Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Goddeloze
Vlucht uit een religie waar ik niet in geloofde

Auteur

Paula Keessen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (10 reviews )
Prijs
18 ,95
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Op mijn achttiende verliet ik mijn ouderlijk huis. Met slechts twee plastic zakken met wat kleding ging ik een onzekere toekomst tegemoet. Ik besefte dat iedereen die ik kende nooit meer met mij zou spreken. Dat gold zelfs voor mijn ouders, zussen en broer. Nu, 25 jaar later, krijg ik nog steeds vaak de vraag hoe het is om te leven als Jehovah’s Getuige maar vooral hoe het was toen ik werd geëxcommuniceerd. De strijd, het verdriet, de boosheid, de angst en de pogingen om weer een normaal leven te leiden. Ik moest leren om te leven zonder regels …

Over de auteur

Paula Keessen (1976) bracht in 2013 een Engelstalige poeziëbundel uit genaamd ‘The River of Blue’. Zij ziet schrijven als een gevecht. Een gevecht tegen de vluchtigheid van alledag. Een gevecht tegen de breekbaarheid van het geheugen. Een gevecht tegen de tijdelijkheid van het bestaan. Zij ziet haar leven als een leven van eenvoud dat bewaard moet blijven, dus schrijft zij, om te herinneren en herinnerd te worden.

"Knap hoe de schrijfster heel persoonlijke belevenissen universeel weet te verwoorden, of althans zo, dat het heel inzichtelijk is voor de lezer, die zelf toch een heel ander ervaringskader heeft."

Productinformatie

ISBN
9789463891516 / 978-94-638-9151-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-03-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
152
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Op weg naar de schuur om mijn fiets te pakken, knalde ik de keukendeur achter mij dicht. Zo hard dat de raam in het kozijn rinkelde. Het regende, van die vieze motregen. Kleine druppeltjes, maar voordat je het in de gaten hebt, ben je doorweekt. Ik voelde mijn gezicht langzaam nat worden door de regen die zich gedachteloos met mijn tranen vermengde. Mijn moeder kwam achter mij aan gerend.‘Paula! Wacht!’, riep ze.Ik draaide mij langzaam om. Ik zag een vrouw van middelbare leeftijd met grijze haren en zo’n gelige waas eroverheen. Haar kuitlange bloemetjesrok wapperde in de wind. Ik zag een vermoeide vrouw. Moe van het vechten met mij. Toen ze mij riep, had ik even hoop dat onze relatie nog te redden was, dat ik mocht blijven.‘Ja, mamma?’Had ze spijt van alle keren dat ze mij vertelde dat er nooit een man met mij zou willen trouwen? Zou ze het niet gemeend hebben toen ze zei dat ik weg moest gaan en nooit meer terug hoefde te komen? Nee, ze wilde alleen dat ik de huissleutels direct en voorgoed inleverde. Het was duidelijk. Ik was niet meer welkom in het huis waar ik was opgegroeid. Ik was net achttien jaar oud en met slechts twee plastic tassen vol kleding verliet ik mijn ouderlijk huis om er nooit meer terug te keren.

Reviews (10)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Chris Tervoort op 28-03-2019
Ik heb zeer genoten van dit boek en het in één adem uitgelezen.
Zeer openhartig geeft de schrijfster een inkijk in haar wereld.
Het is vaak moeilijk te begrijpen wat de impact is van een sekte.
Toch slaagt ze er enorm goed in dit duidelijk te maken.
Het boek leest prettig en is zeer de moeite waard.

door A. Van der Zanden op 28-03-2019
Een pijnlijk openhartig boek over wat het voor de auteur heeft betekend om op te groeien in een gezin van Jehova's getuigen. Kwetsbaar maar nergens sentimenteel. Een boek dat raakt doordat de gevolgen hiervan toen en nu nog steeds voelbaar worden .
door Silvia op 29-03-2019
Prachtig boek waar open en eerlijk in wordt verteld hoe de schrijfster het opgroeien bij de jehova's getuigen heeft ervaren. Wat voor impact dit na uitsluiting hiervan op haar verdere leven heeft gehad en hoe zij op dit moment in het leven staat.

Het boek leest makkelijk omdat het geen moeilijke woorden bevat, de letters niet te klein zijn en er open ruimtes tussen de alinea's zitten.
Dit boek is evt ook in de engelstalige versie verkrijgbaar.

door marga schurgers op 29-03-2019
het is een prima boek. makkelijk te lezen.ook ik ben uitgesloten als jehovah.s getuige.ik begrijp als geen andere wat Paula heeft mee gemaakt.
door Anja Verbiest op 31-03-2019
Met stijgende bewondering voor Paula's openheid heb ik haar boek in één keer gelezen.
Zonder gefrustreerd uit te halen, legt ze de vinger op vele zere plekken. Je voelt haar verdriet, maar ook het begrip dat ze probeert te hebben voor degenen die ze achterliet. 'De Goddeloze' is een aanrader voor iedereen die buiten de grenzen van z'n eigen leven durft te kijken.

door M. Zuur op 31-03-2019
Een gelegenheid om een kijkje te nemen in de gesloten wereld van de Johava getuigen. Het boek is kwetsbaar en eerlijk geschreven. Het boek werpt licht op de indoctrinatie binnen de Jahova Getuigen. Ik vond het bijzonder om te lezen.
door Germi op 31-03-2019
Een boek dat veel indruk maakt en waar je stil van wordt. In kleine hoofdstukken vertelt ze kort en bondig haar levensverhaal dat haast onwerkelijk lijkt.
door Pascale Roekaerts op 02-04-2019
Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het is open en oprecht verteld, en het heeft me echt geraakt.
door Christina op 02-04-2019
De goddeloze gaat niet alleen over de Jehova's getuigen. Meer nog over de impact die een opvoeding vol regels en angst voor de wereld met je doen. Schrijfster Paula Keessen geeft zich open en bloot aan de wereld met haar eerlijke en persoonlijk verhaal. De korte hoofdstukken en directe stijl maakten dat ik het boek in één adem heb uitgelezen en er nog dagen aan dacht. Indrukwekkend!
door R.van der Zanden op 02-04-2019
Paula schrijft op indrukwekkende wijze over het uitgesloten worden uit haar veilige JG-omgeving, een omgeving waar ze niet begrepen werd en zich niet meer thuis voelde. De overgang naar de wereld van de -volgens JG- wereldse mensen is zeer pijnlijk voor haar, vooral omdat ze geen contact meer mag hebben met haar broer en zussen en ook haar vriendenkring volledig wegvalt. Moedig beschrijft ze het hele process en dat proces roept veel vragen op.Ze gaat op zoek naar antwoorden maar weet zelf ook dat veel vragen onbeantwoord zullen blijven. De door haarzelf bewerkte songteksten van Nick Cave tussen de hoofdstukken door hebben een toegegevoegde waarde. Een mooi geschreven boek zonder poespas.