Westerse christenen met hun buren onderweg
Deelnemers aan de missie van Jezus, dichtbij en veraf
- Auteur
-
Steven Paas
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geloofszaken
- Reviews
- 5,0 / 5 (3 reviews )
- Prijs
- € 17 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)
Samenvatting
In deze beknopte studie wordt gezocht naar middelen om het wankele zendingsbesef van Westerse christenen ten opzichte van hun eigen omgeving te doen ontwaken of sterker te maken. In Jezus Christus en door de Heilige Geest is de hele onderneming van God, de Missio Dei, begonnen en verder gegaan; door Hem zal zij ook worden voltooid en beëindigd. Jezus wil dat alle christenen deelnemers aan Zijn missie zijn. De apostelen moesten thuis beginnen, in Jeruzalem, Judea en Galilea. Bijgevolg komt ook voor de christenen van vandaag deelname aan de zending van Jezus tot uiting in hun verhoudingen met de mensen die dichtbij wonen, die geen religie hebben, of die van andere religies en culturen zijn. Het zendingsveld ligt in onze onmiddellijke nabijheid, waar we dagelijks de mensen ontmoeten die we kennen.
Over de auteur
Steven Paas (PhD) is kerkhistoricus en missioloog. Hij publiceerde over Europese en Afrikaanse kerkgeschiedenis, zending, het verschijnsel van het Israëlisme in de uitleg van Bijbelse profetie, en de lexicografie van het Chichewa, een veel gesproken taal in Centraal Afrika.
Zie Linkedin hier.
Eerdere uitgaves
Bij Boekscout verscheen in 2017 de door Paas geredigeerde bundel Het Israëlisme en de plaats van Christus: Christocentrische interpretatie van Bijbelse profetie [ISBN 978-9402-24114-3]. Zie het boek hier.
In 2019 publiceerde Boekscout het door Paas vertaalde boek van de Amerikaanse theoloog Rob Dalrymple: Wie zijn familie van Jezus?: Een Bijbelse theologie van Land en Volk in reactie op het Christenzionisme [ISBN: 978-94-6389-357-2]. Zie het boek hier.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464035223 / 978-94-640-3522-3
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 14-08-2020
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geloofszaken
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 90
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Nee
Inkijk
Na een inleidend overzicht van de zendingswoorden van Jezus, bespreekt de auteur in vijf hoofdstukken het startpunt en het doel van christelijke zending of missie. Vervolgens bespreekt hij de veronderstelde overlappingen of raakvlakken tussen het christelijke geloof en de religies en culturen van de wereld, het superieure zelfbeeld van christenen in de Westerse cultuur, en de verhouding van het Westerse christendom met Israël en de Joden. In hoofdstuk zeven stelt hij de theologische discussie over de reikwijdte van het verzoeningswerk van Jezus aan de orde. Uiteenlopende inzichten daarover hebben de potentie om het zendingsbewustzijn van christenen te verzwakken of juist te versterken.
Vervolgens beschrijft hij, in twee hoofdstukken, een aantal ontwijkende houdingen en belemmeringen onder Westerse christenen, die de zending hebben verzwakt of verlamd. De auteur benadrukt steeds het trinitarische karakter van zending, ofwel de Missio Dei, het gezonden zijn van Jezus zelf door God de Vader, als fundament van Zijn grote opdracht, waarvan de discipelen en al hun opvolgers deelnemers zijn. Door het werk van de Heilige Geest blijft de grote opdracht om deel te nemen aan Zijn missie zich richten tot de harten en de hoofden van alle christenen van alle tijden en plaatsen. Daardoor is de gemeente (de kerk) per definitie een missionair organisme, hetgeen ingrijpende gevolgen heeft voor haar organisatie als instituut en voor de geloofshouding van haar leden.
In het laatste hoofdstuk roept de auteur christenen op om voor God hun zwakheid en onvolmaaktheid te belijden. Zij kunnen niet in eigen kracht deelnemers zijn aan de missie van Christus in deze wereld. Het werk van de Heilige Geest is onmisbaar. Hij wekt op tot berouw en bekering. Niet alleen bij de ‘buren’ die nog onbekend zijn met Christus. Maar ook bij christenen zelf. De Geest doet bij hen het ontwijkende gedrag en de belemmeringen verdwijnen. Zo wordt de weg geplaveid voor het vertrouwen in de onoverwinnelijke kracht van Hem die gezonden is en die anderen zendt: Jezus Christus. In Hem is alle zendingswerk begonnen. In Hem gaat het werk verder. En in Hem zal het ook volmaakt Zijn doel bereiken en worden beëindigd. Het is de bedoeling van Jezus dat alle christenen deelnemers zijn of worden aan Zijn zending. Dat is wat de auteur in dit boek wil beklemtonen.
In voetnoten en een bibliografie is verantwoording afgelegd van gebruikte literatuur. Hoewel het boek gericht is op een brede kring van christelijke en niet-christelijke lezers, die geen theologische opleiding ontvingen, heeft de auteur zich ook willen verhouden tot het debat over zending onder theologen.
Lees hier alvast een stuk uit het boek van Steven Paas
De woorden waarmee Jezus Zijn discipelen uitzendt worden ook wel de ‘grote opdracht’ genoemd. De instructie ‘ga heen’ in Mattheüs 28 en Markus 16 vormt het betekenisvolle begin ervan. Het blijkt dat Jezus Christus allereerst een missionaire taak heeft gegeven aan Zijn gemeente of kerk op aarde.
Ik maak geen principieel verschil tussen de termen gemeente en kerk. Ze zijn twee kanten van dezelfde munt. Het woord kerk (kuriakè = van de Heer) benadrukt dat Christus haar Heer (kurios) of Hoofd is. In dit geschrift heb ik vooral de eerste benaming gebruikt, om steeds te benadrukken dat het Lichaam van Christus een universele gemeenschap is van bij elkaar horende leden en tegelijk ook een plaatselijke voor iedereen waarneembare verschijningsvorm ervan.
Die missionaire taak is ons als christenen blijvend toevertrouwd. Nemen wij – individueel en de gemeente als geheel – er nog van harte deel aan?
De zending van christenen is een hoge roeping, want zij staat niet op zichzelf. Zij is afgeleid van de taak die Jezus Christus heeft ontvangen. God de Vader heeft Zijn Zoon naar de wereld gezonden! Hij Zelf is en blijft de Gezondene, die ons voorgaat. Na Zijn hemelvaart gaat de zending van de Zoon verder door de verbreiding van het evangelie en de werking van de Heilige Geest. Dat christenen een zendingstaak hebben, betekent daarom dat zij opgenomen zijn in de zending van God de Zoon door God de Vader.