Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Kroniek van het Hazegras

Auteur

Geert M.R.J. Ollieuz

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Bij een open deur-dag van de kapel op het Hazegras viel het me op dat er nog maar weinig kennis was over de kerk die hier vroeger stond. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het verleden van de vroegere parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Tijdens dit proces ontdekte ik de rijke geschiedenis van de wijk het Hazegras. Dit mag niet verloren gaan voor het nageslacht!

Over de auteur

Geert Ollieuz werd geboren te Oostende in 1960. Hij heeft een aangeboren beperking aan beide armen, arthrogryposis genaamd. Na zijn humaniora ging hij aan de slag bij de toenmalige Regie van Telegrafie en Telefonie. Intussen is hij gepensioneerd. Hij volgde de opleiding tot toeristische gids. De geschiedenis van zijn thuisstad Oostende wist hem altijd al te bekoren. Toen hij op het Hazegras ging wonen, ging zijn aandacht uit naar de rijke geschiedenis van deze wat vergeten buurt van Oostende.

Productinformatie

ISBN
9789402246605 / 978-94-022-4660-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-07-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
208
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

In een lange rechte straat met de vanzelfsprekende naam van "Lijndraaiersstraat" draaide men anno 1860 einden touwen tot koorden en dan verder tot trossen. De behuizing was er alles behalve. Vanuit de diepte keken piepkleine vochtige huisjes uit over zes overdekte lijnbanen aan de overzijde. Andere dagloners woonden in de grootste ellende met heel hun kroost op kleine, donkere kamertjes; onder meer in de Twaalf Apostelensteeg. In 1833 liet Jean-Baptiste Bataille daar zeventien huisjes optrekken, nauwelijks twintig vierkante meter groot! Ze werden in 1856 afgebroken en in 1862 werd de grond verkocht voor de bouw van een kerk. Anderen woonden in één van de vier onooglijke, verdoken "sloppen" tussen de Brigantijnenstraat en de Fregatstraat. Ze werkten onder andere aan de teerkachels die nodig waren om het touw mee in te smeren. Het was een harde en weinig gewaardeerde job. 

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Monteyne Johnny op 08-12-2018
Proficiat aan de auteur !

Prachtig boek.
Heel verzorgde uitgave.
Inhoudelijk ook zeer goed en vlot geschreven.