Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Mag God nog God zijn?
De clash van godsbeelden in een postmoderne tijd

Auteur

Ignace Demaerel

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
24 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

God en godsdienst zijn niet dood te krijgen. Is de mens dan toch ‘ongeneeslijk religieus’? De religiemarkt wordt echter overspoeld door nieuwe, soms zelf gebricoleerde spiritualiteiten: is dit ‘veelkleurig pluralisme’ of eerder levensbeschouwelijke chaos? Mogen we ook kritisch kijken naar goden en afgoden? Welke voorstellingen van God zitten eigenlijk in uw en mijn hoofd? En zijn ze niet sowieso te klein? Bestaan er geldige criteria om misvormde godsbeelden te scheiden van authentieke? Dit boek overloopt christelijke en heidense beelden, ouderwetse en (post)moderne, westerse en oosterse, filosofische en irrationele, bizarre en mooie… Gemakkelijk is deze zoektocht zeker niet, maar wel noodzakelijk voor spirituele eerlijkheid. Want onze godsbeelden bepalen ingrijpend onze mensbeelden, en dus al onze dagelijkse keuzes.

Over de auteur

Ignace Demaerel (1961) is gefascineerd door het spanningsveld tussen denken en geloven, en door de plaats van godsdienst in onze seculiere maatschappij. Hij houdt ervan het geloof te vertolken voor de moderne, kritisch denkende mens. Hij studeerde wijsbegeerte aan de K.U. Leuven en protestantse godgeleerdheid in Brussel. Behalve godsdienstleraar is hij pastor in Brussel. Naast vele artikels en enkele brochures heeft hij al vier boeken gepubliceerd. Sinds 2012 is hij ook columnist/opiniemaker bij Knack.be.

Productinformatie

ISBN
9789464031058 / 978-94-640-3105-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-03-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
332
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Iemands beeld van de werkelijkheid is fundamenteel bepalend voor de grote keuzes die hij maakt in het leven. Wat je dénkt te zien, bepaalt jouw koers, en wat je gelóóft (of niet gelooft), beïnvloedt welke weg je inslaat, tot in de kleinste details. Een pessimist handelt fundamenteel anders dan een optimist in dezelfde situatie. Wie zijn medemens ziet als een roofdier of een concurrent, zal hem ook zo behandelen. Wie anderzijds zijn naaste ziet als een noodzakelijke en welkome aanvulling, zal héél anders met hem omgaan. Omgekeerd geldt dit ook: wat je níet ziet (datgene waar je een blinde vlek voor hebt), kan fataal worden voor een mens, zoals een schip dat tegen een klip botst. Dit geldt op individueel vlak, méér dan we gewoonlijk beseffen: het is de sleutel tot succes of falen. Maar het werkt ook op collectief niveau: de tijdgeest, de heersende cultuur, de modes in het denken bepalen waar een hele beschaving naartoe gaat , bergop of bergaf. Het bepaalt zelfs de toekomst van deze planeet, méér dan de opwarming van de aarde. Een ‘believer’ of een ‘non-believer’ roept op tot dringende actie, maar in tegengestelde richting.

Onze wereldbeelden zijn verbonden met onze mensbeelden , en deze zijn op hun beurt onlosmakelijk verbonden met onze godsbeelden : wie of wat je ‘aanbidt’, bepaalt hoe je zelf wil worden. Dit geldt ook voor niet-gelovigen en atheïs ten. De veel verspreide en gehoorde stelling ‘Het maakt niet uit wat je gelooft’ is een oppervlakkige gemeenplaats, goedkope nonsens: eenvoudige analyses kunnen haar gemakkelijk ontkrachten. Iemands overtuigingen zijn als een bril waarmee hij de wereld, medemensen en situaties bekijkt: ze kleuren alles wat hij ziet, denkt, voelt en beslist. Wat we gelóven bepaalt 100% wat we doen! En bij al onze principes en waarden zijn ons mensbeeld, godsbeeld en wereldbeeld als de onderste 90% van de ijsberg : alleen ons gedrag is zichtbaar, maar dit wordt helemaal bestuurd door wat daaronder zit!

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door RSVDV op 19-04-2024
Duidelijk en leerzaam boek met inzichten in de geschiedenis van de kerk en hoe beelden van God kunnen vervormen.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Wie Mij eet… Er zit meer in brood en wijn Sleutels naar al onze rijkdommen in Jezus

Ignace Demaerel

Het laatste avondmaal van Jezus wordt in alle christelijke kerken geregeld herdacht en gevierd. De grote vraag is of we er wel alle rijkdommen uithalen die erin zitten. Dit boek wil dieper graven naar de vele verrassende betekenissen van brood en wijn in de Bijbel. Uiteindelijk blijkt dat alle krachtlijnen van de Bijbelse boodschap hier samenkomen: bloed en offer, kruis en lijden, verzoening en redding, genade en nieuw verbond, opstandingsleven en overwinning. Via brood en wijn wil dit boek doorsteken naar de fundamenten van ons kostbare geloof. Het is een pleidooi om bewuster en vreugdevoller om te gaan met alle bronnen van het heil.
21,50
Voorkant cover

95 stellingen over het humanisme Christendom en Verlichting, secularisme en vrijzinnigheid

Ignace Demaerel

Sinds de toenemende secularisatie is de plaats van God en godsdienst steeds meer problematisch in onze westerse cultuur. Maar wat is het alternatief voor het christelijke erfgoed van Europa? Humanisme stelt de méns centraal in alles, maar: kan je ‘geloven in de mens’ zoals je in God kan geloven? Is dit echt wel rationeel en houdbaar? En vooral: wordt onze maatschappij daardoor ménselijker? Kan je ‘God’ zomaar wissen uit onze cultuur en onze waarden zonder dat deze als een pudding inzakken? De vrijzinnigheid is altijd uitermate kritisch geweest tegenover de Kerk – en op zich mag dat ook – maar wat als we haar eens met dezelfde criteria beoordelen?
22,50
Voorkant cover

De boeiendste Persoon van het heelal 365 uitnodigingen om God te kennen

Ignace Demaerel

‘God kennen’ is volgens Jezus de omschrijving van het eeuwige leven (Joh. 17:3), met andere woorden dé sleutel tot écht leven. Maar gemakkelijk of simpel is dit niet: onze Schepper overstijgt ons bevattingsvermogen op alle vlakken. Positief gezegd: Hem leren kennen blijft een levenslange uitdaging en avontuur. In dit geloofsdagboek biedt Ignace Demaerel 365 korte meditaties vanuit een veelheid aan invalshoeken, gelijkenissen of anekdotes: over wie deze intrigerende God is, en over óns proces – met vallen en opstaan - om Hem te leren kennen. Hopende dat de lezer hierin pareltjes vindt, eyeopeners en verfrissende perspectieven op ‘de boeiendste Persoon van het heelal’.

25,99