Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Twee mannen, twee levens
Een dubbelportret en enige familiegeschiedenis

Auteur

Reinhard de Jong

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In ieder mens schuilt een verhaal en een geschiedenis. Zo ook bij de twee mannen die de hoofdpersonen zijn in dit boek. Het zijn mijn vader, geboren en getogen Nederlander, en mijn schoonvader, van Britse origine. Beide mannen zijn al lang niet meer in leven. Ze hebben elkaar nooit gezien of gesproken. De verbinding tussen hen is dat ze beiden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland waren. Mijn vader als dwangarbeider, mijn schoonvader als kapitein in het Britse leger. Wie waren ze, wat is hun voorgeschiedenis, hoe hebben ze hun leven geleefd? Dit verhaal vertelt hun levensgeschiedenis tegen de achtergrond van sociale, politieke en economische gebeurtenissen.

Over de auteur

Hoe vormen zich de karakters van mensen, welke invloed hebben sociale omstandigheden hierop, welke keuzes maken ze in hun leven en hoe werken deze keuzes door? Na zijn pensionering nam Reinhard de Jong (1950) de tijd het levensverhaal van zijn vader en schoonvader op te schrijven. Met plezier raadpleegde hij oude archieven, verzamelde tal van anekdotes, oude documenten en foto’s. Al het werk mondde uit in een verhaal over hun leven, hun familiegeschiedenis, hun loopbaan, hun liefhebberijen en hun gezinsleven.

Productinformatie

ISBN
9789402237658 / 978-94-022-3765-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
14-07-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
250
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Op woensdag 2 mei 1945 arriveerde Frank Dellar in Wismar en hij schrijft in hoofdletters: MET THE RUSSIANS!
De Britse officieren trokken in een groot Duits huis om een officierskantine in te richten. Van Wesel tot Wismar hadden ze geleefd van wat ze in velden of boerderijen aantroffen of van het voedsel uit de conservenblikken. Het voedsel was niet slecht, maar smakeloos, zegt Frank. Ze regelden een paar tafels op schragen, en met tafellakens gaven ze de kantine een "gezellig" aanzien. Het ingeblikte eten was nog niet op hun borden of er klonken sirenes en zagen ze motorfietsen met rode vlaggen, en een Russische officier, die de kantine binnenkwam. Via een tolk begrepen de Britten dat Generaal Konstantin Rokossovsky, commandant van het tweede Wit-Russische Front, overleg met Montgomery wilde over de demarcatielijnen, de afbakening, tussen het Britse Tweede Leger en het Russische leger. Frank en enkele andere senior-officieren organiseerden de voorbereidingen voor het overleg. Kort na de aankomst van Montgomery kwamen Rokossovsky en zijn gevolg binnen. Enkele van zijn soldaten droegen wat leek op een doodskist, die ze midden in de kantine neerzetten. Nadat de kist was geopend zag iedereen talloze flessen wodka. Een Russische officier nam uit een vensterbank een grote keramische plantenpot, haalde de plant eruit en gooide die dwars door het raam naar buiten. Hij maakte de pot schoon en leegde er vier flessen wodka in. Rokossovsky keek rond en nodigde iedereen met armgebaren uit en zei: "Drink ...". Hij nam de volle pot wodka in zijn handen, bracht hem naar Montgomery, wilde de pot in zijn handen drukken en zei: "Drink ... drink ..." Montgomery was geen liefhebber van alcohol en was niet van plan om te drinken. Rokossovsky duwde de pot naar de lippen van Montgomery, die min of meer tegenstribbelde, waardoor de helft van de wodka over zijn uniform stroomde. Montgomery onderging de wodkaceremonie met een grimmige glimlach op zijn gezicht.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Overwegend wit

Reinhard de Jong

1 reviews
We worden geboren, leven een tijd en nemen daar ten slotte afscheid van. In de tussentijd proberen we betekenis te geven aan de lotgevallen, aan het grote en kleine leed, maar ook aan het geluk dat ons overkomt. De bundel Overwegend wit gaat over die lotgevallen uit het alledaagse leven. In weemoedige taal beschrijven de gedichten geluksgevoelens, verlieservaringen, het grote en kleine leed dat zich voordoet. Maar steeds op een manier, die de ervaringen en waarnemingen in een ander perspectief plaatst. Er is veel wit tussen de regels, want er staat niet zonder meer wat er staat (naar Nijhoff, 1952).
15,45
Voorkant cover

Love and other perils

Reinhard de Jong

You may think that life goes in a straight line. Nothing is less true. There are pleasures of course, but also obstacles on the way, doubts and worries. Uneasiness sometimes and other hassles, which you do not want to happen to you. The short stories and poems in this collection are observations and reflections about the amazing capers of love, travelling, and ageing. They picture joy and perils and are an attempt to grasp the astonishing course of life.
15,45
Voorkant cover

Two men, two lives A double portrait and some family history

Reinhard de Jong

In every person is a story and a history. This is also the case with the two men who are the main characters in this book. They are the author’s father, born and bred in the Netherlands, and his father-in-law, from British origin. Both men passed away many years ago. They never met each other. The connection between them is, that both were in Germany at the end of the Second World War. His father was in forced labour, his father-in-law a Captain in the British Army. This story recounts their life history in the context of social, political and economic events.
23,50