Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De waan van de wedloop
Waarom je liever vuilnisman wilt zijn

Auteur

Stan Lenssen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

We leven in een haastmaatschappij. We moeten alles gedaan hebben; we mogen niets missen. Als lemmingen storten we ons in een beklemmende ratrace. Terwijl we in die stressvolle setting op zoek zijn naar dat ene element dat we zó ontberen, speelt het brein een spelletje met ons en ligt de burn-out op de loer. Hoe word je je brein de baas? Hoe kun je burn-out weren? Hoe bereik je duurzaam welbevinden? De waan van de wedloop laat je de illusies van onze tijd doorzien en wijst je de weg naar bevrijding van de stress die de maatschappij je oplegt.

Over de auteur

Stan Lenssen is gecertificeerd coach. Zijn ­praktijk zit in Amsterdam. Stan is van oorsprong bedrijfskundige. Zijn loopbaan zigzagde van de horeca via de corporate wereld naar het zelfstandig ondernemerschap. Naast zijn werk vervulde hij bestuursfuncties voor organisaties als AVNM, Astma Fonds Eindhoven en ICF Netherlands. Stan is al jaren een verwoed blogger.

Productinformatie

ISBN
9789402235739 / 978-94-022-3573-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-09-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
206
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Ooit kende Nederland haar Gouden Eeuw. In die periode, die een groot deel van de zeventiende eeuw besloeg, was Nederland een vrijzinnige enclave binnen Europa. Terwijl alle buurstaten bestonden uit vorstendommen waar de adel met straffe hand regeerde, hadden de Lage Landen zich - heel vooruitstrevend - georganiseerd in een federale republiek. Kerk en staat waren gescheiden en er werd een zekere mate van godsdienstvrijheid gedoogd (gedogen deden we toen al). Ook was het openbaar uiten van je mening min of meer toegestaan. Deze vrijzinnige opstelling bevorderde de handel. Zij kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

De Republiek kende een grote mate van materiële rijkdom, met name in de westelijke provincies. Erg eerlijk verdeeld was die rijkdom overigens niet. Maar gemeten naar de normen van die tijd en vergeleken met haar buurstaten had de Republiek het goed voor elkaar. De Nederlander leefde vrij en kon zich de mooiste spullen permitteren. Dat liet hij ook graag zien. Hij kleedde zich stijlvol en extravagant, met veel versierselen.

Maar goed, dit mag je allemaal vergeten. Behalve het volgende beeld: zou je een Gouden Eeuwer met al zijn rijkdom en vrijheid in zijn pronte pofbroek en zijn met kostbare kant afgezette kleding in het huidige Nederland plaatsen, dan zouden zijn ogen uit zijn kassen rollen. Zijn trots zou spontaan omslaan in schroom. Zo zou hij zich verbazen. Waar hij op alle gebieden al zo veel verworvenheden en rijkdom had, heeft de Nederlander van nu nog zo veel meer. Dat is niet eens in cijfers uit te drukken.

Wij zouden ons dik tevreden moeten voelen. Er zou geen vuiltje aan de lucht moeten zijn. Maar ervaren we dat ook zo? Het blijkt van niet. We verlangen naar steeds weer nieuwe prikkels. Er is grote onrust vanbinnen. Er is nog steeds - want dat was in die Gouden Eeuw vast niet anders - een wedloop in onszelf gaande die zich maar niet laat bedwingen. We zitten vast in een patroon en het voelt absoluut niet lekker.


---

‘Een daverend en broodnodig boek, over een onderwerp dat me zeer aan het hart gaat. Helder geschreven, trefzeker verwoord; een medicijn tegen het alom ­heersende materialisme – dit zou iedereen moeten lezen.’ 

– Daan Remmerts de Vries, schrijver, illustrator en meervoudig winnaar van onder meer de Gouden en Zilveren Griffel

‘Een boek over een urgent thema dat zich aan veel mensen opdringt. Alles wat Stan schrijft, leest als een trein. Opbouw en structuur zijn volkomen helder en vanzelfsprekend. Daarnaast staat het boek barstensvol leuke, aansprekende, herkenbare voorbeelden en anekdotes.’

– Kiki Verbeek, neerlandica en filosofe

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Jolanda op 27-10-2017
Een geweldig boek, een boek dat je echt echt héél blij maakt!!
Ik heb het nu twee keer gelezen. En het is zo actueel als het maar kan zijn. Altijd en overal bereikbaar zijn...pfff.
Het boek geeft een hele goede uitleg hoe we in de ratrace (kunnen) komen, maar geeft ook weer oplossingen en uitwegen. Die oplossingen zijn het, denk ik, die mij dan zo blij maken. Je kunt zelf zoveel doen. Maar ook is er af en toe een knipoog, zo mooi geschreven dat je er goed over na gaat denken.
Dit boek wil ik gewoon zo af en toe lezen, gewoon stukken eruit, omdat het mij scherp houdt en blij maakt.
Een serieus boek, maar dan wel heel toegankelijk, het leest als een trein.
Een echte aanrader, voor jong en oud, en ik ga het zeker ook kado geven!