Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hier woonde en werkte…
Gevelstenen en plaquettes in Amsterdam en elders van onder anderen Willem Elsschot, Miep Diekmann, Edgar Cairo, Aletta Jacobs en Theo Thijssen

Auteur

Hans Huijboom

Uitvoering
Paperback
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Waar stond de laatste woning van Rembrandt? Waarom werkte Mondriaan op een zolder in de Pijp? Wanneer en waar werd Spinoza geboren? Waar schreef Theo Thijssen over Kees de jongen? Waar speelden Cuby and the Blizzards? Wie heeft het ‘hopje’ uitgevonden? Dit is maar een aantal vragen die in dit boek aan de orde komen. Invalshoek zijn gevelstenen en plaquettes met vermeldingen als 'Hier woonde en werkte', 'In dit huis werd geboren' en dan de naam van een bekend of minder bekend persoon. Negentig stukjes met informatie over de persoon die op de gevel vermeld wordt, met anekdotes en af en toe ook een persoonlijke en kritische noot.

Over de auteur

Hans Huijboom is historicus. Hij is geboren in Rotterdam, getogen in Amsterdam. Hij was van 1985 tot 2010 als geschiedenisleraar verbonden aan het Alkwin Kollege in Uithoorn. Op dit moment geeft hij als vrijwilliger Nederlands aan anderstaligen en begeleidt hij nieuwkomers bij inburgering. In 1984 was hij co-auteur van de wandelgids Te voet Amsterdam uit. Daarna heeft hij een aantal artikelen geschreven op het gebied van wandelen en geschiedenis. Enkele van die artikelen zijn gebundeld, aangevuld met nieuwe teksten, in boeken met als titel Lichtvoetig & Loodzwaar, Bloed, Zweet & Paden, Doorgaand of doodlopend? en Zo ver zo voet.

Productinformatie

ISBN
9789464684032 / 978-94-646-8403-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-01-2023
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Amsterdam

Uitvoering
Paperback
Pagina's
276
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Hier woonde en werkte… dat wil zeggen tot zijn elfde, Hugo de Groot, Oude Langendijk, Delft. Toen ging hij namelijk in Leiden studeren. Zijn vader was burgemeester van Delft. In Leiden bleek al snel dat hij erg begaafd was, hij leerde zonder enige moeite Grieks en Latijn, schreef met het grootste gemak Latijnse teksten. Hij ontwikkelde zich zodoende tot humanistisch geleerde en werd zelfs gezien als de nieuwe Erasmus. “Le miracle de la Hollande”, noemde de Franse koning hem. Een ‘wonderkind’ stond in het geschiedenisboek op de lagere school. Toen je zelf op het gymnasium Grieks en Latijn kreeg, had je de grootste moeite met die talen. ’s Avonds zat je op je onverwarmde kamertje te ploeteren op de vertaling van de paar zinnetjes die je als huiswerk op had gekregen. Als humanistisch geleerde was Hugo de Groot uiteraard heel veelzijdig. Hij schreef verhandelingen op theologisch, historisch en juridisch gebied. Wat dat laatste betreft is hij vooral bekend om zijn Mare liberum (Over de vrije vaart op zee) en De iure belli ac pacis, (Over het recht van oorlog en vrede), dat de grondslag legde voor het oorlogs- en volkenrecht. Wanneer heeft een staat of vorst het recht de oorlog te verklaren? Hij vatte eigenlijk samen wat er in klassieke teksten te vinden was. Een staat of vorst is volgens hem gerechtigd geweld te gebruiken als er sprake is van zelfverdediging, of om land of goederen die zijn ontnomen, terug te krijgen. Ook de Romeinen begonnen nooit zo maar een oorlog, er was altijd wel een aanleiding, of ze zochten er een. Ze werden door andere volken benadeeld of bedreigd en moesten daarom wel in actie komen. Een actueel probleem, denk aan Poetins toespraak begin 2022: Kiev heeft agressieve bedoelingen, dus we moeten ingrijpen, we hebben geen keuze.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Lichtvoetig & Loodzwaar

