Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Duel op de bloedheuvel
Historische verhalen in en rond het Haagsche Bos

Auteur

Carel Wiemers

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het Haagsche Bos, ooit het jachtterrein van de Graven van Holland, is van cruciale betekenis in de ontstaansgeschiedenis van Den Haag. Het langs dit natuurgebied gelegen veen gebruikten de edelen voor de winning van turf en het weiden van hun koeien. In dit eertijds moerasachtige gebied ligt nu de stadswijk Bezuidenhout. Het Huis ten Bosch, waar nu Koning Willem Alexander woont, droeg mede bij aan de ontsluiting van het gebied. Het boek beschrijft het kleurrijke verleden van Het Haagse Bos, Bezuidenhout en het Huis ten Bosch, die regelmatig in hun bestaan werden bedreigd en telkens ternauwernood van de ondergang werden gered.

Over de auteur

Als journalist begonnen bij de Volkskrant in Amsterdam en Londen was Carel Wiemers meer dan dertig jaar werkzaam voor het Algemeen Nederlands Persbureau ANP. Zowel in het binnenland als daarbuiten bracht hij verslag uit over de meest uiteenlopende onderwerpen. De talloze verhalen die hij schreef werden via de ANP kanalen naar kranten, radio en televisie hier en dikwijls ook over de gehele wereld verspreid. Na zijn pensionering is hij regelmatig blijven schrijven.

Productinformatie

ISBN
9789463893077 / 978-94-638-9307-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-07-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
86
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Het had een haartje gescheeld of het enig overgebleven stuk oeroude bos bij Den Haag, dat zich aanvankelijk in zijn geheel uitstrekte van Hoek van Holland tot en met Alkmaar, was ten gevolge van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) ten onder gegaan. De kas van de trotse bezitters van het natuurgebied, die tussen 1436 en 1557 voor veel geld honderdduizenden beuken, elzen, eiken, popels, abelen en iepen van elders hadden laten komen ter verfraaiing en versterking van het bomenbestand, raakte leeg tijdens de langdurige strijd tegen de Spanjaarden. De schulden waren inmiddels zo hoog opgelopen dat er hoe dan ook harde guldens op tafel moesten komen. In 1576 zagen de Prins van Oranje en de Staten van Holland zich genoodzaakt het hout en de grond van het stadsbos te verkopen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De beer, het paard en de draak Met de trein door Rusland, Mongolië en China

Carel Wiemers

Met de trein naar Peking? Het is een avontuurlijke en toch ontspannende manier om de Chinese hoofdstad te bereiken. De Mongolië Express bracht ons in een week tijd van Moskou door de Oeral, de oneindige berkenbossen, over de vlakten van Siberië, de Mongoolse woestijn en door het Chinese gebergte naar onze bestemming. De rit door de drie uitgestrekte landen met afwisselende landschappen en geheel verschillende culturen, de belevenissen en ontmoetingen met mensen onderweg maakten de tocht tot een onvergetelijke onderneming. Het boek beschrijft tevens onze ervaringen tijdens het tweedaagse bezoek aan Moskou en ons verblijf van langere duur in China.
19,50
Voorkant cover

Met de dood op de hielen Kind in oorlogstijd

Carel Wiemers

De foto van mijn even oude joodse vriendje Hans op de expositie “In Memoriam” over in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse kinderen voerde mij terug naar die ene zondag in 1943. Ik speelde bij hem toen de Duitsers het huis van het gezin Swabe binnenvielen en Hans, zijn ouders en zijn broertje afvoerden. Ze kwamen om in het vernietigingskamp Sobibor. Ternauwernood ontsnapte ik aan deze deportatie en uiteindelijk aan de dood. Andere belevenissen als kind in oorlogstijd laten zien hoe je bedreigende situaties kunt overleven en je als stadsjongen weet aan te passen in een wildvreemd gezin op het platteland.

19,50
Voorkant cover

Terreur in de zorg Moord, diefstal en afpersing

Carel Wiemers

Grove misdaden in de zorgsector komen meer voor dan menigeen denkt. Ze doen zich overal voor en zijn van alle tijden. Ook nu nog! Patiënten in ziekenhuizen en bewoners van verpleeg- en zorginstellingen zijn soms het slachtoffer van een arts, verpleegster of verzorger, die zelf uitmaakt wie wel en wie niet mag blijven leven. Het gaat dikwijls om tientallen, zo niet honderden moorden en pogingen daartoe per zorgverlener. Daarnaast komt diefstal van persoonlijke bezittingen en afpersing van legaten regelmatig voor. Met dit boek probeer ik inzicht te geven in de achtergronden van beide door velen onderschatte verschijnselen.
22,50
Voorkant cover

Het onverwerkte leed van de Zuid-Molukkers De wrange vrucht van wederzijds onbegrip over erkenning van een eigen staat

Carel Wiemers

In alle vroegte op zaterdag 11 juni 1977 overvallen Nederlandse mariniers in opdracht van de Nederlandse regering in het Drentse Bovensmilde de NS-trein, die jonge Zuid-Molukse vrijheidstrijders bijna drie weken daarvoor hebben gekaapt, met  de bedoeling de gegijzelde passagiers ongedeerd te bevrijden. Niettemin vallen daarbij  dodelijke slachtoffers, zowel onder de passagiers als bij de kapers. Hoe heeft het zover kunnen komen? Er is een lange geschiedenis aan voorafgegaan. Daaruit blijkt dat al sinds de eerste besprekingen in 1946 over de overdracht van onze kolonie Nederlands Oost-Indië aan het nieuwe Indonesische bewind sprake is van een lange reeks van wederzijds onbegrip, inschattingsfouten, gebrekkige voorlichting, starre houding en het onvermogen van alle betrokken partijen om tot een oplossing te komen. Dit heeft geleid tot de huidige situatie waarin de Zuid-Molukse samenleving in Nederland op dit moment verkeert. De aanvankelijk in het vooruitzicht gestelde terugkeer van de KNIL-militairen met hun gezinnen naar hun vaderland op Ambon en de verwezenlijking van een eigen, onafhankelijke staat zijn twee grote trauma’s, die nog niet weg zijn uit de harten van de Zuid-Molukkers hier in Nederland.

 

Met een feitelijk verslag van alle gebeurtenissen, omstandigheden, reacties van regeringen en andere overheden en van politieke en maatschappelijke organisaties  vanaf 1946 tot en met de ontzetting van de gekaapte trein in 1977 probeer ik iedereen, die dit boek leest, uitgebreid inzicht te geven in de geschiedenis van de Zuid-Molukse bevolking in Nederland. Ook komen de oorzaken en gevolgen van de langdurige Zuid-Molukse strijd aan bod, die nog steeds nagalmen in de opeenvolgende Molukse generaties in het huidige Nederland

17,99