95 stellingen over het humanisme - Christendom en Verlichting, secularisme en vrijzinnigheid

Ignace Demaerel

Categorie: Geloofszaken

€ 21,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Sinds de toenemende secularisatie is de plaats van God en godsdienst steeds meer problematisch in onze westerse cultuur. Maar wat is het alternatief voor het christelijke erfgoed van Europa? Humanisme stelt de méns centraal in alles, maar: kan je ‘geloven in de mens’ zoals je in God kan geloven? Is dit echt wel rationeel en houdbaar? En vooral: wordt onze maatschappij daardoor ménselijker? Kan je ‘God’ zomaar wissen uit onze cultuur en onze waarden zonder dat deze als een pudding inzakken? De vrijzinnigheid is altijd uitermate kritisch geweest tegenover de Kerk – en op zich mag dat ook – maar wat als we haar eens met dezelfde criteria beoordelen?

Uit het boek

Wat bedoelen mensen precies wanneer ze zeggen ‘Ik geloof in de mens’? Ook een christen kan zeggen ‘Ik geloof in de mens’, als hij dit tenminste mag toelichten: hij gelooft dat een mens het potentieel heeft om goede (of betere) keuzes te maken, dat zijn ‘goede ik’ kan overwinnen…, of: hij vindt de mens ondanks alles nog beminnenswaardig, de moeite waard. Maar een garantie heeft hij daar niet bij: het zit eerder rond de 50-60-70%. Hij spreekt eerder een hoop uit dan een zekerheid. Maar als een humanist dit zegt, staat het op hetzelfde niveau als wanneer een gelovige zegt "Ik geloof in God". De uitspraak krijgt dus een véél zwaarder gewicht: aan deze ‘nagel’ moet hij zijn ganse wereldvisie ophangen. 

Laten we eerst even proberen te benoemen wat een humanist er níet mee bedoelt. Hij wil niet zeggen "Ik geloof dat de mens bestaat" (naar analogie met "… dat God bestaat"). Hij bedoelt ook niet "Ik geloof dat de mens almachtig, algoed, alwetend en volmaakt is" (weer naar analogie met God). Hij verkondigt tenslotte ook niet "Ik vertrouw de mens 100%, ik bouw mijn leven blindelings op hem". Wie dus zegt "Ik geloof niet in God, maar in de mens", vertelt, strikt genomen, totale nonsens: het is duidelijk dat "Ik geloof in God" en "Ik geloof in de mens" uitspraken van een totaal andere orde zijn, net zoals "Ik hou van mijn vrouw" en "Ik hou van ijsjes".

Over de auteur

Ignace Demaerel (1961) is gefascineerd door het spanningsveld tussen denken en geloven, en door de plaats van godsdienst in onze seculiere maatschappij. Hij houdt ervan het geloof te vertolken voor de moderne, kritisch denkende mens. Hij studeerde wijsbegeerte aan de K.U. Leuven en protestantse godgeleerdheid in Brussel. Behalve godsdienstleraar is hij pastor in Brussel. Naast vele artikels en enkele brochures heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Sinds 2012 is hij ook columnist/opiniemaker bij Knack.be.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

95 stellingen over het humanisme - Christendom en Verlichting, secularisme en vrijzinnigheid

Auteur:

Ignace Demaerel

Categorie:

Geloofszaken

Aantal pagina's:

232

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

22-09-2017

ISBN:

978-94-0223-915-7 / 9789402239157

Vaste prijs:

€ 21,49