Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Sieb Dijkstra
Keeper met een missie

Auteur

Martin Schouman

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,9 / 5 (37 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Vraag een Schot of hij zich een Nederlandse keeper kan herinneren en hij zal de naam Sieb Dijkstra noemen. Als AZ erin geslaagd was Dijkstra van Roda JC over te nemen, hadden Nederlanders hem zich waarschijnlijk ook herinnerd. Dijkstra, een showkeeper met veel lef, verdween naar de Engelse en Schotse Premier League. Bij zijn laatste wedstrijd in Schotland verliet hij het speelveld in zijn onderbroek. De supporters vochten om zijn keeperstenue. In Nederland werd hij keeperstrainer bij Fortuna, waar hij onbedoeld spil werd in een grote keepersrel. Het bijzondere verhaal van een Limburgse jongen die profvoetballer in de Engelse Premier League wilde worden. Over zijn sportieve prestaties, maar ook over de tegenslagen die op zijn pad kwamen en zijn niet- alledaagse beroepen na zijn voetbalcarrière.

Over de auteur

Martin Schouman (1959) werkte vijfentwintig jaar als leraar Nederlands in Den Haag. In die tijd schreef hij graag over onderwijs en voetbal. Na zijn loopbaan als docent is hij boeken gaan schrijven. Eerst over zijn belevenissen als docent in het speciaal onderwijs, vervolgens verscheen bij Boekscout zijn roman “Richting Wassenaar” over de oorlogsjaren van zijn grootmoeder. Toen hij twee jaar geleden Sieb Dijkstra interviewde, raakte hij in de ban van de bijzondere loopbaan van deze Limburgse keeper. Dijkstra was aan de andere kant van de Noordzee een cultheld, terwijl wij hem in Nederland veel minder goed kennen. Stof voor een verrassende biografie.

Productinformatie

ISBN
9789464684278 / 978-94-646-8427-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-02-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
154
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Niet alleen buiten het voetbal hangt Sieb graag de lolbroek uit. Aan het eind van het Zilveren Botter Toernooi in Volendam wordt de keeper van de dag bekend gemaakt. Sieb heeft voor zijn gevoel lekker gekeept. De nul gehouden tegen favoriet PSV en twee penalty’s gestopt. Op het moment dat de speaker de woorden “En beste keeper van het toernooi is geworden….” begint uit te spreken, loopt Sieb voor de gein alvast naar het podium. Terwijl hij zijn handen al uitsteekt om de bokaal in ontvangst te nemen, roept de speaker: ‘Wim de Ron van PSV’. Aan de andere kant van de zaal komt de goalie van PSV, die twee koppen kleiner is, aanlopen. Siebs teammaten liggen in een deuk. Tijdens het Zilveren Botter Toernooi slapen de spelers bij gastgezinnen. De leiding van Roda J.C. vraagt of de gastouders erop toe willen zien dat de jongens op tijd gaan slapen. Op speciale formulieren moet genoteerd worden hoe laat ze naar bed gaan. Sieb en Michel Haan zitten in hetzelfde gastgezin. Met een devoot gezicht gaan de twee heren keurig op tijd naar boven, of het een uitwisseling betreft tussen de katholieke knapenkoren van Volendam en Kerkrade. Vijf minuten later kan een aandachtig toeschouwer in het donkere Volendamse straatje twee jongens uit het raam zien klimmen. De heren hebben een duidelijke missie, want de horecabranche van Volendam moet aan een marktonderzoek onderworpen worden. De volgende ochtend worden hun acteertalenten aangesproken, als er aan het ontbijt gevraagd wordt of ze lekker hebben geslapen. De jongens knikken overtuigend. Voor jonge jongens als Sieb en Michel Haan zijn wedstrijden en toernooien ver van huis uiteraard een uitje. En ze hebben nu eenmaal de leeftijd om zich een beetje baldadig te gedragen tijdens zulke evenementen. In Bulgarije laten ze ook weer een staaltje jongensachtig gedrag zien…

