Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Poort, de Paljas en het Meisje
Deel 2

Auteur

Bep Schilder

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In het tweede deel van deze hartverwarmende trilogie vervolgt de schrijfster haar zoektocht naar vervulling in het Ierse Dingle. Deze hoopt ze te vinden in de armen (en het bed) van een authentieke Kelt. Later volgen we de zowel schrijnende als hilarische ontwikkelingen in haar strijd om een ‘goed mens’ te wezen. Met tips voor kerkgangers en gelukzoekers met of zonder ASS. Door een samenvatting van deel 1 is deel 2 ook apart te lezen.

Over de auteur

Bep Schilder (Utrecht, 1953) woont afwisselend in Kampen en in Groningen. Haar authentieke en veelzijdigartistieke persoonlijkheid bezorgde haar spontaan titels als ‘Kamper legende’ en ‘Icoon van het Literair Café’. Ook ‘runde’ ze een vrouwen- en een spiritueel centrum. Naast de SWP- opleiding is ze geschoold in esoterie, astrologie en aurahealing.

Productinformatie

ISBN
9789463899796 / 978-94-638-9979-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
14-02-2020
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
202
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Als een beetje 'apartig' kind binnen ons tienkoppige gezin had ik me vaak eenzaam en onbegrepen gevoeld. Papa was hoogleraar aan een strenggereformeerde theologische universiteit; de dwangbuis van kerkelijke wetten en voor mij meestal onduidelijke regels beangstigden mijn altijd naar vrijheid hunkerend 'kunstenaarsgemoed'. Wanneer het kon, zocht ik dan ook mijn toevlucht tot het bronzen standbeeld van de Paljas op het grasveld achter een middeleeuwse poort schuin tegenover het grote, oude huis waarin wij opgroeiden.
Deze poort met haar naar de hemel reikende spitsen scheidde een kleur- en waterrijk plantsoen van de zwaarte in het behoudende stadje dat aan de oostzijde werd begrensd door een naar de vroegere Zuiderzee stromende rivier. Die Paljas zat daar altijd maar zo stil, op zijn granieten sokkel, met een puntmutsje boven zijn naar onbekende verten starende ogen. Ik voelde me met hem verwant omdat hij net als ik een beetje 'anders' was. Wel deed het me verdriet dat hij niet op zijn - dicht gegoten - fluit kon spelen.

Een maand eerder was mijn dochter Sarah drie-en-twintig jaar geworden. Omdat ze met haar studiegenote en vriendin Gea voor het schrijven van hun scriptie een paar maanden in Ierland verbleef, vierde ze dat op het zuidwestelijk gelegen schiereiland Dingle. Daar woonde en werkte haar geliefde, Damon, met wie ze, na een geslaagde kerstviering bij zijn ouders, serieus overwoog 'in zee te gaan'. Omdat ze graag wilde dat ik dan ook in Ierland zou komen wonen, was deze reis min of meer bedoeld als een verkennend onderzoek. Zij had me met haar onweerstaanbare overredingstactiek zo ver gekregen dat het idee me hier te vestigen ineens helemaal niet zo'n vreemde gedachte leek. Op mijn turbulente levensweg was ik 'toevallig' net bij een soort kruispunt aangekomen: onlangs had ik afscheid genomen van mijn (tweede) geesteskind, de spirituele stichting Koraal. Het voorzitterschap daarvan had ik in vol vertrouwen aan mijn ex en zielsvriend Rick overgedragen.
Tot mijn verbazing was mijn aanstaand vertrek plaatselijk nieuws gebleken; de kranten hadden er uitgebreid aandacht aan besteed. Iemand betitelde me zelfs als een 'levende legende'. Zo werd deze pionier dan toch nog in eigen stad geëerd. Helaas kon ik er niet echt van genieten, want ik leed al sinds mijn kleutertijd aan een vorm van chronische onzekerheid. Of dat kwam door de dogma's over onze slechte en zondige natuur die we vroeger tijdens de catechisatielessen in het hoofd hadden moeten stampen wist ik niet, in elk geval leek ik meer dan de andere kinderen last te heben van angsten, nachtmerries en een vorm van allergische huiduitslag. Ook pleegde ik - onbewust - voortdurend op mijn lippen te bijten en wreef ik vaak dwangmatig met mijn vingers langs elkaar.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Annelies Bossink op 25-06-2024
Een mooi en moedig verslag van een zoektocht door het leven van Bep, waarin ze de lezer meeneemt in haar proces van kerkverlating, en het worstelen met het loslaten van het oude vertrouwde dogmatische Godsbeeld. De moeite van het verwerken van een late diagnose van autisme en Asperger en wat dat met zich meebrengt.
En de diepe wens om het pad voor lotgenoten in kaart te brengen en de weg waar mogelijk te Verlichten.
door Ada Brokaar op 28-03-2024
Fijn dat ik alle 3 de delen heb en heerlijk kan lezen.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De poort, de paljas en het meisje – Deel 1

Bep Schilder

2 reviews
In een historisch stadje langs een brede rivier groeit een meisje op met het syndroom van Asperger. Vader is hoogleraar (dogmatische) theologie. Moeder heeft een meer vrijzinnige achtergrond en is haar man en tien kinderen zeer toegewijd. Vanuit een onorthodoxe en authentieke levenshouding weet zij binnen het benauwende gereformeerde klimaat toch ruimte voor veel – uitbundig – plezier te scheppen. Op een ontwapenende manier neemt de auteur de lezer mee naar het oude donkere huis bij de middeleeuwse poort en het plantsoen daarachter. In de laatste hoofdstukken beschrijft zij haar belevenissen op een Iers schiereiland en het begin van een onstuimige liefdesaffaire...
21,50
Voorkant cover

De poort, de paljas en het meisje Deel 3 - Meeslepende zoektocht van een ‘Aspergervrouw’ naar de zin van liefde, lijden en leven

Bep Schilder

6 reviews
In het laatste deel van deze passievolle trilogie vervolgt de schrijfster haar zoektocht naar geluk en de zin van het (aardse) leven. Nog één keer stort ze zich in een bewogen romance. Zou deze attente en intelligente man de Ware Liefde zijn? Hij heeft ook nog een dochtertje van dezelfde leeftijd als haar eigen Sarah...

Later drijft, na vele schepen achter zich te hebben verbrand, een onmogelijk lijkende missie haar, opnieuw, naar Ierland. Daar vindt ze andere, ‘onvoorwaardelijke’ liefde. Maar de missie blijkt een heuse queeste, waarin ze af moet rekenen met de demonen uit haar (streng kerkelijke) verleden. Als ze het, ten einde raad, helemaal op wil geven, gebeurt er iets onverwachts...
21,99