Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

LUD!EK

Auteur

Peter Ludikhuize

Uitvoering
Paperback
Reviews
3,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
18 ,45
Verzending
Exclusief verzendkosten
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

Deze bundel bevat een verzameling van de leukste, beste en opvallendste columns die Peter Ludikhuize schreef tussen 2001 en 2011. Met andere woorden: tot het moment waarop hij vijftig werd;  alles van na zijn vijftigste bewaart hij nog even voor een volgende bundel. De columns in dit boek zijn in chronologische volgorde opgenomen en vormen zo in feite zijn eigen persoonlijke micro-tijdsbeeld van de 21e eeuw tot nu toe. Een beeld van de dingen en dingetjes die Peter de afgelopen jaren hebben beziggehouden, verbaasd, geamuseerd en vooral geërgerd. Want hij is en blijft nu eenmaal columnist.

Over de auteur

"Ik ben geboren (in 1961) en opgegroeid in Den Haag. Vanaf 2001 schrijf ik regelmatig columns; de eerste jaren voor het personeelsblad en intranet van mijn werkgevers en mijn vroegere toneelvereniging. Sinds 2009 heb ik een tweewekelijkse column in het radioprogramma Puur Cultuur op MeerRadio, de lokale omroep van de Haarlemmermeer. Mijn leukste stukjes zijn nu gebundeld.
Ik ben getrouwd (gelukkig), woon in Hoofddorp (ook gelukkig) en heb geen hond. Ook geen andere huisdieren trouwens."

Productinformatie

ISBN
9789462067721 / 978-94-620-6772-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-03-2013
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
152
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Het ei van Columnbus

Elke idioot kan een column schrijven. Ik spreek uit ervaring. Er is absoluut niets ingewikkelds aan. Als je maar een paar simpele uitgangspunten in het achterhoofd houdt, komt het allemaal wel goed.
 
Een column staat of valt met een pakkende titel. Een goede titel is namelijk de halve column. Nu ben ik persoonlijk een kei in het bedenken van titels, dus ik heb natuurlijk makkelijk praten. Ik mag hierbij graag gebruik maken van subtiele woordspelingen, maar verplicht is dit zeker niet. Een hartenkreet, citaat of gewoon pure onzin mag ook. Bedenk daarbij wel dat het mooi meegenomen is als de titel betrekking heeft op de inhoud van het verhaal eronder. Het begrip betrekking kun je echter zo ruim opvatten als je wilt.
 
Naast de titel is ook de openingszin niet onbelangrijk. Er zijn columnisten die beweren dat je de eerste zin gerust kunt overslaan en net zo goed met de tweede kunt beginnen, maar die mening deel ik niet. De eerste zin vormt namelijk – na de titel – in feite de andere helft van de column. Als titel en openingszin gebeiteld zitten, kan je column eigenlijk al niet meer stuk. Sterker nog: in theorie kun je dan gewoon stoppen. Er is weliswaar geen columnist die dat ooit doet, maar het zou kunnen. Die eerste zin is dus uiterst belangrijk. Meer nog dan de titel zet deze het onderwerp van het verhaal neer. Wat wil je de lezer nu eigenlijk voorschotelen? Denk daar maar eens over na.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Ellen van Dijk op 20-07-2013
Heb het met veel plezier gelezen. Omdat de bundel een verzameling is van columns over de periode 2001-2011, brengt het de waan van voorbije en bijna vergeten dagen in herinnering. De LPF was natuurlijk een dankbaar onderwerp. Maar er staan ook tijdloze, vermakelijke stukjes in over zeer herkenbare menselijke eigenaardigheden. Observeringsvermogen, humor en liefde voor de Nederlandse taal zijn de eigenschappen van een goede columnist. Peter Ludikhuize heeft die eigenschappen.
☆ ☆ door Nancy van den Boom op 31-07-2013
Peter Ludikhuize schrijft met veel plezier zijn columns en dat is te merken. Sommige columns zijn een terugblik op gebeurtenissen tussen 2001 - 2011. Ook de tijdloze columns heeft hij uiteraard met een vermakelijke kritisch-persoonlijke saus overgoten. Daar weet hij raad mee. Een bundel met columns over recente gebeurtenissen zou een mooie opvolger zijn.