Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ik Clara, mijn verhaal
De eigenzinnige, zelfstandige Antwerpse heks en sekswerkster

Auteur

Walter Clement

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (3 reviews )
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Clara was een van de 50.000 slachtoffers van de heksenvervolgingen in de vijftiende en zestiende eeuw, een periode die gekenmerkt was door de kleine ijstijd met hongersnoden als gevolg, door de opstand der Lage Landen met plunderingen en verkrachtingen en eindigend met de val van Antwerpen en de sluiting der Schelde. Clara was een mondige, zelfstandige vrouw met een ongelukkig verleden, genoodzaakt om als sekswerkster de kost te verdienen in het gevolg van Duitse huurlingen tijdens de innames en uitmoording van Nederlandse steden. Zij wordt verkracht, en eindigt als succesrijke bordeelhoudster te Antwerpen. Doch uiteindelijk wordt ze aangeklaagd als heks en gemarteld, met de vuurdood als orgelpunt. Dit alles is opgeschreven door haar vriend en toeverlaat, een monnik. Een symbiose van historisch correcte feiten met fictie.

Over de auteur

Walter Clement (geboren 1956) is gefascineerd door de middeleeuwse wereld, en in het bijzonder de onderkant van de maatschappij. Hij tracht die door het geven van voordrachten, het verzorgen van stadswandelingen en door publicaties tot leven te brengen. Beulen, ketters, heksen, Vikingen etc. komen zo tot leven en brengen een verhaal dat niet zwart-wit is, doch veel kleur kent. Het was een maatschappij in woelige tijden, waarin de mens van weinig tel was, maar waarin men soms veel opener was tegenover seksbeleving dan wij in onze tijden. Bekijk gerust de website: www.oogvoorhetverleden.be, om meer te weten over de auteur als zijn verwezenlijkingen.

Productinformatie

ISBN
9789464895223 / 978-94-648-9522-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-01-2024
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Antwerpen Ca. 1600 tot ca. 1609

Uitvoering
Paperback
Pagina's
98
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Inkijk pagina 15
Inkijk pagina 16

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Patrick Van Ouytsel op 22-01-2024
Ik heb dit boek in een ruk uitgelezen, al moest ik even wennen aan de schrijfstijl, en geef het een dikke 8.5/10. Het verhaal van Clara is historisch erg sterk onderbouwd. De auteur schrijft de vertelling, want dat is dit boek, van Clara aan haar geestelijke, in de toenmalige tijdsgeest en zijn verklaringen staan steeds onderaan de desbetreffende pagina, wat ik ten zeerste apprecieer. Achteraan een boek breekt dat de verhaallijn vind ik, maar dat is persoonlijk. De fictie in dit boek past heel goed in de historische achtergrond en brengt zowel de tijdsgeest, als de personages tot leven. In Antwerpen werd maar één vrouw ter beschuldiging aan hekserij op de Grote markt verbrand in de 17e eeuw. En dit boek suggereert wat er zou kunnen gebeurd zijn, dat tot de verbranding van Clara Goessen heeft geleidt. Een aanrader toch wel, voor iedereen die met Clara, of heksenvervolging in Europa begaan is. Het geeft je ook een realistische kijk op de vrouw in de lage landen in de 16e en 17e eeuw. Tevens is dit ook één boek één verhaal, en zo lees ik ze graag!
door Flamand gerda op 26-01-2024
Zeer goed duidelijk geschreven. je wordt meegezogen in het verhaal. Deze schrijver heeft zeer veel inzien mars. Ik Clara is een aanrader. Ik kon niet stoppen met lezen, ik heb hem in een keer uitgelezen..Ik hoop nog veel meer van Walter Clement in de toekomst te mogen verwachten.
door Mieke Coigné op 12-04-2024
Heel interessant boek, vlot geschreven!