Een bijzonder boek, een reisverslag waar gevoelens een plek krijgen. Mooie is dat ik Wessel er ook in herken, de wijze van verslag legging en het delen van zijn gevoelens. Een boek wat ontzettend plezierig leest en (voor mij) niet te complex is.
Van Luther tot Heidegger
Pelgrimsreis door het Duitse land
- Auteur
-
Wessel ten Boom
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geloofszaken
- Reviews
- 4,0 / 5 (1 reviews )
- Prijs
- € 21 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
past door brievenbus
(Nederland en België)
Samenvatting
Van Luther tot Heidegger biedt het spannende verslag van een daadwerkelijke én intellectuele reis langs Duitse monumenten, musea en andere Gedenkstätten, in de poging tot een verantwoording te komen van de Duitse en Europese geschiedenis. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan Luther (en de Joden), Thomas Müntzer, Goethe, Hölderlin en Nietzsche; aan Heidegger, Käthe Kollwitz en Thomas Mann. Maar ook andere dichters, denkers en schilders passeren de revue.
Deze Pelgrimsreis door het Duitse land is een boek met een speciaal oog voor de voormalige Bundesländer uit de DDR Thüringen en Saksen-Anhalt, dat iedereen met interesse voor Duitsland, filosofie of theologie uitnodigt mee te gaan op reis.
Deze Pelgrimsreis door het Duitse land is een boek met een speciaal oog voor de voormalige Bundesländer uit de DDR Thüringen en Saksen-Anhalt, dat iedereen met interesse voor Duitsland, filosofie of theologie uitnodigt mee te gaan op reis.
Over de auteur
Wessel H. ten Boom (1959) is werkzaam als emeritus predikant en woont in Didam (Gld.). Hij publiceerde meerdere boeken op het gebied van dogmatiek en kerkgeschiedenis en twee dichtbundels. Hij is secretaris van In de Waagschaal, een tijdschrift voor theologie, cultuur en politiek. Bijna tien jaar van zijn leven woonde hij in Duitsland, waarvan tweeëneenhalf jaar in het voormalige Oost-Berlijn. Van Luther tot Heidegger valt mede te lezen als een terugblik op zijn politiek engagement van toen.
Productinformatie
- ISBN
- 9789402240054 / 978-94-022-4005-4
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 20-10-2017
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geloofszaken
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 174
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk
Waarom lig ik niet gewoon aan zee om te genieten van het leven, met een ijsje en een verstrooiend boek? Waarom laat de geschiedenis mij niet met rust? Waarom op zoek naar wat de tijd al lang verworpen heeft? Vanwaar die fascinatie – maar het is meer – voor die tekenen van hoop die het juist niet hebben gehaald? Ooit zat ik, ik schat zo op mijn elfde, twaalfde, onder het perenboompje achter in onze pastorietuin, ik keek naar de wolken en werd mij er plotsklaps van bewust dat de wereld vergaat. Is mijn leven sindsdien met zijn politiek (ik richtte met een vriendje de club Voorkoming Ondergang Wereld op) en met zijn theologie één groot verzet daartegen? Kan ik me niet bij het onvermijdelijke neerleggen? De inmiddels vergeten Sam de Wolff schrijft in zijn memoires dat hij vanwege zijn liefde voor de kleine profeten communist werd. Waarom herken ik mij daarin, meer dan in de broodnodige maar zo abstracte verkondiging van zogenaamde ‘mensenrechten’? Ik ging theologie studeren na het lezen van Barths ‘Tambacher Rede’. Het was een grote troost en belofte, wat Karl Barth hier sprak: “Het goddelijke is iets totaals (...). Het laat zich niet toepassen, het wil omverwerpen en oprichten. Het is totaal of het is totaal niets”; “Om God gaat het, om de beweging van God uit, om ons bewogen zijn door hem, niet om de religie.” (...) Dit was nog eens ‘anderes Bier’ dan op catechisatie praten over drugs en de PPR…