Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Spotlight op Werner von Haeften

Auteur

Paul Welling

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De spotlights staan in dit boek op Werner von Haeften, die zeer nauw betrokken was bij de aanslag op Hitler op 20 juli 1944. Uit wat voor gezin kwam hij? Wat was deze charmeur voor persoon? Hoe werd hij gevormd? Hoe leefde hij? Hoe en waarom ontstonden zijn motieven om zo’n belangrijk rol te spelen in het geheime verzet tegen Hitler, terwijl hij de veldtocht tegen Frankrijk gerechtvaardigd vond? Waarom zette hij zijn leven op het spel? Daarom is dit geen verhaal over de historische gebeurtenissen op die 20ste juli 1944. Het gaat in dit boek puur om Werner von Haeften.

Over de auteur

"Ik ben geboren in Oudenrijn in 1948 en begon al vroeg met schrijven. Ik heb enkele jaren in het bedrijfsleven gewerkt. Toen ik als communicatiedeskundige aan het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verbonden was, heb ik veel artikelen gepubliceerd. Na 2005 heb ik mij gespecialiseerd in genealogie en familiegeschiedenis. In februari 2012 verscheen mijn boek 'Kasteel Ophemert, heerlijkheid in de Betuwe' bij uitgeverij De Vorl in Kerk Avezaath."

Productinformatie

ISBN
9789462061019 / 978-94-620-6101-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-07-2012
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
220
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Een tijdlang kabbelde het gesprek voort over de oorlog en de toekomst van Duitsland. Werner nam aanvankelijk nauwelijks deel aan het gesprek. Maar plotseling wendde hij zich tot Bonhoeffer met de vraag of hij Hitler moest neerschieten, omdat hij vlakbij de Führer zou kunnen komen: "Soll ich schießen? Ich kann mit der Waffe ins Führerhauptquartier kommen. Ich weiß, wann und wo die Besprechungen stattfinden. Ich kann mir Zutritt verschaffen." Iedereen schrok vreselijk van Werners vraag aan Bonhoeffer. Deze gaf aan dat Hitler doodschieten op zich eigenlijk niets zou oplossen, want daarna zouden de verhoudingen in Duitsland moeten veranderen. Het land zou op een andere manier geregeerd moeten worden. Bonhoeffer vond het werk van het verzet tegen Hitler belangrijk, als ‘het nadien’ ongelooflijk goed voorbereid zou worden. Werner, die door Zimmermann ten onrechte als een zwakke, zwevende en idealistische persoon werd omschreven, nam geen genoegen met de theoretische benadering van Bonhoeffer, hij vroeg door en ging dieper. Steeds gaf hij aan dat hij als één van de weinigen zou kunnen ingrijpen. Dat hij daarbij mogelijk zelf het leven zou laten, besefte hij, maar dat was voor hem niet zo belangrijk. Bonhoeffer maande Werner tot bezonnenheid, alle complicaties moesten overzien kunnen worden. Niets mocht aan het toeval overgelaten worden. Toen vroeg Werner Bonhoeffer heel direct: "Soll ich....darf ich...?" Bonhoeffer, zelf een fel tegenstander van Hitler, antwoordde dat hij die beslissing niet voor Werner kon nemen. Dat moest hij helemaal zelf doen. Wel betoogde Bonhoeffer dat Werner, wanneer hij zich er schuldig over voelde dat hij een kans voorbij had laten gaan, hij net zo schuldig zou zijn als wanneer hij te lichtzinnig dacht over de gevolgen van een aanslag op Hitler.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Jacob van Haeften 1751-1831

Paul Welling

Jacob van Haeften kwam uit een regentenfamilie. Toch was hij patriottisch lid van de vroedschap van Utrecht. Toen de patriotten de meerderheid hadden, werd Utrecht het ‘democratisch eldorado’ van Europa. Van Haeften legde als eerste verantwoording af van zijn politieke handelen. In 1787 vluchtte hij naar Frankrijk. Toen de Bataafse Republiek werd uitgeroepen keerde hij terug en werd één van de vormgevers daarvan. Hij voerde de openbaarheid van bestuur in. In 1810 keerde hij de politiek de rug toe. Hij werd vrederechter in Heerenveen. Hij was ook dichter. Zijn literaire doorbraak kwam in 1826.

27,50
Voorkant cover

Ze spraken er niet over Twee Amersfoortse broers in Nederlands-Indië

Paul Welling

De Amersfoortse broers Frans en Bertus Bosman werden in 1947 als dienstplichtige militairen naar Nederlands-Indië gezonden. Na hun thuisvaart vertelden ze niet veel over Indië, alleen dat het een mooi land was met aardige mensen. Niemand vertelden ze hoe het was zo ver van huis te zijn. Of ze eenzaam waren en of ze bang waren in de tropennacht. Beiden hebben ze te maken gekregen met de dood, die altijd in de buurt was en belangrijker was dan vrouwen of eten. Ze spraken er nooit over, dat was taboe.
22,50
Voorkant cover

Klaverjassen in Appeltern

Paul Welling

4 reviews

Tijdens de mobilisatie is Nol gelegerd in Appeltern. Zijn vrouw is in verwachting. Op de Grebbeberg sterven twee kameraden. Nol wordt als krijgsgevangen dwangarbeider afgevoerd.
Terug in Amsterdam probeert Nol een relatie met zijn pasgeboren dochter op te bouwen. Hij gaat op pad om kolen en eten te bemachtigen. Bij een razzia duikt hij onder.
Bij thuiskomst is zijn tweede dochter geboren. Nol gaat weer aan het werk en maakt carrière bij de bank, daardoor kan hij een huis kopen.
Het ontgaat Nol, dat de wereld en de kerk veranderen. De jeugd heeft keuzes die hij nooit had. Zijn wereld stort in en hij wordt een probleemdrinker. In een psychiatrische kliniek vertelt hij over zijn traumatische ervaringen.
Dan komt zijn dochter naast zijn bed zitten...


21,50