Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Gids voor het Vlinderpaleis
Het antwerps justitiepaleis van Richard Rogers

Auteur

Walter Clement

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een praktische gids voor de individuele bezoeker, die niet enkel geïnteresseerd is in de rechtszittingen die er plaats vinden, doch ook in de totstandkoming van het gebouw; de gebruikte materialen en waarom de symboliek ervan een verwijzing is naar Antwerpen en zijn stroom. Elk hoofdstuk behandelt een gedeelte van het gebouw; van de gevel en iconische dakstructuur, over de Salle des pas perdus, de zittingszalen, tot aan het cellencomplex. Ook de kunstwerken en hun betekenis, als hoe ze hier terecht kwamen, ontbreken niet in het plaatje. Het is de beruchte 18e eeuwse bandiet, Jan de Lichte, die u als een geboren verteller rondleidt en voor u een aantal ‘wist je dat’ in petto heeft.

Over de auteur

Walter Clement (1956) is de coördinator van de gegidste groepsrondleidingen in het gerechtshof op de Bolivarplaats te Antwerpen.
Na een vruchtbare lange carrière in de banksector volgde hij in Antwerpen een opleiding antiquariaat en enkele jaren later een gidsenopleiding om zodoende de opgedane kennis niet tot stof te laten vergaan maar op een ludieke doch correcte wijze terug tot leven te brengen.
Buiten het Vlinderpaleis en recht en rechtspraak, behoort alles over de onderkant van de middeleeuwse maatschappij: beulen, heksen, ledighe vrouwen’ (of anders gezegd sekswerksters), allen deel uitmakend van de middeleeuwse erotiek in West -Europa tot zijn interessegebied. Op een aanschouwelijke wijze, door middel van lezingen en gidsbeurten, brengt hij de ‘donkere’ middeleeuwen terug in het licht en verbaast zijn toehoorders met het gegeven dat men op een aantal vlakken toen veel opener/verdraagzamer was dan de maatschappij van nu.
Ook ijvert hij voor eerherstel van de enige verbrandde heks in Antwerpen (Clara Goessen) en brengt haar met een stadswandeling en lezing met als titel ‘beul-ketters en heksen- terug tot leven. Momenteel ligt de vraag om een straat naar haar te vernoemen in de bevoegde commissie die daar over oordeelt.
In zijn woonstede brengt hij in het Kempuseum de geschiedenis van Brecht vanaf het paleolithicum tot aan de Tweede Wereldoorlog, en omstreken, aan de hand van de getoonde opgravingsvoorwerpen en relicten uit ons verleden, onder de aandacht van de bezoekers.
Dank voor de aankoop van dit gidsenboekje. Geniet van dit prachtige gebouw en weet dat de volledige auteursrechten afgestaan worden aan ‘ kom op tegen kanker’.

Productinformatie

ISBN
9789464503531 / 978-94-645-0353-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-02-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
60
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Wist je dat als je vanuit de inkomhal naar deze grote zittingzalen opkijkt, die als het ware boven je zweven, je het gevoel krijgt dat je naar de stuurhutten van een cruiseschip kijkt? De grote ramen beelden dan de ogen uit waarachter de kapitein staat. Alweer een element van de architect om de verbondenheid van Antwerpen met het water te benadrukken.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Lou op 11-03-2022
Het justitiepaleis nog niet kunnen bezoeken met het boekje in de hand, toch las ik het reeds uit, perfect en vlot geschreven, ik kan het me ook goed inbeelden, dank zij de foto,s. Een aanrader!