Onze oorlog - Herinneringen aan 1940-1945 in Zwevegem

Jan Deloof

Category: (Local) History

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Zwevegem, een dorp in Zuid-West-Vlaanderen, bleef in de Tweede Wereldoorlog zogezegd gespaard, er is eigenlijk niets spectaculairs over te vinden. Maar ook in dorpen die gespaard bleven is er toch nog heel veel gebeurd, soms bespottelijke, snaakse dingen, soms ergerlijke, soms beroerde. En omdat er een paar uitlopers zijn naar het geteisterde Kortrijk en naar het buurdorp Deerlijk waren er ook gebeurtenissen waar dood en angst overheersten. De getuigenissen uit de eerste hand zijn hier bijeengebracht door Jan Deloof.

From the book

“Wie op 10 mei 1940 te Zwevegem nog lekker lag te slapen, werd plots uit zijn dromen tot de werkelijkheid teruggebracht door de hoorn der firma Bekaert, die met korte, afgebroken stoten te kennen gaf dat er iets zeer bijzonders aan de hand was.”
Dat schreef Alberik Ovaere, in onze tijd algemeen bekend als ‘meester Briek’, in zijn boek Zwevegem vroeger en nu, dat hij voltooide in augustus 1963. Hij geeft daarin een beknopt overzicht van wat in Zwevegem gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, en daar gaan we dankbaar gebruik van maken om ons geheugen wat op te frissen.
Ik heb nog horen zeggen dat ze hem in het rijksarchief in Kortrijk maar een ‘amateurke’ vonden. Welnu, mijn hoed af voor zo’n amateurke. Dankzij hem beschikken we over een overzicht van al wat hier in de loop van de eeuwen aan min of meer vermeldenswaardigs gebeurd is: zijn drie delen Sprokkelingen uit Zwevegem’s verleden.
Intussen herinner ik me zelf helemaal niks van de korte stoten van de hoorn bij Bekaert. Wel dat mijn broer Giovan en ik meteen na het ontwaken gewaar werden dat er beneden hoogspanning in de lucht hing. En inderdaad, we zagen er niks dan bedrukte gezichten en sombere blikken. Onze ouders en familie hadden het allemaal 25 jaar eerder al eens meegemaakt en wisten wat het betekende. “‘t Is oorlog,” was al wat moeder kon uitbrengen.

About the author

Jan Deloof is zelf Zwevegemnaar, daar geboren in 1930. In het verleden was hij redacteur van de tijdschriften ‘Ons Erfdeel’, ‘Septentrion’ en ‘Kruispunt’. Hij heeft onder meer gepubliceerd over zijn geboortedorp (een geprezen bedrijfskroniek en verhalen), over de literatuur in het Afrikaans, bijvoorbeeld de bloemlezing ‘Skryf asseblief terug’ (Kruispunt 1985, samen met de zanger geworden dichter Koos Kombuis) en over de literatuur in het Bretons, bijvoorbeeld de tweetalige bloemlezing ‘Ik heb geen ander land’ (Boekscout 2017).

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Onze oorlog - Herinneringen aan 1940-1945 in Zwevegem

Author:

Jan Deloof

Category:

(Local) History

Number of pages:

234

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

14-02-2020

ISBN:

978-94-6389-925-3 / 9789463899253

Price:

€ 21,50

Language

Dutch