Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ingedrongen
Vrouwen in tijden van feminisme

Auteur

Erik Van Malder

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Opgepast, deze bundel daagt je uit.

 

 Naast ernst heeft Van Malder in zijn teksten nooit het schalkse of de controverse geschuwd. Deze verhalen zijn er de symbiose van. Nog voor het ontstaan van de #MeToo-beweging liet hij zich inspireren door ervaringen van vriendinnen. Elf keren voert hij in uiteenlopende situaties een vrouw als hoofdpersonage op. 

Voor lezers kan deze bundel een interessant labo’tje zijn om eigen gevoelens en inzichten te doorgronden. Het narratieve palet is overdadig gekleurd, waardoor de lezer de kans krijgt om elke plot aan eigen belevenissen te toetsen. Daarbij speelt het geen rol of de lezer man of vrouw is. Gevoeligheden hebben geen gender. 

 

Het debat kan beginnen.

Over de auteur

Taal is zijn ‘core business’. Van Malder was ooit nog leraar Nederlands en verantwoordelijke communicatie voor het stedelijk onderwijs in Antwerpen, werkte als copywriter en freelance journalist. Als singer-songwriter bouwde hij ook aan een eigen repertorium. Debuutroman ‘Maïté’ verscheen in 1976. Er volgden publicaties van verhalen en gedichten in diverse literaire tijdschriften en een tiental dichtbundels. Zijn dichtbundel ‘Daar vertrok een mens’ – uitvaartlyriek – gedichten die sterkte en troost geven, is een bestseller. De gedichten worden vaak gebruikt bij uitvaartplechtigheden. De dichter zegt met een boutade: “Ik ben wereldberoemd in het crematorium van Antwerpen.” In 2016 verscheen de verhalenbundel ‘Krijt op de ziel’ bij uitgeverij Boekscout.

Productinformatie

ISBN
9789464501841 / 978-94-645-0184-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-12-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
146
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

'U bent een maagd, is het niet?', herhaalt hij. Zijn diepe stem klinkt sereen en eerlijk. Er is geen greintje dubbelzinnigheid in te bespeuren. Daarom begrijpt ze hem meteen. Toch aarzelt ze om te antwoorden. 'Virgo', verbetert hij zich, 'je moet een virgo zijn. Een kind van de oogst. Geboren op het einde van augustus.' Ze keert zich naar hem toe. Zijn ogen staan ernstig. Hij speelt niet. 'Ja', mompelt ze, 'ik ben geboren op 27 augustus... Ik zal maar niet vragen hoe u dat weet?...' 'Dat mag je zeker vragen, maar wat moet ik antwoorden? Ik weet het gewoon. Het staat gewoon op je gezicht te lezen, het straalt uit heel je lichaam, je houding...' 'Bent u helderziende of astroloog of zo?' 'Och, ik houd niet van dat soort benamingen. Ik heb altijd gezocht. Ik heb gelezen en geleerd...' 'En kunt u ook de toekomst voorspellen?' Er verschijnt een plooi om zijn mond. Zijn blikken dwalen opnieuw over het voorbijglijdende landschap. 'Dat is niet zo eenvoudig. Ik kan misschien wel een poging doen om eerst een blik in het verleden te werpen.' Ze hebben nog een tijdje treinrijden voor de boeg. Zin om te lezen had ze de hele tijd nog niet gehad. Het vooruitzicht om de tijd te zien verkorten door een toevallige, niet alledaagse ervaring is meer dan welkom. 'Ja, doet u dat', lacht ze. 'Goed, geef je hand dan. Dat maakt het makkelijker.'

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Geschreven door paolo suti op 03-08-2022
Ingedrongen is een bundel verhalen die telkens weer de lezer bij de keel vat, je volgt het verhaal vanuit het perspectief van de vertellende vrouw, die een ingrijpende gebeurtenis in haar leven vertelt. Het is bewonderenswaardig hoe Erik van Malder erin slaagt zich te verplaatsen in de gevoels- en denkwereld van een vrouw; Zoiets verraadt echt schrijverschap. Het ware engagement van de auteur, die je een echt humanist kan noemen, is overal aanwezig. Je wordt meegesleept in de leefwereld van de hoofdpersoon, telkens anders, telkens een vrouw, zodat het boek ook nooit verveelt. Erik schrijft met een vlotte pen, zijn taalgebruik is verfijnd en mooi. Dit boek zou niet misstaan tussen de groten van de Nederlandstalige literatuur.
door Siegfried Raes op 08-02-2022
Gisteren viel de nieuwe verhalenbundel ‘Ingedrongen’ van Erik van Malder in de bus.
Zijn vorige verhalenbundel ‘Krijt op de ziel’ met onderwijs en opvoeding als achtergrond, staat ook in onze boekenkast.
We kennen Erik al lang als onderwijsdier, literator, dichter en medestichter van het literaire blad Gierik. En uiteraard als ancien in de Antwerpse kunstscene.
In zijn nieuwste verhalenbundel is het eeuwenoude spel tussen man en vrouw de leidraad.
Het steeds weer aantrekken en afstoten, plagen, uitdagen.
Maar deze keer is de vrouw het hoofdpersonage in elk van de verhalen.
Het is Erik, een man van de wereld, niet vreemd, hij kent de ‘war of the sexes’ als ervaringsdeskundige.
Leuk aan de verhalen is dat hij aan ‘namedropping’ doet ivm kunst, en de naam Bruce Springsteen in elk verhaal opduikt.
Met een ‘tongue in cheek’ en fijne humor lardeert hij zijn 11 kortverhalen.
Het mooie taalgebruik, de fijne dialogen, de vlotte pen doen me denken aan belletrie, maar dan in positieve zin.
Nestel je in de sofa met een goed glas Minervois, zet die verdomde smartphone af, laat de wind buiten maar huilen en laat je meevoeren in het vrouwelijke universum van Ingedrongen.
Erik en zijn nieuwe verhalenbundel verdienen meer aandacht.
door Herman L'Allemand op 06-02-2022
Het kortverhalen bundel “Ingedrongen” zojuist uitgelezen en al meteen de behoefte om er een korte review over te schrijven. Vlot en in mooie zinnen, geschreven zoals we dat van Erik gewoon zijn. Telkens weer benieuwd hoe het tussen man en vrouw, of is het eerder tussen vrouw en man, in elk verhaaltje zal aflopen. Je weet dat het over een bundel kortverhalen gaat, maar elf keer opnieuw, naar het einde toe, heb je spijt dat je van de personages afscheid moet nemen. Het liefst van al zou je ze bij je willen houden, om ze te zien uitgroeien tot aparte boeken, in een reeks van elf. Zeer benieuwd naar Erik zijn volgende roman.