Bloed, Zweet & Paden

Hans Huijboom

Category: Travel

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe weerstaat een bobsleekampioene, die als eerste vrouw de Noordpool wil bereiken, ijsberen en sneeuwstormen?
Waarom ploetert een jonge fotograaf uit Beijing door woestijnen­ en berggebieden, tot in Tibet toe?
Wat voor relatieproblemen krijgt een pas getrouwd stel dat de droom van een doorsteek per kameel en te voet door de Sahara probeert te verwezenlijken? En welke moeilijkheden moet een ander paar overwinnen dat Chili van noord naar zuid doorkruist? Lukt het een bijna gepensioneerde huisarts met paard en hond van Zuid-Spanje naar Noord-Noorwegen te lopen? Een achttal verhalen over niet-alledaagse voetreizen, in hun historische context, met hilarische anekdotes.

From the book

Tijl Uilenspiegel

De oude vestingstad Mölnn, waar Kerala en de haren de overnachting hebben gepland, ligt op een kruispunt van alle handelsroutes van de regio, zowel die te land als te water. De stad heeft door de eeuwen heen schrijvers en dichters geïnspireerd. Zoutwegdeskundige Harms citeert uit Frits Mielerts Niedersachsenbuch: ‘Und mitten drinnen (bedoeld zijn de meren en bossen, HH) blüht mit roten Häusern und dunkelroten Dächern und einem Lindenkranz, aus dem eine Kirche gegen Himmel steht, Mölln, ein Strauss aus roten Rosen und dunklen Blättern auf blasblau schillerndenAtlasdecke.’ De kerk is de laat-romaanse Sankt Nikolaus met een barok interieur (altaar, preekstoel) en aan de buitenmuur een grafsteen van Tijl Uilenspiegel. Mölln is namelijk ook de stad van de zestiende eeuwse zwerver-deugniet, die allerlei streken uithaalde en daarmee de burgerij een spiegel voorhield. Hij zou volgens Charles de Coster die in de negentiende eeuw volksverhalen optekende, in Vlaanderen (Damme) zijn geboren en in 1530 in Mölln zijn gestorven.

Maar het gezelschap snakt naar rust voor de vermoeide benen, het was met tweeëntwintig kilometer de langste dagetappe. Op zoek naar een Kneipe en een hotel. Kerk en grafsteen schieten erbij in, evenals het beeld van Tijl op de Markt. Als ze het nog hadden gezien, zou het misschien een opsteker zijn geweest, want volgens de tekst op het voetstuk geeft het aanraken van de schoenen de reiziger geluk op zijn verdere tocht.

Iets ten noorden van Mölnn splitst de Via Regia zich in een oostelijke en een westelijke tak. De eerste valt grotendeels samen met een drukke asfaltweg. Kerala kiest de westelijke route. Het begint helaas weer te regenen. Na een korte tussenstop in een fraai gerestaureerd huisje met rieten dak, wordt het weer alleen maar slechter. De wind wakkert aan, de regendruppels voelen aan als ijsnaalden. De regenpakken en poncho’s moeten nu echt aan. Vragen dringen zich op aan het gezelschap. Hoe zal Bach deze omstandigheden hebben getrotseerd? Had hij een regenjas? Had hij, zoals de twintigste eeuwse wandelaar een waterdichte rugzak? Hoe heeft hij de bladmuziek drooggehouden die hij op de terugweg bij zich had? En, misschien ook wel, niet in haar verslag: heeft hij misschien bij slecht weer met een huifkar meegereden?

About the author

Hans Huijboom is historicus. Hij woont in Amsterdam en was tot 2010 werkzaam als geschiedenisdocent aan het Alkwin Kollege in Uithoorn. Op dit moment geeft hij Nederlands aan anderstaligen. In 1984 was hij co-auteur van de wandelgids Te Voet Amsterdam uit. Daarna heeft hij een aantal artikelen geschreven over wandelen en geschiedenis. Van zijn hand verschenen eerder de bundels Lichtvoetig & Loodzwaar en Bloed, Zweet & Paden met verhalen over bijzondere voettochten in heden en verleden.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Bloed, Zweet & Paden

Author:

Hans Huijboom

Category:

Travel

Number of pages:

196

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

08-05-2019

ISBN:

978-94-6389-259-9 / 9789463892599

Price:

€ 20,50

Language

Dutch