhollandse polderdorp een grote passie voor het plaatselijke verleden. ’s Mans gedrevenheid leidde tot het organiseren van historische optochten, zoals bij de inhuldiging van koning Wilhelmina in 1898 en bij de onafhankelijkheidsfeesten in 1913, maar ook tot het inrichten van tentoonstellingen met betrekking tot de geschiedenis van zijn woonplaats. Daarnaast schreef de gemeenteveldwachter van Woubrugge verschillende boeken, waarmee hij in 1904 begon. In dat jaar verscheen het nog altijd bekende Eene wandeling door Woubrugge en Hoogmade, een belangrijke bron voor een eerste kennismaking met het verleden van Woubrugge en Hoogmade. Heftig van temperament ­ in de goede zin van het woord ­ kwam Otto Cornelis van Hemessen verschillende malen in conflict met zijn superieuren, zoals de toenmalige burgemeester van Woubrugge. Er ontstonden ‘dorpsrellen’ van formaat, waarbij de veldwachter en de burgemeester als kemphanen tegenover elkaar stonden en waarover zelfs vragen in de Tweede Kamer werden gesteld. Van Hemessen, die bij zijn dorpsgenoten een alom geachte persoonlijkheid was, betekende ook veel voor het maatschappelijke leven in Woubrugge. Door zijn opvallende levensloop is hij geworden tot een van de ‘grote zonen’ van de vroegere gemeente Woubrugge.

About the author

"Ik (1947) verwierf bekendheid als historicus in het gebied rond het Braassemermeer in Zuid-Holland. Sinds mijn jeugd ben ik actief op het gebied van de lokale geschiedenis. In 1974 verscheen mijn eerste boek, waarna er nog vele volgden. Ik was ook jarenlang lid van de besturen van verschillende historische verenigingen. Tegenwoordig ben ik zelfstandig historicus."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Breng het maar naar de veldwachter

Author:

Hans van der Wereld

Category:

Biographies

Number of pages:

270

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

23-05-2008

ISBN:

978-90-883-4404-6 / 9789088344046

Price:

€ 21,50

Language

Dutch