Reviews (37)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Dies de Korte op 02-02-2024
Een eerlijk en open verhaal door een cultheld in Schotland die heel erg bescheiden is en is gebleven
door Ronnie Molag op 02-02-2024
Indrukwekkend verhaal. Zeer de moeite waard.
door Dailey op 02-02-2024
Je word meegenomen in het leven van een keeper, het gaat niet alleen over het voetbal leven maar ook het leven eromheen! het heeft mij en vele andere mensen erg geïnspireerd.
door joachim sedoc op 02-02-2024
Het feit dat we zo diep worden meegesleurd in het leven van een heel talentvolle man, en niet alleen zijn voetbalcarrière. dit boek heeft mij geïnspireerd om mijn dromen te volgen!
door Patrick op 02-02-2024
Pracht verhaal van een pracht keeper
door Roger op 02-02-2024
Zeer boeiend boek van een geweldig persoon
door Mario Bocken op 02-02-2024
Uit het hart geschreven, met trots en passie in zijn belefenissen en doelstellingen.
door marcel schenk op 02-02-2024
Fantastische persoonlijke verhalen van een topsporter en een mooi mens.
door Sjoerd van der Veer op 02-02-2024
Een schijnbaar open en eerlijke blik over de carriere en het persoonlijke leven van Sieb. Het enthousiasme en karakter van hoe ik Sieb persoonlijk heb leren kennen is door de schrijver perfect vertaald in woorden. Kortom, een uniek kijkje achter de schermen dat makkelijk wegleest en je loodst door boeiende en onverwachte anekdotes.
door Gerald Scheeren op 02-02-2024
Op een leuke manier een mooi verhaal geschreven.
door John Vredeveld op 02-02-2024
Mooi duidelijk geschreven over een mooie carrière in binnen en buitenland, met passie
door Roy Dassen op 02-02-2024
Er zijn weinig bio's op de markt vanuit het keepers standpunt. Erg leuk om te lezen hoe die kant van het voetbalvak ervaren wordt. Het eenzame, de focus en de keuzes die een keeper moet maken zijn toch anders van aard. Boeiend en fijn verteld!
door Jurgen op 02-02-2024
De hele geschiedenis en dat als je iets wilt bereiken je hard voor moet knokken endat hij mentaliteit heeft
door Calvin Römer op 02-02-2024
Super goed boek, dat je meeneemt in de reis van de grote Sieb Dijkstra
door Dennis op 02-02-2024
Mooie leerzame boek van een goede doelman
door Marcel Langoor op 02-02-2024
Het is een zeer vermakelijk boek dat je in een adem uitleest.
door Bauke Verstraeten op 02-02-2024
Omdat het mooi verwoord is, hoe hij een cultheld werd aan de andere kant van de oceaan. En omdat hij nú nog steeds een topper is.
door Maikel Lubbersen op 02-02-2024
Een zeer leuk boek om te lezen met veel leuke anekdotes, maar ook zeer interessant hoe profs hun leven hebben geleefd.
door Jack Lausen op 03-02-2024
De verhalen, anekdotes, Sieb als mens.
Het fortuna gedeelte ( mijn cluppie )
Het leest lekker weg.
door Jessica Somers op 03-02-2024
Ik ken Martin Schouman als een man die werkt vanuit passie. Een ontzettend positief en onbaatzuchtig persoon. Een erkenning voor zijn werk zou geweldig en zeer verdiend zijn. Daarnaast schreef hij dit boek over mijn partner, Sieb Dijkstra. Het boek geeft een leuke en ook grappige inkijk in een belangrijke periode van het leven van Sieb die ondanks tegenslagen altijd positief is gebleven.
door Jos Krist op 03-02-2024
Top keeper
Top schrijver
door Guus op 03-02-2024
Top boek
door Natale op 03-02-2024
Gewoon een top boek!
door Marc Swinkels op 05-02-2024
Een goede keeper die fantastisch ervaringen doet delen door middel van het schrijven van dit boek.
door Glenn Jasper op 05-02-2024
"Sieb Dijkstra - Keeper met een missie" van Martin Schouman is een meeslepend boek dat de opmerkelijke reis van de gepassioneerde doelman Sieb Dijkstra prachtig belicht. Schouman weet met meesterlijk schrijftalent de lezer te boeien met het inspirerende verhaal van Dijkstra's toewijding en doorzettingsvermogen. Een absolute aanrader voor voetballiefhebbers en iedereen die geïnspireerd wil worden door een bijzonder levensverhaal.
door Diana Vellen op 05-02-2024
Een volhouder met een grote passie voor keepen
door Wiel Smeets op 06-02-2024
Een prachtig boek over een Limburgse top keeper
door Gielen op 06-02-2024
Goed leesbaar. Vlotte en leuke verhalen. Prettig geschreven.
door José Vermeulen op 06-02-2024
Het boek gaat niet alleen over de prachtige voetbalcarrière van Dijkstra, maar ook over het gewone - vaak moeilijke - leven van deze legende. Ondanks alle roem die hem ten deel is gevallen, is tegenslag hem niet bespaard. Schouman vertelt op een treffende en eerlijke manier het verhaal van een 'gewone' Limburger.
door Lars Gulikers op 07-02-2024
Erg goed geschreven boek
door L. Kusters op 07-02-2024
Een waarheidsgetrouw verhaal welk je meeneemt in het wel en wee van een doelman
door Mark Conacher op 12-02-2024
Goalkeepers are a special breed, none more so than Sieb.
A story that just had to be told. Congratulations
door Wim Meijer op 15-02-2024
Het is een mooi en goed verhaal en Sieb is een bijzonder persoon.
door Bella Stamper op 18-02-2024
Er inspirerend als je zelf keepster bent en nog veel meer wilt leren
door Bas Schouman op 27-02-2024
Een biografie van een in Schotland bekend fenomeen maar in Nederland een ietwat onbekende ziel.
door Danny Vogelzang op 27-02-2024
Het is gewoon een leuk en goed geschreven boek die je meeneemt in het avontuur van Sieb.
door Remi Scholte op 27-02-2024
Leest makkelijk maar vooral leuk om het leven van een keeper die niet bekend was voor het Nederlandse publiek te ervaren in een leuk boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Richting Wassenaar Een riskante onderneming

Martin Schouman

3 reviews

Na het overlijden van zijn moeder Marie krijgt Cor Lostwijk een bijzonder telefoontje van de notaris. Deze is op zoek naar een onbekende broer van Cor. De erfenis laat daarom op zich wachten. Cor is verbijsterd en vraagt zich af met welke geheimen zijn moeder het graf in is gegaan. Hield ze er een dubbelleven op na?
De daden van Marie hebben na haar dood bijzondere gevolgen, zelfs voor mensen die niet tot haar familie behoren.
Het verhaal dat zich grotendeels in Den Haag afspeelt, gaat over list, bedrog, vriendschap, eenzaamheid en naïviteit. Het gevolg is een meeslepende roman.

Met de aankoop van dit boek steun je de MS-Stichting. ​Zolang er geen medicatie voor MS is, hebben patiënten veel baat bij de begeleiding en coaching van de MS-stichting.​

Voor meer informatie: https://www.richtingwassenaar.nl/


21,99
Voorkant cover

Succes in de schaduw Het wel en wee van een vrouwenelftal

Martin Schouman

Vrouwenvoetbal zit in de lift sinds er in Nederland op topniveau gespeeld wordt. Maar hoe verloopt de ontwikkeling van vrouwen in het amateurvoetbal? De auteur volgde het vrouwenelftal van Schaesberg uit het Limburgse Landgraaf. Een gewoon elftal dat zich op bijzondere wijze ontwikkelde en niet in de laatste plaats dankzij Andries Bemelmans, hun eigenzinnige trainer.
Voor ieder die zich verbonden voelt met het vrouwenvoetbal een herkenbaar boek over de frustraties, de passie voor het spel en de verbondenheid binnen een vrouwenteam.
Tegelijkertijd ook een verbazingwekkend boek over een elftal met doorzetters en een trainer die een bijzondere aanpak hanteert, waarbij alles draait om de teamgedachte.
De schrijver linkt regelmatig de situaties bij Schaesberg aan zijn eigen voetbalervaringen in de Haagse regio. Dat levert vrolijke anekdotes op.
19,99