Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

1 jaar, 164 bestemmingen
Een soloreis door Azië, Oceanië en Zuid-Amerika

Auteur

Carmen Schuurman

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
☆ ☆ 3,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Eerst vlucht Carmen naar het eenvoudig reisbare gebied in Zuid-Oost Azië, waarin ze kennis maakt met de backpackerswereld, veel vrienden maakt, maar zichzelf ook vaak genoeg tegenkomt. Vervolgens besluit ze in Australië en Nieuw-Zeeland kilometers af te leggen met een campervan. Vrijheid en zelfstandigheid van reizen worden onmisbaar en dit vormen de basisstenen voor het vervolg van haar tocht door Zuid-Amerika, waarin Carmen juist de randjes van de gestandaardiseerde toeristenroutes opzoekt. 

Een persoonlijk verhaal, gebaseerd op waargebeurde belevenissen. Bepaalde humoristische, vreemde, verrassende, spannende, maar ook eenzame situaties worden beschreven, welke ontstaan wanneer je op jezelf bent aangewezen. Zowel geluksmomenten als tegenslagen komen aan bod.

Genrewinnaar
boek●goud 2021

Over de auteur

Na haar afstuderen, begon Carmen direct met haar carrière in de media- en marketingwereld. Na drieënhalf jaar werkervaring, genoeg spaargeld en een groot levensdoel, begon zij op 24-jarige leeftijd aan het verwezenlijken van haar droom: alleen een jaar lang rond de wereld reizen.

Productinformatie

ISBN
9789464310979 / 978-94-643-1097-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-03-2021
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
218
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Ik schrik wakker van een flinke tropische regenstorm. O ja, ik zit middenin de jungle ergens in het Amazonegebied. Een aantal dagen geleden ben ik vertrokken uit het noordoosten van Peru met een gids in een houten rivierboot. Gisteren hebben we gezwommen tussen roze dolfijnen en zijn toen aangemeerd bij een lokale familiestam. Het is hier net een camping. Volwassenen spelen dagelijks competitief volleybal voor geld. Ik heb een potje meegespeeld en ben in alle richtingen van het veld gedoken. Eindstand: vier peso’s lichter. Ze gaven revanche, maar ik ben daarna toch gaan touwtjespringen met de kinderen. De mensen leven hier van
producten uit de natuur, verder hebben zij niet veel nodig. De mannen vissen en verhandelen eetwaren met het vasteland. Dit is ruim drie uur varen. Ik krijg de indruk dat de mensen hier verveeld zijn. De hele dag sport en spel klinkt leuk, maar wat doen ze verder? Juist ja, seks. Elke moeder heeft zoveel kinderen, amper te tellen. Volgens mij weten ze zelf ook niet meer wie van wie is. Laat staan welke vader erbij hoort. Maar daar schijnt niemand zich hier over druk te maken. Of is dit mijn westerse blik?

Reviews

☆ ☆

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

☆ ☆ door Saskia I. op 10-06-2021
"Ik doe geen oog meer dicht en denk terug aan mijn eerste dag op reis, mijn eerste nacht in een hostel. Alleen op de wereld, maar toch ook niet. Ik denk aan hoe ik moest wennen aan het delen van een slaapzaal met anderen. Kijk mij hier nu liggen op een dun matje onder een mosquitonet midden in het Amazoneregenwoud."

Begin 2019 startte Carmen Schuurman haar droom, een jaar lang de wereld rondreizen in haar eentje. Ze bundelde haar ervaringen in 1 jaar, 164 bestemmingen. Vanuit mijn zetel heb ik genoten van haar avontuurlijke reis. Carmen start haar reis in Thailand en reist 5 maanden door Azië. Ze gaat geen enkel avontuur uit de weg en geniet van kitesurfing, een motortrip, een heuse jungle survivaltocht en een welverdiende duikvakantie. Maar ook enkele dagen als kinderoppas werken is een mooie ervaring voor haar. In Hongkong komt haar vader even op bezoek, een hartverwarmende passage.

Contact met het thuisfront en vrienden blijft natuurlijk wel belangrijk als je zo lang op reis bent. Hoewel Carmen een soloreis maakt, is ze niet vaak alleen. Er is zeker geen gebrek aan gesprekken met locals en andere backpackers. Soms zijn die contacten kort, maar vaak reist ze ook voor een tijdje met iemand samen. Carmen ervaart, na al die maanden in Azië, toch wel een kleine cultuurschok als ze in Australië arriveert. Hier geniet ze eerst van het ruige binnenland. De hitte overdag en de extreem koude nachten vallen niet mee, maar de prachtige sterrenhemel 's nachts maakt alles weer goed. Met een Nederlandse vriendin reist ze verder langs de Oostkust.

Tijdens het winterseizoen zijn er amper toeristen in Nieuw-Zeeland. Hier maakt Carmen een toch wel zeer gewaagde tocht door de sneeuw, niet zonder gevaar. Best spannend! Ik bewonder echt haar moed en durf. Vaak kiest Carmen liever voor adrenaline dan voor een rustige uitstap. In Zuid-Amerika maakt ze bijvoorbeeld een knappe trekking, de Salkantay Trek, een alternatief voor de gekende Inca Trail. Een langere periode op één plaats verblijven om Spaanse les te volgen of heerlijk sandboarden, Carmen doet het allemaal en geniet met volle teugen. Maar heimwee speelt haar ook wel parten na bijna een jaar rondreizen.

1 jaar, 164 bestemmingen is zeker geen praktische reisgids met tips en lijstjes van toeristische bezienswaardigheden. Het boek is wel een mooie bundeling van anekdotes, belevenissen en ervaringen. De schrijfstijl van Carmen Schuurman is eerlijk en direct. Als mensen of plaatsen haar niet aanstaan dan schrijft ze daar ook over, altijd wel met een vleugje humor overgoten. Sommige anekdotes vond ik te langdradig, maar dat ligt misschien aan mijn interesses. Toch blijft dit reisverslag altijd boeiend, variërend. Een paar redactionele foutjes vergeef ik de auteur graag. Een duidelijk reisplan had ook handig geweest, de kaartjes in het boek zijn niet zo overzichtelijk. Een paar foto's zouden ook een mooie aanvulling kunnen zijn, maar dan ligt het kostenplaatje ook weer hoger natuurlijk.

Tijdens het lezen had ik enorm veel respect voor de durf, spontaniteit en eerlijkheid van de auteur. Een jaar lang soloreizen zonder vaste planning, een jaar lang vrijheid en onafhankelijkheid. Maar ook leren omgaan met tegenslagen en heimwee, aangewezen zijn op jezelf en beslissingen nemen. Knappe levenslessen!

Dit boek is zeker een aanrader voor backpackers, dromers, jongeren, levensgenieters,... mee op avontuur vanuit je zetel of hangmat! Geen perfect boek, wel een uiterst sympathiek en eerlijk verslag dat ik graag 3 mooie sterren geef.

"En ineens komt ze daar aanrennen. We geven elkaar een dikke knuffel en ik krijg een zakje met geluk zaad en een poppetje of zoiets in mijn hand gedrukt. En dan vertrek ik met gierende banden naar het busstation."