Hans Huijboom

Hoe kan een boswandeling 300 jaar duren? Zijn de muren van Jericho door voetstappen en bazuingeschal ingestort? Is de zwembadpas het ultieme lopen? Waarom loopt men in het ene land óm een heilige berg heen, maar klimt men in het andere er juist op?
In deze bundel wordt de lezer aan de hand van deze en soortgelijke vragen meegevoerd op voettochten in een ver en een nabij verleden. Legendarische marsen onder leiding van Mao en Gandhi, middeleeuwse en moderne pelgrimages met al hun ontberingen naar onder andere Rome en Santiago, maar ook het tammere voetenwerk van de hedendaagse welvaartsmens in de Eifel, de Harz en jawel, op het Pieterpad. Een boek vol korte en lange verhalen in hun historische context en met bijzondere beelden.
21,99
Voorkant cover

Bloed, Zweet & Paden

Hans Huijboom

Waarom ging de jonge Johann Sebastian Bach te voet naar Lübeck? Hoe hield hij zichzelf en zijn partituren droog? Wat te doen als je langs de Zijderoute voor een terrorist wordt aangezien, wat de Franse journalist Ollivier overkwam? Is Johann Wolfgang Goethe te voet of per koets de steenmijnen in het Thüringer Wald gaan inspecteren? En waarom liep voormalig premier Colijn in de oorlogsjaren vele kilometers in datzelfde gebied? Dit is nog maar een aantal vragen die in deze bundel aan de orde komen. Tien verhalen over avontuurlijke, soms zelfs gevaarlijke voettochten, van bekende en minder bekende personen, met anekdotes en historische achtergrondinformatie.

21,50
Voorkant cover

Doorgaand of doodlopend?

Hans Huijboom

Hoe weerstaat een bobsleekampioene, die als eerste vrouw de Noordpool wil bereiken, ijsberen en sneeuwstormen?
Waarom ploetert een jonge fotograaf uit Beijing door woestijnen­ en berggebieden, tot in Tibet toe?
Wat voor relatieproblemen krijgt een pas getrouwd stel dat de droom van een doorsteek per kameel en te voet door de Sahara probeert te verwezenlijken? En welke moeilijkheden moet een ander paar overwinnen dat Chili van noord naar zuid doorkruist? Lukt het een bijna gepensioneerde huisarts met paard en hond van Zuid-Spanje naar Noord-Noorwegen te lopen? Een achttal verhalen over niet-alledaagse voetreizen, in hun historische context, met hilarische anekdotes.
23,50
Voorkant cover

Zo ver zo voet Twaalf makkelijke en moeizame wandelingen van Nescio en Aafjes, Bril, Davidson, Ollivier (Zijderoute) e.a.

Hans Huijboom

Hoe verloopt de laatste etappe van het grote project van de Franse journalist Bernard Ollivier, het nalopen van de aloude Zijderoute? Wat brengt Robyn Davidson ertoe met drie kamelen en een hond te voet door de Australische woestijn te trekken? Maar ook: waar zwierf Bertus Aafjes als Amsterdams straatjongetje rond? Waarom liep Nescio zo graag langs Amstel, Gein en Vecht? Welke ommetjes maakte Martin Bril bij het uitlaten van zijn hond? En dit is nog maar een greep.

In deze bundel wordt de lezer meegevoerd op korte wandelingen én ultra-lange voettochten, aan de hand van verslagen van de lopers door Huijboom naverteld en van historische context voorzien.
21,99
Voorkant cover

Hier woonde en werkte ... deel II Gevelstenen en plaquettes in Amsterdam en elders van onder anderen Gerard Reve, Bet van Beeren, Jacob Cats en Fanny Blankers Koen

Hans Huijboom

1 reviews

Waar ging Cornelis Lely naar school? Waarom woonde Reve een tijdje op de Wallen? Hoe werkte de brandspuit van Jan van der Heijden? Hoe volgde de eerste vrouwelijke studente Anna van Schurman de colleges? Waarom ging een foto een 'kiekje' heten? Dit is maar een aantal zeer uiteenlopende vragen die in dit boek aan de orde komen. Invalshoek zijn gevelstenen en plaquettes met vermeldingen als 'Hier woonde en werkte', 'In dit huis werd geboren' en dan de naam van een bekend of minder bekend persoon uit een ver of recent verleden. Basis zijn de stukjes die ik op Facebook plaatste.

22,99