Na de brand
- Auteur
-
Bart de Vleeschouwer
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Verhalen & Columns
- Prijs
- € 20 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
Na de brand... kwam corona. Na een persoonlijk drama een werelddrama, dat op zijn beurt opnieuw uitliep in veel persoonlijke miseries. En ondertussen liep de tijd rustig door. Het was een periode gevuld met triestige afscheidsmomenten en met (bescheiden) feestmomenten. Een periode ook waarin we er ons plots van bewust werden dat de realiteit niet altijd brengt wat men verwacht, en waarin sommigen onder ons volop de tijd kregen om hierover na te denken. En in dat vreemde jaar, tegen de achtergrond van die gebeurtenissen, en ten dele dank zij die gebeurtenissen, is dit boek ontstaan, een boek in en over dat rare jaar... na de brand.
Over de auteur
Bart de Vleeschouwer werd geboren op 8 mei 1966. Met ‘Na de brand’ publiceert hij bij boekscout reeds zijn vijfde boekje. Dit boekje omvat, naast de huidige wereldcrisis, onder andere ook de afsluiting van zijn trilogie die een aanvang nam met ‘Smiley, de kat’ (2010), verder ging in ‘Een scherpe bocht’ (2016), en hier dus een derde en laatste vervolg krijgt.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464311501 / 978-94-643-1150-1
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 12-03-2021
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Verhalen & Columns
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 158
- Formaat
- 12,5 x 20 cm
- Illustraties
- Nee
Inkijk
Na verloop van het eerste jaar waren we nog steeds bezig met het verwerken van de gevolgen ervan. En zelfs na het tweede jaar was de ellende nog niet helemaal voorbij.
De eerste verjaardag hebben we nog herdacht. De tweede niet meer. De herinnering aan de gebeurtenis was beginnen vervagen, was stilletjes aan uit ons direct geheugen gewist geraakt. Een beetje zoals het hoort bij dergelijke calamiteiten.
Maar na het eerste jaar was de herinnering nog vers. En dus hebben we er nog eventjes bij stil gestaan. Niet gevierd. Zo ver zijn we niet gegaan. ‘Herdacht,’ dat wel. We hebben er samen nog een laatste maal over gesproken. Zonder speciale emoties. Vooral blijdschap, of is het eerder opluchting. En een beetje rust. Tevredenheid ook, over het feit dat het al lang voorbij was, en in de wetenschap dat we er alles bij elkaar niets aan over gehouden hadden. Behalve dan een volledig ander huis. En misschien toch ook een beetje twijfel. Een tweestrijd tussen een goed gevoel bij alle vernieuwingen, en een minder goed gevoel bij het gebeuren zelf.
We zijn er niet voor op gebleven tot twaalf uur dertig, het tijdstip waarop het gebeurd is. In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 oktober 2017. Puur chronologisch gezien, kalender-o-logisch dus, was het op dinsdag 31 oktober. In mijn herinnering blijft het gebeurd zijn in de nacht van maandag op dinsdag. Gevoelsmatig was het voor mij veel meer op maandag dan op dinsdag. Al heeft dat natuurlijk niet echt veel belang.
Het is gebeurd om twaalf uur dertig. Of beter misschien: op dat uur zijn we wakker geworden. L en ik zo goed als op hetzelfde moment. Allebei vermoedelijk van dezelfde knal. D is er niet van wakker geworden. Hij is bijna in de brand gebleven. Hij werd uiteindelijk uit het huis gered door de brandweer.
(Ik had in feite fictieve namen willen gebruiken. Al was het maar omdat ik er dan met wat meer afstand zou hebben kunnen over schrijven. Sean, misschien, dat heb ik altijd al een mooie naam gevonden, of Dirk, of Karel. Maar ik heb het niet gedaan. Ik vind het zoeken van namen niet gemakkelijk. En de afstand wordt er wellicht niet zo veel groter door.
Ik heb trouwens nog zo goed als nooit iemand een naam moeten geven. Enkel mijn poezen. En ook bij hen zijn er maar twee van de zes namen uit mijn eigen verbeelding gekomen. De andere kwamen van derden.
En dus heb ik het maar bij de echte namen gehouden. Namen waarnaar ik enkel verwijs met de initialen. Zo kan iedereen er toch nog van maken wat iedereen zelf wilt.)
We hebben met onze fameuze brand ook de pers gehaald. Al vind ik dat niet echt een referentie. Ik kom liever met iets anders in de pers. Maar een mens moet nu eenmaal roeien met de riemen die hij heeft.
Er verscheen een artikel in een zijkolom op bladzijde zeventien van HLN van donderdag 2 november 2017. Nieuws gaat snel.
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek
Ook van deze auteur

Smiley, de kat
Bart De Vleeschouwer

Frans De Vleeschouwer
Bart De Vleeschouwer

Een scherpe bocht
Bart De Vleeschouwer

Het tweede probleem
Bart De Vleeschouwer
In ‘Het tweede probleem’ stapt de ik-figuur een dag uit zijn dagelijkse routine om zich over te geven aan een trip naar het verleden, meer bepaald naar die fase in zijn leven toen vooral dat tweede probleem zijn handelingen bepaalde. Het is een mijmerende terugblik aan de hand van dagboekfragmenten, die in een continue wisselwerking tussen heden en verleden, getoetst worden aan de huidige situatie. In dit boek wordt de lezer meegetrokken in het leven en de overdenkingen van de hoofdpersoon. Tegelijkertijd nodigen de vele beschouwingen van de ik-figuur de lezer uit over te gaan tot reflectie op het eigen leven en verleden.