Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Maureen
litreacha, brieven over dichtbije afstand

Auteur

Harm Dessens - Hakkoer

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit autobiografische verhaal start met de eerste brief van de Ierse Maureen, waarin zij zich afvraagt hoe het zou zijn wanneer Harm en zijzelf niet zouden zijn “begrensd door de levens die zij nu leiden”. Een interessante gedachte, die direct al verwijst naar een centraal thema: de afstand, het verstrijken van de tijd en de dynamiek tussen het verleden en de toekomst. De briefvorm en monologues intérieur zetten de tijd even stil.
De schrijver Harm creëerde een bijzonder werk, persoonlijke ervaringen zorgen voor een interessant en één- en meerzijdig perspectief. De lezer krijgt brief bij brief en in de gebeurtenissen rondom de brieven een intiem inkijkje in hun liefdesverhaal waarbij de stad Dublin als fraai decor fungeert.

Over de auteur

Harm Dessens-Hakkoer (1955) is naast schrijver ook mediator, docent Nederlands en fotograaf en is hierdoor gewend woorden aan zijn observaties, beelden en gevoel te geven. Zijn verhalen zijn de verbinding met zijn dagelijkse gebeurtenissen, omgeving en gevoel en hierdoor ook met zijn lezer. Hij sleurt als het ware de lezer mee in diverse dilemma’s, emoties en onderliggende gedachten. Harm laat de lezer niet meer los. Met een vlotte, beeldende stijl geeft de schrijver een inkijkje in gebeurtenissen, het denken en gevoel van authentieke personages in een realistisch decor. In zijn verhalen verwerkt de schrijver kennis over talen, culturen, samenlevingen, psychologie, filosofieën en autobiografische aspecten.
In 2017 verscheen zijn eerste roman "Transitie, Co Ni Mire Rium".
Momenteel werk hij aan zijn derde roman, "Geen Verweer".

Productinformatie

ISBN
9789464037234 / 978-94-640-3723-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-11-2020
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
252
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik eindig mijn presentatie met de eeuwenoude quote van Philip Sidneys uit Defence of Poesie.
Literatuur pretendeert niet de waarheid te spreken en zij kan zij dus ook per definitie niet liegen.
Nu vraag jij je af, waarom ik het fragment door mijn studenten laat lezen? Ik wil weten over de personages, over hun denken, hun achtergronden en hun keuzes. Ik wil ontdekken wie die Harm en Maureen zijn, ik ben op zoek naar de fantasie in jouw verhaal en nog meer naar de waarheid, naar echtheid, naar jouw echtheid. Ik wil als een rechter kunnen oordelen en jou sommeren naar mij te komen, ik wil dat een rechter mij sommeert naar jou te vliegen. Eigenlijk ben ik nog meer en intensiever op zoek naar jou als persoon en die zoektocht gaat mij pijn doen.
Met studenten probeer ik de personages uit Co Ni Mire Rium te ontleden. Ook nu heb ik de locaties gewijzigd en de namen van ons veranderd. In alle fragmenten is de vraag of de verschillende personages bij elkaar passen en of de relaties die ontstaan wel een kans van slagen hebben. Ik hoef je niet uit te leggen waarom ik dit doe en waarnaar ik op zoek ben. Ik probeer een veelvoud van ideeën en conclusies voor je samen te vatten.
Mijn studenten vertelden dat vergelijkbare interesses en gezondheid een relatie goed kunnen doen. De meeste studenten gaven voorbeelden waarom juist verschillende karaktertrekken een relatie ondersteunen. Hierbij lieten zij hun eigen ervaringen een belangrijke rol spelen.
Personages werden gelukkiger, omdat de ander op een aantal gebieden in je karakter aanvulling gaf. Het gaat dan volgens de studenten om grote zaken, zoals introversie versus extraversie, over het vriendelijk zijn, zorgvuldigheid, openstaan voor nieuwe ervaringen en de tendens tot emotionele instabiliteit.
Op deze manier naar personages uit verschillende literaire werken kijken, is nieuw voor mij en voor mijn studenten. Ik keek met mijn studenten naar de personages, naar ons. Mijn studenten zien twee mooie personages die een kans verdienen. Ik vraag mij af wat ik er mee kan. Ik ben blij, dat wij een kans verdienen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek