Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het Vuur van de Vreemdeling
Deel 1: 1666 De zeventiende eeuw door de ogen van een loods, een koopmanszoon, een matroos en een plateelbakker

Auteur

Mirjam Molenaar

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
5,0 / 5 (21 reviews )
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Onheilsprofeten voorspellen dat 1666 het duivelsjaar wordt, en voor Sytze, Thomas en Hidde is dat ook zo. De oorlog tussen Engeland en de Republiek zet hun vriendschap op scherp. Sytze, de zoon van een Terschellingse loods, ziet zijn volledige toekomst weggevaagd worden door een rampzalige aanval van Engeland. Als vluchteling belandt hij in Friesland. Zijn jeugdvriend Thomas is de zoon van een Engelse koopman. Het internationale contact tussen de twee families dateert al van lang voor de oorlog. Sytzes buurjongen Hidde tekent noodgedwongen als matroos voor de oorlogsvloot onder Michiel de Ruyter, en vecht tegen Engeland. Wat betekent de oorlog voor de vriendschappen? Hoe zit het met seksualiteit? En wat is het geheim van het astrolabium, dat Sytze van zijn stervende vader krijgt?

Over de auteur

Het Vuur van de Vreemdeling is Molenaars debuutroman, die in twee delen uitgegeven wordt. Ze begon haar carrière als keramist, en werkte ruim twintig jaar in het voortgezet onderwijs. Gedreven door een fascinatie voor zowel jonge mensen en identiteitsontwikkeling als voor oude ambachten, beschrijft ze in dit boek niet alleen de tweede Nederlands-Engelse oorlog, maar ook de identiteitsstrijd van de drie jongens, en de harde wereld van grond en klei bij de Harlinger plateelbakkers. Fries blauw was een belangrijk exportproduct, maar de jongens die het maakten stonden letterlijk met hun blote voeten in de aarde. In deze roman hebben, behalve drie jonge mannen, een paar sterke vrouwen uiteindelijk een doorslaggevende rol.

Productinformatie

ISBN
9789464686722 / 978-94-646-8672-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
16-06-2023
Taal
Nederlands

Genre
Romans
Kwalificaties
17e eeuw, ca. 1600 tot ca. 1699

Uitvoering
Paperback
Pagina's
300
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Inkijk pagina 9
Inkijk pagina 10

Reviews (21)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Cora Postema op 27-06-2023
Ik heb je boek uit! In een ruk. Wat een fantastisch meeslepend verhaal. Wanneer kan ik deel 2 lezen? Ik kan niet wachten!
De schrijfstijl is heerlijk, de verhaallijnen vragen om verder willen lezen. Het heeft me geinspireerd.
door Marijke Hartstra op 29-07-2023
Vormgeving en inhoud vormen één geheel, prachtig verwerkt in vele details. De lezer wordt meteen het verhaal ingezogen, leeft intens mee met Sytze, Thomas en Hidde gedurende zeven maanden in een bar gewelddadig tijdperk vol rampen. De levens van de drie hoofdpersonen grijpen als tandwielen in elkaar. Wat is Mirjam Molenaar diep in de historie van de 17de eeuw gedoken om tot in finesse de oorlogsgeschiedenis van 1666 te verwoorden, naast het werken in en functioneren van een plateelbakkerij en de wijze van (over)leven van de in het boek voorkomende mensen. Het boek eindigt met een cliffhanger—-heel knap gedaan!
door Alwin ten Have op 22-10-2023
Bijzonder fraai boek, de verhaallijnen versterken elkaar en de personages van Sytze, Thomas en Hidde worden zo uitgediept, dat je zo in de 17e eeuw zit.

Je leert daarnaast veel over die tijd en de omstandigheden waarin de gewone man het hoofd boven water moest houden.

Heel veel respect voor de schrijfster en ik kijk uit naar haar volgende boek ( en) ☺️☺️
door Dorrit de Vries op 05-02-2024
Dat het een debuut historische roman is en nu al zo goed geschreven door de schrijver/ster
door Marieke de Vries op 05-02-2024
Je kunt lezen dat de schrijfster zich echt heeft verdiept in zowel de geschiedenis maar ook in de verschillende technische details van bijvoorbeeld de scheepvaart en keramiek. Daarnaast kun je je als lezer goed identificeren met de diverse karakters
door Marieke de Vries op 05-02-2024
Leest fijn weg, als je er eenmaal in zit kun je hem niet meer wegleggen
door Frits op 05-02-2024
Geweldig levendig beeld van onze geschiedenis
door Marijne De Ruyter de Wildt op 05-02-2024
Dit boekt maakt het voor de jeugd van tegenwoordig leuker om boeken over geschiedenis te lezen!
door Harry Lezeman op 05-02-2024
Naast een roman, biedt het een mooie blik, op detailniveau niveau, in onze vaderlandse geschiedenis!
door Xander Verwoert op 05-02-2024
Enorm fascinerend boek met diepgaande geschiedenis
door Rikus Oswald op 05-02-2024
Prachtig geschreven avontuur doorspekt met vele mooie historische feiten
door joep op 05-02-2024
Het is een historisch relevante meeslepende Roman die een specifiek onderbelicht deel van onze geschiedenis om een onwaarschijnlijk creatieve manier aan het licht brengt.
door Nanette Okken op 05-02-2024
Heerlijk ontspannen lezen. Maar ook je geschiedenis bijspijkeren en nadenken over nu maatschappelijke thema's die destijds taboe waren.
door Sjoukje Tijssen op 05-02-2024
Het gaat over mijn ambacht, en ik leer hier ook nog van, mooi geschreven! zoals het ging vroeger..
door Arjen Kuiper op 05-02-2024
Door het boek te lezen, verplaats je jezelf zo'n kleine 360 jaar terug in de levens van de personen in het boek. Spanning en emotie.
door Frank van Rooij op 06-02-2024
Het boek neemt je mee in het leven van de gewone 17e eeuwse mensen. Niet de 17e eeuw in vogelvlucht zoals uitgelegd in de geschiedenislessen met helden, maar zonder dagelijkse details. Een boek vol historische feiten en van mensen die echt geleefd hebben in nog steeds bestaande plaatsen. Gewone mensen met hun verhalen over lief en leed, voorspoed en ramp, vreugde en pijn. Je hoort hun stemmen, je zuet wat zij zien en wordt een met ze. Je stapt in hun tijd. Het voelt of je ze kent. Heerlijk om te lezen!
door Femke Molenaar op 07-02-2024
Heerlijke hoeveelheid historische gegevens die inzicht en inleving bieden in 2e helft 17e eeuw, verpakt in lekker lopend spannend verhaal.
door Martijn Wolters op 08-02-2024
Knap geschreven informatief, geschiedkundige boek.
door Berber Oswald op 10-02-2024
Het is opgedragen aan mijn ouders! Prachtig om te lezen met hoeveel bloed zweet en tranen alles in die tijd tot stand kwam. Door eigen ervaring weet ik het aardewerk is paardenwerk. Maar fantastisch gevoelens van herkenbaarheid roept het op.
door Marcel Tode op 28-02-2024
Het is een pakkend en spannend verhaal, vol met leuke wetenswaardigheden over onze Nederlandse geschiedenis die er heel organisch in is verweefd.
door John op 28-05-2024
Mooi verhaal,op naar het vervolg.