Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het Martelinstituut

Auteur

Guillaume van den Berg

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De middelbare school is het ergste wat je in een gemiddeld westers bestaan kan overkomen. Leraren zijn gek, lui, saai, vies, snappen niet dat je ’t niet snapt of regeren met ijzeren vuist. Routineus raffelen ze hun lesje af of proberen wanhopig orde te houden. Nuancering is zinloos, want in ‘Het Martelinstituut’ gaat het om de beleving van een adolescent. En het feit dat we het hier over twee middelbare scholen aan het einde van de jaren ’60 en begin jaren ’70 van de vorige eeuw hebben, geeft aan dat de mythe van de ‘goeie ouwe tijd’ niet bestaat.

Over de auteur

Guillaume van den Berg (1952) groeide op in Haarlem, Arnhem en Bilthoven. Hij studeerde geschiedenis en was ondermeer werkzaaam als free-lance journalist en communicatie-adviseur. In 2008 debuteerde hij met ‘Neder-Afrika’, een boek over de ervaringen van een groep vrijwilligers in Oeganda. Daarna volgden ‘Help! Word ik werkloos?’ en de gedichtenbundel ‘Ver trekken de treinen.’ ‘Het Martelinstituut’ is zijn vierde boek.

Productinformatie

ISBN
9789402240818 / 978-94-022-4081-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-11-2017
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Sommige meisjes hadden niet alleen de volkomen combinatie van kleren aan, ze waren ook nog eens heel mooi. Ze waren eigenlijk een beetje God. Meneer van der Zee had wel eens iets over de Ideeënleer van Plato verteld en dat er mensen in een grot lagen. Die mensen lagen vastgebonden en zagen alleen maar schaduwen. Ze zagen bijvoorbeeld een schaduw van een stoel, maar wisten niet wat een stoel was, omdat ze nog nooit een stoel hadden gezien. Dus omdat ze alleen maar een vage schaduw hadden gezien van een vaag stakerig iets, wisten ze niet wat het was. Het leek ergens op, maar wat? Alleen God wist dat het een stoel was. Zo was het ook met mooie meisjes. Alleen God wist wat verschrikkelijk mooie leuke volmaakte knappe meisjes waren. Alleen God wist wat absolute schoonheid was. Maar Caroline Anderson kwam wel heel dichtbij. Ze was een schaduw van God.
 
‘Godverdomme wat een lul!’ ‘Niet vloeken!’ riep meneer Den Held.
‘Kloten godverdomme kloten! Kijk dan verdomme Van Bergen! Krijgt-ie een keer een bal en notabene vlak voor z’n voeten, ziet-ie ’t nog niet! Tjezus, door die slomerd gaan we nog verliezen ook.’
Guul zag dat er een bal vlak voor z’n voeten was gerold. Door de zon en de eindeloze verveling in het verre veld was-ie dromerig en slaperig geworden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Neder Afrika

Guillaume van den Berg

Neder ­ Afrika, een novelle over de andere jaren ’80, speelt zich af in Amsterdam en Kampala. Hoofdpersonen zijn Guul van Bergen en Willem Montis. Guul van Bergen worstelt met zijn geloof. Hij wil ‘iets doen’ om het verschil te maken en organiseert een vrijwilligerskamp in Oeganda. Maar hij komt er achter dat de dominee voor wie de vrijwilligers werken een charlatan is. De andere hoofdpersoon, Willem Montis, is werkstudent en wil eindelijk wel eens afstuderen. Ook moet hij nog een stukje schrijven. De twee hoofdpersonen kennen elkaar niet, maar hun werelden vloeien in elkaar over als het onthutsende einde nadert.
21,99
Voorkant cover

HELP! WORD IK WERKLOOS?

Guillaume van den Berg

De individuele werknemer in een groot bedrijf ziet vandaag de dag bewegingen om zich heen die weinig goeds voorspellen. En op een dag is het misschien zover. Ontslag. Ontslagen worden is extra zuur voor de oudere werknemer. De laatste jaren is het makkelijker geworden om oudere werknemers te ontslaan. Dit gegeven houdt geen rekening met de bereidheid van werkgevers om oudere werknemers aan te nemen. Guillaume van den Berg maakte het zelf mee. Hij beschrijft zeven manieren die bedrijven hanteren om zich van grote groepen werknemers te ontdoen, maar ook zeven manieren om weer aan het werk te komen.
18,99
Voorkant cover

Ver trekken de treinen

Guillaume van den Berg

1 reviews
‘Ver trekken de treinen’ is een zoektocht in gedichten. Woorden zoeken naar taal en de zin van het leven. In deel één van de bundel is de dichter de vertolker van een filosofische, lakonieke, en soms wat zwaarmoedige kijk op het leven. Wat is de zin van het shoppen in een winkelcentrum, een toren langs een snelweg, de geschiedenis van het communisme of een liedje van Drs. P? In deel twee worden woorden uitgerekt of in stukjes gehakt, uit elkaar getrokken of naast elkaar gezet. Ver trekken de treinen: om in een vertrekkende, stilstaande of ver-trekkende trein te lezen.
16,50