Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Na de brand

Auteur

Bart de Vleeschouwer

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Na de brand... kwam corona. Na een persoonlijk drama een werelddrama, dat op zijn beurt opnieuw uitliep in veel persoonlijke miseries. En ondertussen liep de tijd rustig door. Het was een periode gevuld met triestige afscheidsmomenten en met (bescheiden) feestmomenten. Een periode ook waarin we er ons plots van bewust werden dat de realiteit niet altijd brengt wat men verwacht, en waarin sommigen onder ons volop de tijd kregen om hierover na te denken. En in dat vreemde jaar, tegen de achtergrond van die gebeurtenissen, en ten dele dank zij die gebeurtenissen, is dit boek ontstaan, een boek in en over dat rare jaar... na de brand.

Over de auteur

Bart de Vleeschouwer werd geboren op 8 mei 1966. Met ‘Na de brand’ publiceert hij bij boekscout reeds zijn vijfde boekje. Dit boekje omvat, naast de huidige wereldcrisis, onder andere ook de afsluiting van zijn trilogie die een aanvang nam met ‘Smiley, de kat’ (2010), verder ging in ‘Een scherpe bocht’ (2016), en hier dus een derde en laatste vervolg krijgt.

Productinformatie

ISBN
9789464311501 / 978-94-643-1150-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-03-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
158
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Na verloop van het eerste jaar waren we nog steeds bezig met het verwerken van de gevolgen ervan. En zelfs na het tweede jaar was de ellende nog niet helemaal voorbij.

De eerste verjaardag hebben we nog herdacht. De tweede niet meer. De herinnering aan de gebeurtenis was beginnen vervagen, was stilletjes aan uit ons direct geheugen gewist geraakt. Een beetje zoals het hoort bij dergelijke calamiteiten.

Maar na het eerste jaar was de herinnering nog vers. En dus hebben we er nog eventjes bij stil gestaan. Niet gevierd. Zo ver zijn we niet gegaan. ‘Herdacht,’ dat wel. We hebben er samen nog een laatste maal over gesproken. Zonder speciale emoties. Vooral blijdschap, of is het eerder opluchting. En een beetje rust. Tevredenheid ook, over het feit dat het al lang voorbij was, en in de wetenschap dat we er alles bij elkaar niets aan over gehouden hadden. Behalve dan een volledig ander huis. En misschien toch ook een beetje twijfel. Een tweestrijd tussen een goed gevoel bij alle vernieuwingen, en een minder goed gevoel bij het gebeuren zelf.

We zijn er niet voor op gebleven tot twaalf uur dertig, het tijdstip waarop het gebeurd is. In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 oktober 2017. Puur chronologisch gezien, kalender-o-logisch dus, was het op dinsdag 31 oktober. In mijn herinnering blijft het gebeurd zijn in de nacht van maandag op dinsdag. Gevoelsmatig was het voor mij veel meer op maandag dan op dinsdag. Al heeft dat natuurlijk niet echt veel belang.

Het is gebeurd om twaalf uur dertig. Of beter misschien: op dat uur zijn we wakker geworden. L en ik zo goed als op hetzelfde moment. Allebei vermoedelijk van dezelfde knal. D is er niet van wakker geworden. Hij is bijna in de brand gebleven. Hij werd uiteindelijk uit het huis gered door de brandweer.

(Ik had in feite fictieve namen willen gebruiken. Al was het maar omdat ik er dan met wat meer afstand zou hebben kunnen over schrijven. Sean, misschien, dat heb ik altijd al een mooie naam gevonden, of Dirk, of Karel. Maar ik heb het niet gedaan. Ik vind het zoeken van namen niet gemakkelijk. En de afstand wordt er wellicht niet zo veel groter door.

Ik heb trouwens nog zo goed als nooit iemand een naam moeten geven. Enkel mijn poezen. En ook bij hen zijn er maar twee van de zes namen uit mijn eigen verbeelding gekomen. De andere kwamen van derden.

