Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Stukjes & Beetjes
Van zeeschilders tot covidioten

Auteur

Peter Ludikhuize

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Na de vooral muzikale belevenissen in zijn vorige boek PLATEN VOOR MIJN HOOFD, houdt Peter Ludikhuize zich in zijn nieuwe bundel STUKJES & BEETJES weer als vanouds bezig met allerlei zaken uit het dagelijks leven die hem opvallen, bezighouden, verwonderen en irriteren. Onderwerpen waar hij op humoristische wijze en met veel gevoel voor taal over schrijft en waar veel mensen zich in zullen herkennen. Vaak hilarisch én scherp waar nodig. Peter laat je in zijn vierde boek weer volop meegenieten van zijn hersenspinsels en zet je tegelijkertijd aan het denken.

Over de auteur

Peter Ludikhuize (Den Haag, 1961) houdt zich inmiddels al twintig jaar bezig met het schrijven van columns (hoewel hij tussendoor ook allerlei andere dingen doet). In maart 2013 verscheen een eerste verzameling van zijn stukjes in de bundel LUD!EK, eind 2014 gevolgd door PUUR LUD!EK met een selectie van de columns die hij schreef voor het radioprogramma ‘Puur Cultuur’ op MeerRadio.
In zijn derde boek PLATEN VOOR MIJN HOOFD uit 2017 richtte Peter zich vooral op zijn grote passie muziek. Zijn nieuwe bundel STUKJES & BEETJES betekent een terugkeer naar zijn eerste twee boeken met columns (en meer) waarin Peter – soms subtiel maar meestal ongezouten – zijn mening geeft over uiteenlopende onderwerpen. Van boomers tot werkgelukdeskundigen en van zeeschilders tot covidioten.

Productinformatie

ISBN
9789464314014 / 978-94-643-1401-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-01-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
142
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Vorige week heb ik een hometrainer aangeschaft. In mijn directe omgeving leidt deze opmerking om de een of andere reden spontaan tot de nodige hilariteit. Bij jou als lezer zullen nu waarschijnlijk twee vragen opkomen: 1. wat kan mij dat schelen? En 2. wat heeft dit in vredesnaam met cultuur te maken?
De eerste vraag kan ik op zich best begrijpen, hoewel ik het natuurlijk plezieriger had gevonden als je had gereageerd met een welgemeend: “Goh, wat fijn, prettig, leuk, super of fantastisch (of een willekeurige combinatie) voor je.” Al naar gelang je persoonlijke niveau van enthousiasme voor mijn recente aankoop. Gewoon een kwestie van empathisch vermogen. Maar dat is natuurlijk geheel aan jou.
De tweede vraag – op zich best logisch voor een columnist van een cultuurprogramma – kan ik gelukkig kort en krachtig beantwoorden met: “Alles.” In het bijzonder met taalcultuur om precies te zijn. Mijn in China gefabriceerde hometrainer was namelijk voorzien van een uitgebreide – en gelukkig vertaalde, want mijn kennis van het Chinees stelt niet al te veel voor – montagehandleiding. Wat op zich ook wel nodig was gezien het aantal losse onderdelen. Tijdens het lezen van de handleiding – iets waar ik meestal niet de tijd voor neem met de nodige misverstanden en irritatie tot gevolg – steeg mijn verwarring echter al snel tot buitengewone proporties. Wat vervolgens ook weer de nodige misverstanden en irritatie teweeg bracht.
Om je een beetje een idee te geven van mijn gemoedstoestand, volgt hier een korte sfeerimpressie van de ‘Belangrijke aanbevelingen en veiligheidsinstructies’ uit de betreffende handleiding. En voor alle duidelijkheid: ik heb hier geen woord van verzonnen. Dit is een letterlijke weergave van de tekst. Het begon gelijk al met een ”Waarschuwing: systemen van hart koers kan zijn onnauwkeurig. Buitensporige kunnen opleiden tot een ernstige aandoeningen of door overlijden. In geval van een ondeskundige en bovenmatige training zijn nadelige gevolgen voor de gezondheid mogelijk.” Even verderop een tweede ”Waarschuwing: delen moeten worden warm voor het gebruik van de beveiligingsinrichting overdreven vervanging van dit meteen en u zult krijgen. De beveiligingsinrichting tegen het gebruik, zolang het nog niet in cabine is vastgesteld.”
Ik moet zeggen dat de lust tot fietsen mij na het lezen van deze passages al aardig verging.


Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

LUD!EK

Peter Ludikhuize

2 reviews
Deze bundel bevat een verzameling van de leukste, beste en opvallendste columns die Peter Ludikhuize schreef tussen 2001 en 2011. Met andere woorden: tot het moment waarop hij vijftig werd;  alles van na zijn vijftigste bewaart hij nog even voor een volgende bundel. De columns in dit boek zijn in chronologische volgorde opgenomen en vormen zo in feite zijn eigen persoonlijke micro-tijdsbeeld van de 21e eeuw tot nu toe. Een beeld van de dingen en dingetjes die Peter de afgelopen jaren hebben beziggehouden, verbaasd, geamuseerd en vooral geërgerd. Want hij is en blijft nu eenmaal columnist.
20,50
Voorkant cover

PUUR LUD!EK

Peter Ludikhuize

Nadat Peter Ludikhuize in de zomer van 2009 aantrad als columnist bij Puur Cultuur op Meerradio – de lokale omroep van de Haarlemmermeer – heeft hij in dit radioprogramma elke twee weken een nieuwe column gepresenteerd. Met veel plezier overigens. Na vijf seizoenen vond hij het hoog tijd worden voor een bloemlezing uit de meer dan honderd stukjes die hij voor Puur Cultuur heeft geschreven. Met andere woorden: deze bundel bevat zijn cultureelste columns tot nu toe. Waarbij je het begrip ‘cultuur’ gerust zo breed mogelijk mag opvatten. Dat heeft Peter namelijk zelf de afgelopen vijf jaar in zijn stukjes ook gedaan.
21,50
Voorkant cover

Platen voor mijn hoofd

Peter Ludikhuize

Voor zijn derde boek Platen voor mijn hoofd heeft Peter Ludikhuize zich vooral gericht op het schrijven over zijn grootste uit de hand gelopen hobby: muziek. En dat werd tijd ook. Het resultaat is een gevarieerde verzameling van veelal recente radiocolumns, wat oudere stukjes en een aantal speciaal voor dit boek geschreven verhalen. Inclusief gratis rode draden. Peter verhaalt in zijn eigen schrijfstijl – met veel humor en gevoel voor taal – over zijn passie voor muziek, maar ook over andere zaken die hem bezighouden, verwonderen en dwarszitten. En daarmee kun je ook als niet-muziekliefhebber gelukkig volop genieten van dit boek.

20,99