Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Zo ver zo voet
Twaalf makkelijke en moeizame wandelingen van Nescio en Aafjes, Bril, Davidson, Ollivier (Zijderoute) e.a.

Auteur

Hans Huijboom

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Hoe verloopt de laatste etappe van het grote project van de Franse journalist Bernard Ollivier, het nalopen van de aloude Zijderoute? Wat brengt Robyn Davidson ertoe met drie kamelen en een hond te voet door de Australische woestijn te trekken? Maar ook: waar zwierf Bertus Aafjes als Amsterdams straatjongetje rond? Waarom liep Nescio zo graag langs Amstel, Gein en Vecht? Welke ommetjes maakte Martin Bril bij het uitlaten van zijn hond? En dit is nog maar een greep.

In deze bundel wordt de lezer meegevoerd op korte wandelingen én ultra-lange voettochten, aan de hand van verslagen van de lopers door Huijboom naverteld en van historische context voorzien.

Over de auteur

Hans Huijboom is historicus. Hij woont in Amsterdam en was tot 2010 als geschiedenisleraar verbonden aan het Alkwin Kollege in Uithoorn. Op dit moment geeft hij Nederlands aan anderstaligen.

In 1984 was hij co-auteur van de wandelgids Te voet Amsterdam uit. Hij heeft een aantal artikelen geschreven op het gebied van wandelen en geschiedenis. Eerder verschenen al de boeken Lichtvoetig & Loodzwaar, Bloed, Zweet & Paden en Doorgaand of doodlopend? Hij houdt van wandelen, fietsen, schaatsen en lezen.

Productinformatie

ISBN
9789463893978 / 978-94-638-9397-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-06-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

3. Lopen en wandelen in Amsterdam
Kees Fens 1938-1939

‘Het is 1938 of 1939. We hebben een lang stuk gelopen. Eerst de eindeloze, wat grauwe Baarsjesweg die overgaat in de Kostverlorenkade. Het is zondagmiddag en alle huizen houden zich slapend. Ook het water rust. Dan moeten we de brug over en komen op de Amstelveense weg. Het enige lichtpunt is de in beige steen gehouwen Agneskerk, waarvan ik de losstaande toren zeer bewonder. Dat geeft iets luchtigs. Bij mijn kerk zitten de torens onwrikbaar aan de voorgevel vast.’

De negenjarige Kees Fens is met zijn ouders aan het wandelen. Ruim zestig jaar later, in 2003, haalt hij in het maandblad Amstelodamum herinneringen op aan deze zondagssfeer.
Inderdaad, vanaf de Chasséstraat waar hij woonde, was (en is) het zeker voor kinderen, een heel stuk lopen naar de Agneskerk, hoek Amstelveenseweg - Cornelis Krusemanstraat. De kerk met de torens eraan vast was de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand’ in de Chasséstraat. Was, want hij is nu niet meer als kerk in gebruik, de Agnes nog wel. Een losstaande klokkentoren, want de Sant’ Agnese fuori le Mura in Rome had de architect, Jan Stuyt, in 1919, als voorbeeld gediend.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Lichtvoetig & Loodzwaar

Hans Huijboom

Hoe kan een boswandeling 300 jaar duren? Zijn de muren van Jericho door voetstappen en bazuingeschal ingestort? Is de zwembadpas het ultieme lopen? Waarom loopt men in het ene land óm een heilige berg heen, maar klimt men in het andere er juist op?
In deze bundel wordt de lezer aan de hand van deze en soortgelijke vragen meegevoerd op voettochten in een ver en een nabij verleden. Legendarische marsen onder leiding van Mao en Gandhi, middeleeuwse en moderne pelgrimages met al hun ontberingen naar onder andere Rome en Santiago, maar ook het tammere voetenwerk van de hedendaagse welvaartsmens in de Eifel, de Harz en jawel, op het Pieterpad. Een boek vol korte en lange verhalen in hun historische context en met bijzondere beelden.
21,99
Voorkant cover

Bloed, Zweet & Paden

Hans Huijboom

Waarom ging de jonge Johann Sebastian Bach te voet naar Lübeck? Hoe hield hij zichzelf en zijn partituren droog? Wat te doen als je langs de Zijderoute voor een terrorist wordt aangezien, wat de Franse journalist Ollivier overkwam? Is Johann Wolfgang Goethe te voet of per koets de steenmijnen in het Thüringer Wald gaan inspecteren? En waarom liep voormalig premier Colijn in de oorlogsjaren vele kilometers in datzelfde gebied? Dit is nog maar een aantal vragen die in deze bundel aan de orde komen. Tien verhalen over avontuurlijke, soms zelfs gevaarlijke voettochten, van bekende en minder bekende personen, met anekdotes en historische achtergrondinformatie.

21,50
Voorkant cover

Doorgaand of doodlopend?

Hans Huijboom

Hoe weerstaat een bobsleekampioene, die als eerste vrouw de Noordpool wil bereiken, ijsberen en sneeuwstormen?
Waarom ploetert een jonge fotograaf uit Beijing door woestijnen­ en berggebieden, tot in Tibet toe?
Wat voor relatieproblemen krijgt een pas getrouwd stel dat de droom van een doorsteek per kameel en te voet door de Sahara probeert te verwezenlijken? En welke moeilijkheden moet een ander paar overwinnen dat Chili van noord naar zuid doorkruist? Lukt het een bijna gepensioneerde huisarts met paard en hond van Zuid-Spanje naar Noord-Noorwegen te lopen? Een achttal verhalen over niet-alledaagse voetreizen, in hun historische context, met hilarische anekdotes.
23,50
Voorkant cover

Hier woonde en werkte… Gevelstenen en plaquettes in Amsterdam en elders van onder anderen Willem Elsschot, Miep Diekmann, Edgar Cairo, Aletta Jacobs en Theo Thijssen

Hans Huijboom

Waar stond de laatste woning van Rembrandt? Waarom werkte Mondriaan op een zolder in de Pijp? Wanneer en waar werd Spinoza geboren? Waar schreef Theo Thijssen over Kees de jongen? Waar speelden Cuby and the Blizzards? Wie heeft het ‘hopje’ uitgevonden? Dit is maar een aantal vragen die in dit boek aan de orde komen. Invalshoek zijn gevelstenen en plaquettes met vermeldingen als 'Hier woonde en werkte', 'In dit huis werd geboren' en dan de naam van een bekend of minder bekend persoon. Negentig stukjes met informatie over de persoon die op de gevel vermeld wordt, met anekdotes en af en toe ook een persoonlijke en kritische noot.
25,50
Voorkant cover

Hier woonde en werkte ... deel II Gevelstenen en plaquettes in Amsterdam en elders van onder anderen Gerard Reve, Bet van Beeren, Jacob Cats en Fanny Blankers Koen

Hans Huijboom

1 reviews

Waar ging Cornelis Lely naar school? Waarom woonde Reve een tijdje op de Wallen? Hoe werkte de brandspuit van Jan van der Heijden? Hoe volgde de eerste vrouwelijke studente Anna van Schurman de colleges? Waarom ging een foto een 'kiekje' heten? Dit is maar een aantal zeer uiteenlopende vragen die in dit boek aan de orde komen. Invalshoek zijn gevelstenen en plaquettes met vermeldingen als 'Hier woonde en werkte', 'In dit huis werd geboren' en dan de naam van een bekend of minder bekend persoon uit een ver of recent verleden. Basis zijn de stukjes die ik op Facebook plaatste.

22,99