En dus heb ik het maar bij de echte namen gehouden. Namen waarnaar ik enkel verwijs met de initialen. Zo kan iedereen er toch nog van maken wat iedereen zelf wilt.)

We hebben met onze fameuze brand ook de pers gehaald. Al vind ik dat niet echt een referentie. Ik kom liever met iets anders in de pers. Maar een mens moet nu eenmaal roeien met de riemen die hij heeft.

Er verscheen een artikel in een zijkolom op bladzijde zeventien van HLN van donderdag 2 november 2017. Nieuws gaat snel.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Smiley, de kat

Bart De Vleeschouwer

Mei 2002: ergens in Wallonië wordt een poes geboren. In Smiley, de kat beschrijft de auteur hoe die kat erg kort na haar geboorte naar Oostende verhuisde en aldaar zijn leven in belangrijke mate beïnvloed heeft. Het boekje behandelt geen grote wereldgebeurtenissen maar enkel kleine, dagdagelijkse gebeurtenissen die in het eerste decennium van de 21e eeuw zijn voorgevallen. Het handelt over een verhuis en verbouwingen, over gezinsuitbreiding, over leven en dood, over postzegels en eindejaarsfeesten... Smiley, de kat is een autobiografisch verhaal waarin, in de vorm van cursiefjes en korte anekdotes met een subtiele humoristische kwinkslag, het leven beschreven wordt.
14,45
Voorkant cover

Frans De Vleeschouwer

Bart De Vleeschouwer

In de inleiding bij zijn studie over André Verstraeten, werd Frans De Vleeschouwer (1902 ­ 1989) omschreven als een ‘onderwijs-mens, een ruim denkende persoonlijkheid en een fijnzinnige kunstgenieter’. Dr. De Vos, de auteur van die inleiding, heeft hiermee direct de belangrijkste kenmerken van Frans’ leven, en dus ook van onderhavige biografie, aangehaald. De twee carrières van Frans De Vleeschouwer worden in dit werk dieper uitgespit, vooral aan de hand van zijn eigen archief en eigen geschriften. Er is bovendien veel aandacht besteed aan zijn ideeën en visies over kunst en kunstkritiek. Het laatste deel van het boek omvat de uitgebreide bibliografie en de recensies die tijdgenoten over zijn werken hebben geschreven.
18,45
Voorkant cover

Een scherpe bocht

Bart De Vleeschouwer

In Een scherpe bocht wordt de lezer bij de hand genomen voor een wandeling door het leven van de auteur. De tocht begint bij de uitgave van zijn eerste boek, Smiley, de kat (2010), waarover hij alle uitgaveperikelen beschrijft, evenals zijn gedachten en de emoties die met zo’n eerste uitgave gepaard gaan. In het tweede deel, het werkelijke vervolg op zijn eerste boek, komen de verdere gebeurtenissen in het huisje en het tuintje bij de zee aan bod. Het boek eindigt met een blik op het verleden, onder het motto dat het heden toch steeds weer zijn oorsprong vindt in dat verleden. Een scherpe bocht is een autobiografische queeste, waarin de auteur, met behulp van filosofische ideeën aller tijden, een aantal jaren van zijn leven de revue laat passeren.
17,75
Voorkant cover

Het tweede probleem

Bart De Vleeschouwer

In ‘Het tweede probleem’ stapt de ik-figuur een dag uit zijn dagelijkse routine om zich over te geven aan een trip naar het verleden, meer bepaald naar die fase in zijn leven toen vooral dat tweede probleem zijn handelingen bepaalde. Het is een mijmerende terugblik aan de hand van dagboekfragmenten, die in een continue wisselwerking tussen heden en verleden, getoetst worden aan de huidige situatie. In dit boek wordt de lezer meegetrokken in het leven en de overdenkingen van de hoofdpersoon. Tegelijkertijd nodigen de vele beschouwingen van de ik-figuur de lezer uit over te gaan tot reflectie op het eigen leven en verleden.

19,50