Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Mechelen Ondergronds
Kelders en andere krochten

Auteur

Emile Van der Taelen

Uitvoering
Hardcover
Prijs
31 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het verborgen Mechelen komt in dit boek aan de oppervlakte aan de hand van foto’s van historische kelders en andere ondergrondse ruimten waar onze stad zo rijk aan is. Mechelen heeft, als middeleeuwse stad, tientallen gebouwen die ontstonden vanaf de 14de eeuw. De eeuw waarin de eerste stenen gebouwen verschenen. Eerder werden de huizen voornamelijk in hout opgetrokken. Het bouwen met stenen, voornamelijk baksteen, zandsteen en arduin, vergde omwille van het gewicht sterke funderingen. Te samen ontstonden ook de kelders waarvan er op heden nog heel wat bestaan. De kelders in dit boek bevinden zich allen “intra muros”, binnen de stadmuren van weleer. Naast historische kelders schenkt het boek aandacht aan andere ondergrondse ruimten zoals tunnels. Tunnels die binnen enkele jaren voorgoed zullen verdwijnen en daarom in dit boek als herinnering vermeld worden. Verder wordt aandacht gegeven aan de grootste bouwwerf die Mechelen ooit gekend heeft, de nieuwe spoor- en wegverbinding over 2,5 km, die voor een groot deel ondergronds loopt.

Over de auteur

Emile Van der Taelen, een hobbyfotograaf, werd geboren in Mechelen op 23 september 1944. Hij is gepassioneerd door zijn mooie stad Mechelen, en kweekte daardoor een gezonde nieuwsgierigheid omtrent alle aspecten die de stad te bieden heeft. Na “Torens van Mechelen” uit 2016 is dit het tweede boek van de auteur. Sinds Emile gepensioneerd is organiseerde hij vijf wandelzoektochten in Mechelen. Tijdens zijn actieve loopbaan bij de telefoonmaatschappij, was hij in zijn vrije tijd bestuurder bij meerdere sportverenigingen en wijk gebonden activiteiten.

Productinformatie

ISBN
9789402241266 / 978-94-022-4126-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-12-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Hardcover
Pagina's
190
Formaat
A4
Illustraties
Ja

Inkijk

Tijdens de late middeleeuwen 14de tot 17de eeuw, periode waarin de nog bestaande historische gebouwen in Mechelen gebouwd werden, hadden deze gebouwen imposante kelders om diverse redenen. In burgerhuizen ging het vooral om bewaarplaatsen voor bederfbare voeding. Kelders waren immers koel en hadden haast het hele jaar door een zelfde temperatuur. Zo bewaarde men er o.a. gezouten boter, kaas, gepekelde vis, wijn en granen. In het oudste stadsdeel in de omgeving van de oude haven stonden de handelspanden langs de Haverwerf, de Zoutwerf, de Korenmarkt, de Vismarkt en de IJzerenleen. Grotere huizen met grote kelders waar goederen, die per schip werden aangevoerd, konden opgeslagen worden. De kelders die we onder de huizen aantreffen liggen meestal dicht bij de straat. Dat is ook logisch, omdat de goederen die in de kelder opgeborgen moesten worden ook via de straat werden aangevoerd. Zo’n kelderingang, vanaf de straat werd vaak afgedekt met een schuinstaand luik. Veel van deze luiken zijn verdwenen en meestal vervangen door vlakke ijzeren platen. Kelders betekenen echter veel meer dan louter koele opslagplaatsen. Zij zijn immers de fundamenten waarop het gehele gebouw steunt. Zij moesten dus sterk zijn om het gebouw te dragen en het voldoende stabiliteit te geven. Daarom kregen kelders dikke muren en ronde gewelven op stevige zuilen. Het is dus niet verwonderlijk dat kelders het best de tand des tijds, en de oorlogen, doorstonden. Op het eerste zicht lijken gewelven op elkaar, maar het alziend oog van de archeoloog, historicus of architect weet ze te onderscheiden. U zult in dit boek kennis maken met troggewelven, tongewelven, kruisgewelven, kruisribgewelven en korfbooggewelven.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Torens van Mechelen Meer dan de Sint-Romboutstoren

Emile Van der Taelen

Dit boek is in de eerste plaats een fotoalbum, aangevuld met geschiedkundige en architecturale wetenswaardigheden over de getoonde torens. Het toont en beschrijft de diversiteit en de inventiviteit die architecten aan de dag legden om torens te ontwerpen en te bouwen. Mechelen heeft, als aartsbisschoppelijke hoofdstad van het land en als één van de vijf grote kunststeden van Vlaanderen, heel wat gotische en barokke kerken met hoge torens. Niet alle torens in dit boek hebben een historische achtergrond. Vandaag de dag worden nog steeds torens gebouwd, al zijn die van een heel andere aard. Ook deze worden vermeld.
29,99
Voorkant cover

Mechelen in 't Groen Parken – Bossen – Natuurgebieden – Tuinen

Emile Van der Taelen

Mechelen is een stad in volle expansie, zowel naar het aantal bewoners als naar de uitbreiding van industrie en toerisme. Om ieder zijn rechtmatige plaats te kunnen geven moet doordacht gehandeld worden om te vermijden dat steen en beton de laatste open ruimten gaan innemen. Gelukkig voor de stad is zij omgeven door landelijke gebieden, en wordt ze doorsneden door meerdere waterlopen. In deze gebieden is de natuur nog volop aanwezig. In de binnenstad doet de overheid wat ze kan om de schaarse open ruimten te behouden en zelfs uit te breiden. Aan agentschappen als Natuur&Bos en Natuurpunt, wordt het beheer van de natuurgebieden overgedragen. Zij moeten deze gebieden beschermen en onderhouden. Dit gaat verder dan bomen en gras, dit gaat ook over zoogdieren, vogels, insecten, vissen en amfibieën. U leest en bekijkt het in dit boek dat niet minder dan 700 kleurfoto’s bevat.
31,50
Voorkant cover

Beertje Robby Hoe Robby een knuffel werd

Emile Van der Taelen

Het weesje Robby moet het warme hol verlaten. Op zichzelf aangewezen trekt Robby de wijde wereld in. Zijn grootste zorg is het vinden van voedsel en het ontwijken van vijanden. De ontmoeting met een elfje zal zijn bestaan drastisch ombuigen.
15,50
Voorkant cover

Rossekop Het leven van Jo De Wachter

Emile Van der Taelen

Het leven van Jo De Wachter bundelt de meest markante herinneringen uit zijn leven. Tijdens zijn jeugd en pubertijd. De volwassen man, als echtgenoot en vader. Zijn beroepsleven en zijn legerdienst. Zijn tegenvallende liefdes en seksualiteit. Hij vertelt over zijn verre reizen de wereld rond. Jo laat de lezer in zijn ziel kijken, hij maakt de lezer deelgenoot in zijn momenten van intens verdriet. Maar ook in zijn momenten waarin hij succesrijk was. Ondanks de tragedies die zijn deel waren, is zijn verhaal doorspekt met humor. Jo gaat geen taboe uit de weg, overspel, zelfmoord, euthanasie en seksueel misbruik komen aan bod. De lezer zal ontdekken dat Jo zeer sociaal van inborst was.
20,50